0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

De Vrije Universiteit Amsterdam doet in Uden onderzoek naar de waterdoorlatendheid van de Peelrandbreuk. Bij deze geologische breuk treedt het verschijnsel van wijst op, een zeldzame vorm van kwel. De hoge gronden zijn nat en de lager gelegen gronden droog.

Het onderzoek richt zich op de maatregelen voor bescherming en herstel van wijstgebieden, beekbronnen en het watervasthoudend vermogen van de bodem. Daarvoor is in september een sleuf van 25 meter lang en 2,5 meter diep gegraven in de Brabantse gemeente Uden. Zo kan het team van de Vrije Universiteit (VU) de Peelrandbreuk ondergronds en van zeer dichtbij onder de loep nemen.

Natuurlijke damwand
De Peelrandbreuk is een breuklijn in de aardkost die door heel Oost-Brabant en Limburg loopt, tot voorbij Roermond. De breuk is actief sinds het Mioceen, ongeveer 23 miljoen jaar geleden. De Peelrandbreuk wordt als geologisch uniek in Europa omschreven; het gaat om een soort natuurlijke damwand. Ernaast zijn veel wijstgronden te vinden. In deze hooggelegen, drassige gronden komt ijzerrijk grondwater als kwel omhoog uit de bodem. Dat leidt tot een bijzonder fenomeen: de hoge gronden zijn nat en de lager gelegen gronden blijven droog.

De onderzoekers zijn nog tot eind oktober bezig bij Uden. Daarna wordt de sleuf weer dichtgegooid. In 2014 is al eerder in de buurt bij Bakel een sleuf gegraven. Het onderzoek richtte zich toen op hoe de Peelrandbreuk eruitziet. Het huidige onderzoek naar de waterdoorlatendheid is hierop een vervolg.

Onderdeel grootschalig onderzoek
De Udense sleuf is een onderdeel van een grootschalig wijst- en breukenonderzoek dat tot 2022 duurt. Dit wordt gefinancierd door de provincie Noord-Brabant, Waterschap Aa en Maas, Brabant Water en de VU. Een goed inzicht in de Nederlandse breuksystemen is belangrijk voor het begrijpen van ondergrondse watersystemen.

Er is nog een belang gemoeid met het bestuderen van de Peelrandbreuk. De provincie, het waterschap en de gemeenten in de buurt streven ernaar om hiervan het Unesco Geopark Peelhorst te maken. Het is maar de vraag of een aanvraag voor deze status een echte kans van slagen heeft. Daarvoor is in ieder geval een gedegen wetenschappelijke onderbouwing van de internationale geologische betekenis nodig.

Publieksdagen
De onderzoekssleuf wordt volgende week twee dagen opengesteld voor het publiek. Belangstellenden kunnen op maandag 15 en zaterdag 20 oktober het terrein bezoeken. Ook zijn er rondleidingen. Kinderen kunnen meedoen aan een kleurwedstrijd en zelf een flesje wijstwater hengelen.

 

Meer informatie:

Bericht van Waterschap Aa en Maas

Artikel VU-professor Ronald van Balen (uit 2009) 

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het