secundair logo knw 1

Schematische voorstelling van de waterfabriek Wilp | Bron Witteveen+Bos

De waterfabriek die Witteveen+Bos en RoyalHaskoning-DHV met Waterschap Vallei en Veluwe ontwikkelen is doorgedrongen tot de finale van de verkiezing van de Vernufteling, de prijs die door Koninklijke NLingenieurs wordt uitgereikt aan het meest vindingrijke project van het jaar. Witteveen+Bos dingt met een tweede inzending mee naar de hoofdprijs: de tool Blue Can, die het bureau samen ontwikkelde met kennisinstituut Deltares.

De waterfabriek wordt nu getest in een proefopstelling in Terwolde, maar het is de bedoeling dat in het Gelderse Wilp de fabriek in 2022 operationeel is. De nieuwe fabriek is compact. Regenwater, rioolwater en proceswater worden apart gefilterd.

Zo wordt het regenwater met een natuurlijk helofytenfilter gezuiverd en worden geneesmiddelen, microplastics, PFAS en andere bronnen van microverontreiniging met onder andere nanofilters uit het rioolwater gehaald. De waterfabriek loost een deel van het gezuiverde water op de Twellose Beek.

Met de tool Blue Can kunnen broeikasgasemissies uit oppervlaktewater in beeld worden gebracht. Uit een pilot met het systeem bij drie waterschappen is het verband tussen waterkwaliteit en broeikasgasemissies aangetoond. Zo blijkt dat de emissie-uitstoot tussen een meer met goede en een meer met slechte waterkwaliteit een factor 10 kan verschillen.

Er waren dit jaar 15 inzendingen, waarvan er 5 werden geselecteerd voor de finale. Naast beide inzendingen uit de watersector dingen mee:

  • De eerste 3D geprinte stalen voetgangersbrug die binnenkort op de Amsterdamse wallen te bezichtigen is. Een half jaar lang werkten vier printrobots aan deze brug van 12,5 m lang en 6,3 m breed. De brug is ontworpen door Joris Laarman Lab in samenwerking met MX3D en Arup die verantwoordelijk was voor het constructief ontwerp, het analyseren, evalueren en testen van de brug.
  • Het houten skelet van het eerste nieuwe energiezuinige zorggebouw van Nederland, de nieuwe kinder- en jeugdkliniek van Emergis in Kloetinge. De houten draagconstructie van ABT en Adviesbureau Lüning is o.a. gemaakt van balken van het oude districtskantoor van RWS Terneuzen.
  • De Smart Bridge van de Antea Group en gemeente Leeuwarden. Met behulp van tientallen sensoren in het Stephensonviaduct kan het beheer en onderhoud beter worden gepland en vindt onderhoud plaats op momenten dat het echt nodig is.

De prijs wordt uitgereikt op 30 januari tijdens de nieuwjaarsreceptie van Koninklijke NLingenieurs in Den Haag. Er kan tot en met 26 januari gestemd worden op devernufteling.nl.

Alle vijftien ingezonden projecten doen mee aan de publieksverkiezing. Daaronder ook de grondstoffenfabriek in Zutphen van waterschap Rijn en IJssel waar de grondstof Kaumera wordt geproduceerd.

 

MEER INFORMATIE
Website de Vernufteling
H2O premium: De alles-in-één-waterfabriek is compact, circulair en levert water van 'sublieme kwaliteit'

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John