0
0
0
s2smodern

Wie oorlogen en conflicten kan voorspellen, kan ze voorkomen of er in elk geval op anticiperen. Het Water, Peace and Security partnerschap ontwikkelde met dit idee in het achterhoofd een hulpmiddel om tot twaalf maanden vooruit te kunnen voorspellen waar wereldwijde watergerelateerde conflictrisico’s zich voordoen. Komend jaar lopen onder andere Irak, Mali en India gevaar.

Susanne Schmeier 180 vk Susanne Schmeier“Er wordt veel gesproken over de verwevenheid van gewelddadige conflicten en waterproblemen. Maar waterproblemen leiden natuurlijk niet automatisch tot geweld. Met het Water, Peace and Security partnerschap hebben we geprobeerd patronen vast te stellen en te definiëren wanneer waterproblemen leiden tot conflicten”, zegt Susanne Schmeier, Senior Lecturer Water Law and Diplomacy bij IHE Delft.

Volledig beeld
Het IHE Delft, het kennis- en opleidingscentrum voor water van UNESCO, heeft de leiding van het Water, Peace and Security (WPS) partnerschap op zich genomen. Het WPS is een initiatief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en heeft, naast IHE Delft, vijf partners: het World Resources Institute (WRI), Deltares, het The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS), Wetlands International en de ngo International Alert.

De WPS Global Early Warning Tool combineert voor Afrika, het Midden-Oosten en Zuid- en Zuidoost-Azië politieke, economische, sociale en demografische factoren met watergerelateerde variabelen, bijvoorbeeld regen, waterschaarste en mislukte oogsten. Schmeier: “Op deze manier wordt het beeld aangevuld en is het inzicht vollediger.”

Variabelen
De onderzoekers analyseerden data van de afgelopen twintig jaar en stelden meer dan 80 relevante ecologische, economische en sociale variabelen vast. Denk daarbij aan plotselinge volksverhuizingen, eerdere conflicten in de regio en hydrologische ontwikkelingen. "In de toekomst willen we daar nog variabelen als voedsel- en energieprijzen aan toevoegen.”

De nieuwe WPS Global Early Warning Tool maakt gebruik van machine learning. De tool vergelijkt de ingevoerde ingevoerde patronen met actuele omstandigheden. “Zo kunnen we mogelijke crises voorspellen. Dat kunnen we tot 12 maanden in de toekomst. Elke drie maanden zullen we de tool updaten om eventuele veranderingen in het dreigingsbeeld in kaart te kunnen brengen.”

Globaal en lokaal
Door zowel de internationale instituties als de lokale gemeenschappen de dreigende gevaren te laten zien, wil het Water, Peace and Security partnerschap bijdragen aan de preventie van gewelddadige crises. De Early Warning Tool kent daarom ook lokale dashboards. “Dat zijn er op dit moment twee, voor Mali en Irak. Komend jaar hopen we het aantal lokale dashboards uit te breiden”, zegt Schmeier.

Volgens Schmeier is het belangrijk om in te zoomen op de lokale situatie, inclusief de lokaal aanwezige kennis. “Vaak weten waterexperts in een bepaalde regio wel dat er problemen zijn en weten veiligheidsexperts in de hoofdstad wel dat het ergens broeit. De warning tool kan de verschillende partijen met elkaar in gesprek brengen, een fundament onder de dialoog vormen en het begrip voor elkaar vergroten.”

 

MEER INFORMATIE
WPS Global Early Warning Tool

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    G.H. Wijnants · 4 months ago
    Bijzonder nuttig, oa vanwege de calibratie aan de praktijk waarbij gebruik gemaakt is van feitelijkheden. Dit om de sceptici van het type "dit is theorie" te kunnen wijzen op het gegeven dat dit in "de praktijk verklaard" is.
    Het is om die reden ook nuttig om dit hulpmiddel als stuurmiddel bij politieke besluitvorming te gebruiken.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Leuk artikel en een relevant onderwerp. Omdat hier inderdaad vaak niet goed over nagedacht wordt. Dit ziet er goed uit. Ik heb nog wel een overweging. De methode kan ook afhangen van wat je precies wil berekenen. Er wordt hier uitgegaan van een situatie waarin alle metingen een waarde zouden moeten hebben. Als ik naar figuur twee, drie en vijf kijk, ziet dit er meer uit als een scheve distributie met een hoop extra nullen. Ik denk dat dat zeker kan voorkomen, vooral bij microverontreinigingen.
Niet alle plekken worden bijvoorbeeld beïnvloed door emissiebronnen. Mogelijk wil je dan alleen de gemiddelde concentratie van alle metingen waar de verontreiniging ook echt aanwezig is. Dan zou een methode waar je de verdeling schat, en daarmee het aantal nullen vaststelt, en alleen een gemiddelde waarde aan een deel van de metingen (de niet-nullen) geeft, nauwkeuriger zijn voor het gemiddelde. Ook als je de fractie waar iets gemeten is wil weten, zou dit handig zijn. Ik vraag me af of deze aanpak ook gebruikt wordt.
Uitstekende aanvullingen Jos. Er is een "gesprek" ontstaan dat de toekomstige drinkwatervoorziening van Nederland kan vormgeven. Na Ozon-Actieve Kool Filtratie (AKF) en na UV/H2O2-AKF is het drinkwater microbiologisch betrouwbaar; dat bewijzen respectievelijk Waternet en PWN dagelijks op hun drinkwaterproductielocaties. De conventionele coagulatie, flocculatie, sedimentatie en snelfiltratie kan inmiddels kosten- en milieuefficient vervangen worden door Suspended Ion eXchange (SIX), in-line coagulatie en ceramische membraanfiltratie. Ik heb er alle vertrouwen in dat de Nederlandse procestechnologen de meest ideale waterbehandeling voor de geselecteerde bron kunnen ontwerpen. In geval van een installatie met grote capaciteit kan er zowel direct drinkwater geleverd worden en kan de wateraccu in de Veluwe intelligent opgeladen worden - jouw idee is een verdere uitwerking meer dan waard.
Het stromen van water door rioolbuizen heeft slijtage ten gevolg in met name de BOB (binnen onderkant buis).
Deze slijtage is een gevolg van het schuren en heeft plaats bij alle materialen. Alleen zachtere materialen slijten sneller als hardere materialen. Een logische verklaring voor aanwezigheid van microplastics bij RWZI's lijkt me.
Een groot deel van de transportleidingen van afvalwater in Nederland zijn kunststoffen: PE, PP en PVC.
Beste Herman van Dam en Jos Peters,
Boeiende discussie, waarvan ik denk dat ieders mening redelijk is, dus een waarheid-in-midden benadering zou een kans kunnen zijn en wellicht het onderzoeken waard. Suggesties zijn:
1) water infiltreren op de lage flank van de Veluwe, b.v. het Apeldoorns kanaal heeft nu ook een infiltrerende werking, nabij dit kanaal an een waterwinning wellicht wel zonder negatieve invloed op Veluwe massief te veroorzaken.
2) water gebruiken dat in wintermaanden uit de sprengen stroomt ook op de flank van de Veluwe, zodat sprengen blijven stromen en laaggelegen beken een redelijk debiet behouden (al is het debiet dan lager dan huidig).
vriendelijke groet, Gerrit Schouten (hydroloog en geboren op de oost-Veluwe)
Moeten we ons al zorgen gaan maken om het oppervlaktewater?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.