0
0
0
s2smodern

De waterfabriek die Witteveen+Bos en RoyalHaskoning-DHV met Waterschap Vallei en Veluwe ontwikkelen is doorgedrongen tot de finale van de verkiezing van de Vernufteling, de prijs die door Koninklijke NLingenieurs wordt uitgereikt aan het meest vindingrijke project van het jaar. Witteveen+Bos dingt met een tweede inzending mee naar de hoofdprijs: de tool Blue Can, die het bureau samen ontwikkelde met kennisinstituut Deltares.

De waterfabriek wordt nu getest in een proefopstelling in Terwolde, maar het is de bedoeling dat in het Gelderse Wilp de fabriek in 2022 operationeel is. De nieuwe fabriek is compact. Regenwater, rioolwater en proceswater worden apart gefilterd.

Zo wordt het regenwater met een natuurlijk helofytenfilter gezuiverd en worden geneesmiddelen, microplastics, PFAS en andere bronnen van microverontreiniging met onder andere nanofilters uit het rioolwater gehaald. De waterfabriek loost een deel van het gezuiverde water op de Twellose Beek.

Met de tool Blue Can kunnen broeikasgasemissies uit oppervlaktewater in beeld worden gebracht. Uit een pilot met het systeem bij drie waterschappen is het verband tussen waterkwaliteit en broeikasgasemissies aangetoond. Zo blijkt dat de emissie-uitstoot tussen een meer met goede en een meer met slechte waterkwaliteit een factor 10 kan verschillen.

Er waren dit jaar 15 inzendingen, waarvan er 5 werden geselecteerd voor de finale. Naast beide inzendingen uit de watersector dingen mee:

  • De eerste 3D geprinte stalen voetgangersbrug die binnenkort op de Amsterdamse wallen te bezichtigen is. Een half jaar lang werkten vier printrobots aan deze brug van 12,5 m lang en 6,3 m breed. De brug is ontworpen door Joris Laarman Lab in samenwerking met MX3D en Arup die verantwoordelijk was voor het constructief ontwerp, het analyseren, evalueren en testen van de brug.
  • Het houten skelet van het eerste nieuwe energiezuinige zorggebouw van Nederland, de nieuwe kinder- en jeugdkliniek van Emergis in Kloetinge. De houten draagconstructie van ABT en Adviesbureau Lüning is o.a. gemaakt van balken van het oude districtskantoor van RWS Terneuzen.
  • De Smart Bridge van de Antea Group en gemeente Leeuwarden. Met behulp van tientallen sensoren in het Stephensonviaduct kan het beheer en onderhoud beter worden gepland en vindt onderhoud plaats op momenten dat het echt nodig is.

De prijs wordt uitgereikt op 30 januari tijdens de nieuwjaarsreceptie van Koninklijke NLingenieurs in Den Haag. Er kan tot en met 26 januari gestemd worden op devernufteling.nl.

Alle vijftien ingezonden projecten doen mee aan de publieksverkiezing. Daaronder ook de grondstoffenfabriek in Zutphen van waterschap Rijn en IJssel waar de grondstof Kaumera wordt geproduceerd.

 

MEER INFORMATIE
Website de Vernufteling
H2O premium: De alles-in-één-waterfabriek is compact, circulair en levert water van 'sublieme kwaliteit'

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De Golfstroom is ook de transportband waarmee jonge palinkjes (glasaal), geboren ergens in de Srgassozee (ten noorden van de Bermuda-driehoek) richting de kusten van West-Europa worden gebracht, van Portugal tot Denemarken en Zuid-Zweden. De glasaaltjes zijn twee jaar onderweg. Als de Golfstroom minder sterk wordt of minder ver reikt, heeft dat wellicht ook voor de paling grote gevolgen.
Mensen kunnen niet snel genoeg geiinformeerd worden. Tot op heden kent de Belg de klimaatwijziging als iets exotisch op de televisie. De fruitteelt, de landbouw zou zoveel mogelijk moeten aangepast worden aan de nieuwe verwachting. Weer "een nieuw normaal" houdt de bevolking passief.
Ik geef lezingen in landbouw-dorpen. Vlaanderen kennen ze "en daar zal niet gebeuren, wij kennen wel ons klimaat. Onze grootouders hebben het allemaal gekend. Wat ze aan de Noordpool doen kan mij nie schelen". Ik heb het over een 12 tal positive sel-re-enforcing feedbackloops met uitleg uiteraard. En het feit dat dit een spin-off heeft voor de ganse planeet. Het is moeilijk. De laatste keer kwam een man af met een vraag voor gans de zaal. "Als u wil stuur ik naar een psychiatrische instelling. Een.(globale) opwarming met meer dan 2 :. Ideaal voor de barbecue en familiefeesten.. slecht voor de landbouw, droger, hoe kan u dat weten? En u zegt: dit leidt tot conflicten. De mensen gaan meer buitenkomen en elkaar ontmoeten."
Het afschaffen van de Watertoets met de invoering van de Omgevingswet is gewoon géén goed idee. Maak water leidend in de afwegingen over ruimtelijke ontwikkelingen tussen rijk, provincies, gemeenten en waterschappen.. Functie volgt peil! Wat nodig is, is meer realisme en minder 'maakbaarheidsdenken' van stedenbouwkundigen en politici. De Algemene Waterschapspartij wil de rol van de waterschappen juist verstreken. "Want ook na lang overleg stroomt het water nog steeds naar het laagste punt".

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.