0
0
0
s2smodern

De waterfabriek die Witteveen+Bos en RoyalHaskoning-DHV met Waterschap Vallei en Veluwe ontwikkelen is doorgedrongen tot de finale van de verkiezing van de Vernufteling, de prijs die door Koninklijke NLingenieurs wordt uitgereikt aan het meest vindingrijke project van het jaar. Witteveen+Bos dingt met een tweede inzending mee naar de hoofdprijs: de tool Blue Can, die het bureau samen ontwikkelde met kennisinstituut Deltares.

De waterfabriek wordt nu getest in een proefopstelling in Terwolde, maar het is de bedoeling dat in het Gelderse Wilp de fabriek in 2022 operationeel is. De nieuwe fabriek is compact. Regenwater, rioolwater en proceswater worden apart gefilterd.

Zo wordt het regenwater met een natuurlijk helofytenfilter gezuiverd en worden geneesmiddelen, microplastics, PFAS en andere bronnen van microverontreiniging met onder andere nanofilters uit het rioolwater gehaald. De waterfabriek loost een deel van het gezuiverde water op de Twellose Beek.

Met de tool Blue Can kunnen broeikasgasemissies uit oppervlaktewater in beeld worden gebracht. Uit een pilot met het systeem bij drie waterschappen is het verband tussen waterkwaliteit en broeikasgasemissies aangetoond. Zo blijkt dat de emissie-uitstoot tussen een meer met goede en een meer met slechte waterkwaliteit een factor 10 kan verschillen.

Er waren dit jaar 15 inzendingen, waarvan er 5 werden geselecteerd voor de finale. Naast beide inzendingen uit de watersector dingen mee:

  • De eerste 3D geprinte stalen voetgangersbrug die binnenkort op de Amsterdamse wallen te bezichtigen is. Een half jaar lang werkten vier printrobots aan deze brug van 12,5 m lang en 6,3 m breed. De brug is ontworpen door Joris Laarman Lab in samenwerking met MX3D en Arup die verantwoordelijk was voor het constructief ontwerp, het analyseren, evalueren en testen van de brug.
  • Het houten skelet van het eerste nieuwe energiezuinige zorggebouw van Nederland, de nieuwe kinder- en jeugdkliniek van Emergis in Kloetinge. De houten draagconstructie van ABT en Adviesbureau Lüning is o.a. gemaakt van balken van het oude districtskantoor van RWS Terneuzen.
  • De Smart Bridge van de Antea Group en gemeente Leeuwarden. Met behulp van tientallen sensoren in het Stephensonviaduct kan het beheer en onderhoud beter worden gepland en vindt onderhoud plaats op momenten dat het echt nodig is.

De prijs wordt uitgereikt op 30 januari tijdens de nieuwjaarsreceptie van Koninklijke NLingenieurs in Den Haag. Er kan tot en met 26 januari gestemd worden op devernufteling.nl.

Alle vijftien ingezonden projecten doen mee aan de publieksverkiezing. Daaronder ook de grondstoffenfabriek in Zutphen van waterschap Rijn en IJssel waar de grondstof Kaumera wordt geproduceerd.

 

MEER INFORMATIE
Website de Vernufteling
H2O premium: De alles-in-één-waterfabriek is compact, circulair en levert water van 'sublieme kwaliteit'

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.
Wat we met zijn allen de afgelopen 150-200 jaar in vijf forse ontwateringsgolven/afwateringsgolven (1. kanalisaties, 2. ontginningen en bebossingen, 3. beekverbeteringen, 4. ruilverkavelingen (nooit meer honger) en 5 verstedelijking) gemaakt hebben, is helaas niet in enkele jaren te herstellen.
Toch deel ik de zorgen van Patrick, ook al zeilen we bij waterschap Aa en Maas al scherper aan de wind dan 20 jaar geleden. Van #herstelsponswerkinglandschap naar #ontwikkelsponswerkinglandschap. Zie ook de Stowa-pagina over klimaatrobuuste beekdallandschappen.
Iedereen weet toch dat zandgrond slecht water vasthoudt. Maar als je kijkt naar de zandgronden in Drenthe, Twente, Veluwe en de Achterhoek, speelt de drooglegging en aanleg van de N.O.P. ook een rol van betekenis voor wat betreft het sneller wegstromen van het grondwater van het "Oude Land naar het Nieuwe Land" omdat er minder tegendruk is.
Het is nog erger dan Patrick schrijft: decennia geleden is meer dan de helft van het land in het kader van de ruilverkavelingen omgespit en is ten minste even zoveel biodiversiteit verdwenen. Door de ruilverkavelingen zijn de landbouwpercelen zodanig ontwaterd dat er nu in de zomer een watertekort is. Als we niet oppassen wordt het grondwater onder grote Natura 2000-gebieden, zoals de Veluwe 's-winters geïnjecteerd met systeemvreemd water uit de grote rivieren, dat daaruit in de zomer wordt onttrokken. Zodoende wordt de natuur dubbel gepakt.
Prima stuk! Nu het draagvlak nog. Zet 'm op! Als een hoger waterpeil in een stadspark (Alkmaar), eigendom van de gemeente al kan worden tegen gehouden door de CDA (met alle middelen om de 2 boeren/pachters te ontzien) ten koste van de weidevogels!!!! Dan moet er nog heel wat water....

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.