0
0
0
s2smodern

De waterfabriek die Witteveen+Bos en RoyalHaskoning-DHV met Waterschap Vallei en Veluwe ontwikkelen is doorgedrongen tot de finale van de verkiezing van de Vernufteling, de prijs die door Koninklijke NLingenieurs wordt uitgereikt aan het meest vindingrijke project van het jaar. Witteveen+Bos dingt met een tweede inzending mee naar de hoofdprijs: de tool Blue Can, die het bureau samen ontwikkelde met kennisinstituut Deltares.

De waterfabriek wordt nu getest in een proefopstelling in Terwolde, maar het is de bedoeling dat in het Gelderse Wilp de fabriek in 2022 operationeel is. De nieuwe fabriek is compact. Regenwater, rioolwater en proceswater worden apart gefilterd.

Zo wordt het regenwater met een natuurlijk helofytenfilter gezuiverd en worden geneesmiddelen, microplastics, PFAS en andere bronnen van microverontreiniging met onder andere nanofilters uit het rioolwater gehaald. De waterfabriek loost een deel van het gezuiverde water op de Twellose Beek.

Met de tool Blue Can kunnen broeikasgasemissies uit oppervlaktewater in beeld worden gebracht. Uit een pilot met het systeem bij drie waterschappen is het verband tussen waterkwaliteit en broeikasgasemissies aangetoond. Zo blijkt dat de emissie-uitstoot tussen een meer met goede en een meer met slechte waterkwaliteit een factor 10 kan verschillen.

Er waren dit jaar 15 inzendingen, waarvan er 5 werden geselecteerd voor de finale. Naast beide inzendingen uit de watersector dingen mee:

  • De eerste 3D geprinte stalen voetgangersbrug die binnenkort op de Amsterdamse wallen te bezichtigen is. Een half jaar lang werkten vier printrobots aan deze brug van 12,5 m lang en 6,3 m breed. De brug is ontworpen door Joris Laarman Lab in samenwerking met MX3D en Arup die verantwoordelijk was voor het constructief ontwerp, het analyseren, evalueren en testen van de brug.
  • Het houten skelet van het eerste nieuwe energiezuinige zorggebouw van Nederland, de nieuwe kinder- en jeugdkliniek van Emergis in Kloetinge. De houten draagconstructie van ABT en Adviesbureau Lüning is o.a. gemaakt van balken van het oude districtskantoor van RWS Terneuzen.
  • De Smart Bridge van de Antea Group en gemeente Leeuwarden. Met behulp van tientallen sensoren in het Stephensonviaduct kan het beheer en onderhoud beter worden gepland en vindt onderhoud plaats op momenten dat het echt nodig is.

De prijs wordt uitgereikt op 30 januari tijdens de nieuwjaarsreceptie van Koninklijke NLingenieurs in Den Haag. Er kan tot en met 26 januari gestemd worden op devernufteling.nl.

Alle vijftien ingezonden projecten doen mee aan de publieksverkiezing. Daaronder ook de grondstoffenfabriek in Zutphen van waterschap Rijn en IJssel waar de grondstof Kaumera wordt geproduceerd.

 

MEER INFORMATIE
Website de Vernufteling
H2O premium: De alles-in-één-waterfabriek is compact, circulair en levert water van 'sublieme kwaliteit'

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een helder verhaal en een goed plan voor de eerste langere termijn. Het schept de tijd om de werkelijke ontwikkelingen te kunnen volgen en daarop de echte lange termijn beleidsmatig voor te bereiden.
Wat is de extra verzilting van ons water door deze energievorm? Het zoete(re) water is zeer schaars.
Waardevolle bijdrage aan het water-debat. Hoop dat deze aanpak veel navolging vindt.
Een bedrijfsbackup behoort dagelijks of beter elke paar uur gemaakt te worden, hopelijk heeft Wetsus dat nu ook geleerd. En de verantwoordelijke die een wekelijkse back-up heeft ingesteld moet zich niet meer met IT veiligheid bemoeien. Waarom is er wel tijd om een week te onderhandelen, maar geen tijd de back-ups terug te zetten, duurt dat echt een week? Ik vermoed dat nooit geprobeerd is of de back-ups ook werken. Kortom het statement 'dit kan dus iedereen gebeuren', zou aangevuld moeten worden met 'maar zou bij ons geen effect hebben omdat onze back-ups frequent gemaakt worden en erg goed werken'. Wel heel erg goed dat deze gebeurtenis gepubliceerd wordt.
Goed dat met religieuze leiders over belang van waterbeheer wordt gesproken. In de laatste bijeenkomst van het Water Governance Initiative van de OECD is nadrukkelijk gesproken over de bijdrage van indigenous people ten aanzien van waterbeheer. Ook deze groepen zouden kunnen worden betrokken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.