0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Op de WaterCampus in Leeuwarden wordt donderdag een nieuw hoogspanningslaboratorium geopend. Studenten en onderzoekers van Wetsus en NHL Stenden Hogeschool kunnen hier experimenteren met hoogspanning en water.

Een speciaal hoogspanningslaboratorium is een al langer gekoesterde wens van waterinstituut Wetsus, vertelt programmamanager Elmar C. Fuchs. ''Eigenlijk al toen we in 2015 naar ons nieuwe gebouw verhuisden. En sindsdien is ons onderzoek op dit gebied alleen maar uitgebreid.’’

Uiteindelijk viel de keuze op een ruimte in het Waterapplicatiecentrum op de WaterCampus. En is het laboratorium een gezamenlijk initiatief geworden van Wetsus en NHL Stenden. Beide instellingen verrichten onderzoek naar ‘electrohydrodynamics’ (de beweging van water door elektriciteit) en hopen hiermee op synergie.

Speciale regels
In het lab zit een aparte aansluiting, zodat niet het hele gebouw onverhoopt zonder stroom komt te zitten. Verder is de vloer geïsoleerd en er gelden speciale regels voor bijvoorbeeld de toegang.

Er zal onderzoek worden gedaan naar bijvoorbeeld elektrospray, waarbij water door een kleine, elektrisch geladen verstuiver stroomt. De lading zorgt voor heel kleine druppels en een groter oppervlak. ''Daardoor verdampt het water makkelijker’’, legt Fuchs uit. ''Deze techniek wordt al gebruikt voor ontzouting.’’

In het laboratorium kunnen onderzoekers diepgaander onderzoeken hoe de lading in het water zit en hoe het mogelijk is om water elektrisch op te laden en door hoogspanning in een andere toestand te brengen.

Bliksem
Hiervoor wordt verder onderzoek gedaan naar de ‘zwevende waterbrug’, die in 1893 al werd ontdekt, vervolgens in de vergetelheid raakte en dankzij Wetsus weer bekend werd. Ook wordt er gekeken hoe bliksemontladingen onder water werken.

Fuchs: ''Bij onweer zit er ongelooflijk veel energie in de wolken. Maar tot op heden is niet duidelijk hoe die lading is opgeslagen. Water is de meest onderzochte stof, maar de minst begrepen. We kunnen dus nog wel even vooruit.’’

Bestuurders Cees Buisman van Wetsus en Erica Schaper van NHL Stenden zullen het hoogspanningslaboratorium donderdag officieel openen. Dan zal ook de naam onthuld worden.

Update 18-4:
Het hoogspanningslaboratorium heet Gilbert-Armstrong Laboratory. Gilbert was de uitvinder van electrospray, Armstrong van de zwevende waterbrug. Beide onderwerpen worden in het lab bestudeerd.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het