0
0
0
s2sdefault

De campagne Waterdiertjes.nl is ontwikkeld om burgers bewust te maken van de waterkwaliteit in hun omgeving, maar moet nu ook structureel gaan bijdragen aan de kennis over wateren die niet door de waterschappen gemonitord worden. Daartoe hebben negen partijen zich verenigd in een consortium.  

''Eind vorig jaar hebben we geconstateerd dat het beter kan’’, vertelt Anton Gerritsen van GLOBE Nederland, de organisatie die de website ontwikkelde in opdracht van STOWA en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. ''We denken dat de gegevens serieus gebruikt kunnen worden.’’

Waterdiertjes.nl werd twee jaar geleden gelanceerd om burgers – en dan vooral kinderen van 10 tot 14 jaar – te betrekken bij de waterkwaliteit en biodiversiteit in hun omgeving. Met een schepnet en smartphone kunnen zij zelf ontdekken hoe schoon het water in de sloot, plas of vijver is. De score is voor iedereen zichtbaar op een kaart van Nederland.

Citizen science
''Het eerste idee was: hoe kun je mensen zo ver krijgen dat ze ook onder de waterspiegel kijken’’, aldus Gerritsen. Tijdens de Slootjesdagen van IVN Natuureducatie in het voorjaar werd de applicatie ook gebruikt voor het Nationale Slootjesonderzoek.

Gerritsen: ''Het is een mooie communicatietool, maar het zou nog mooier zijn als wetenschappers en waterschappen op den duur ook iets met de uitkomsten kunnen. Zodat het echte ‘citizen science’ wordt. Daarom nodigen we waterbeheerders en natuurorganisaties uit om aan te haken en bijvoorbeeld in de Week van Ons Water burgers te vragen mee te doen.’’

De uitkomsten kunnen volgens de woordvoerder een signaalfunctie hebben voor waterschappen en gemeenten. ''Burgers kijken vooral naar het water in hun buurt, naar sloten en plassen waar waterschappen zelden komen. Als blijkt dat de waterkwaliteit slecht is, kunnen zij zich als waterbeheerder afvragen of zij daar iets mee moeten.’’

Database
Om de methode verder te verbeteren, hebben negen partijen zich begin dit jaar verenigd in een consortium. Zij werken onder andere aan een betere website. Zo is het de bedoeling dat alle meetgegevens in de database van de NDFF (Nederlandse Database voor Flora en Fauna) komen, zodat deze makkelijker te gebruiken zijn voor waterbeheerders. Ook worden de verschillende publiekscampagnes beter op elkaar afgestemd.

 

-advertentie-

 

Het gaat om de volgende organisaties: EIS-Kenniscentrum Insecten, GLOBE Nederland, Waarneming.nl, IVN Natuureducatie, Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), Wageningen University & Research, STOWA, Waterschap Brabantse Delta en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

 

MEER INFORMATIE
Website Waterdiertjes.nl
Slootjesonderzoek levert voorlopig een 6,1 op 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.