0
0
0
s2smodern

Op de WaterCampus in Leeuwarden wordt donderdag een nieuw hoogspanningslaboratorium geopend. Studenten en onderzoekers van Wetsus en NHL Stenden Hogeschool kunnen hier experimenteren met hoogspanning en water.

Een speciaal hoogspanningslaboratorium is een al langer gekoesterde wens van waterinstituut Wetsus, vertelt programmamanager Elmar C. Fuchs. ''Eigenlijk al toen we in 2015 naar ons nieuwe gebouw verhuisden. En sindsdien is ons onderzoek op dit gebied alleen maar uitgebreid.’’

Uiteindelijk viel de keuze op een ruimte in het Waterapplicatiecentrum op de WaterCampus. En is het laboratorium een gezamenlijk initiatief geworden van Wetsus en NHL Stenden. Beide instellingen verrichten onderzoek naar ‘electrohydrodynamics’ (de beweging van water door elektriciteit) en hopen hiermee op synergie.

Speciale regels
In het lab zit een aparte aansluiting, zodat niet het hele gebouw onverhoopt zonder stroom komt te zitten. Verder is de vloer geïsoleerd en er gelden speciale regels voor bijvoorbeeld de toegang.

Er zal onderzoek worden gedaan naar bijvoorbeeld elektrospray, waarbij water door een kleine, elektrisch geladen verstuiver stroomt. De lading zorgt voor heel kleine druppels en een groter oppervlak. ''Daardoor verdampt het water makkelijker’’, legt Fuchs uit. ''Deze techniek wordt al gebruikt voor ontzouting.’’

In het laboratorium kunnen onderzoekers diepgaander onderzoeken hoe de lading in het water zit en hoe het mogelijk is om water elektrisch op te laden en door hoogspanning in een andere toestand te brengen.

Bliksem
Hiervoor wordt verder onderzoek gedaan naar de ‘zwevende waterbrug’, die in 1893 al werd ontdekt, vervolgens in de vergetelheid raakte en dankzij Wetsus weer bekend werd. Ook wordt er gekeken hoe bliksemontladingen onder water werken.

Fuchs: ''Bij onweer zit er ongelooflijk veel energie in de wolken. Maar tot op heden is niet duidelijk hoe die lading is opgeslagen. Water is de meest onderzochte stof, maar de minst begrepen. We kunnen dus nog wel even vooruit.’’

Bestuurders Cees Buisman van Wetsus en Erica Schaper van NHL Stenden zullen het hoogspanningslaboratorium donderdag officieel openen. Dan zal ook de naam onthuld worden.

Update 18-4:
Het hoogspanningslaboratorium heet Gilbert-Armstrong Laboratory. Gilbert was de uitvinder van electrospray, Armstrong van de zwevende waterbrug. Beide onderwerpen worden in het lab bestudeerd.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Zou het niet effectiever zijn om te focussen op voorlichting en regelingen waardoor bewoners zelf aan de slag gaan, zoals bij ons met Rotterdams Weerwoord? En tegelijkertijd het denken omgooien hoe we omgaan met water. Drinkwater hoger belasten per kuub, maar lagere vaste kosten. Zo zal er minder gebruikt worden en meer regenwater toegepast worden in en om huis. Elke gebufferde druppel blijft uit het riool, elke geïnfiltreerde druppel bevordert gezond bodemleven en groen in de stad.

WaterLeider
Mag de natuur ook de natuur nog zijn? Waarom zou men zeegras willen opdringen? Zonde van de geïnvesteerde menskracht en publieke middelen.
Heel mooi, oevers die beplant zijn met oeverplanten die vanaf de kant schuin de sloot in lopen, maar hoe zit het met het maaibeleid van deze oevers? Machines, maaiboten en maaiharken veroorzaken heel veel dierenleed, zoals verwondingen van watervogels, vissen, amfibieën etc met de dood daaropvolgend of blijvend letselschade /verminkingen. Kosten-batenplaatje heiligt de middelen. Dit zou ook zonder dierenleed kunnen, vind ik.
Is er geen ondernemer te interesseren in het vangen van deze beestjes en ze te verkopen voor consumptie? Ze zijn ook lekker, die rivierkreeftjes.
Mooi initiatief! Maar wat is eigenlijk de uitdaging? Of de aanleiding?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het