0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Op de WaterCampus in Leeuwarden wordt donderdag een nieuw hoogspanningslaboratorium geopend. Studenten en onderzoekers van Wetsus en NHL Stenden Hogeschool kunnen hier experimenteren met hoogspanning en water.

Een speciaal hoogspanningslaboratorium is een al langer gekoesterde wens van waterinstituut Wetsus, vertelt programmamanager Elmar C. Fuchs. ''Eigenlijk al toen we in 2015 naar ons nieuwe gebouw verhuisden. En sindsdien is ons onderzoek op dit gebied alleen maar uitgebreid.’’

Uiteindelijk viel de keuze op een ruimte in het Waterapplicatiecentrum op de WaterCampus. En is het laboratorium een gezamenlijk initiatief geworden van Wetsus en NHL Stenden. Beide instellingen verrichten onderzoek naar ‘electrohydrodynamics’ (de beweging van water door elektriciteit) en hopen hiermee op synergie.

Speciale regels
In het lab zit een aparte aansluiting, zodat niet het hele gebouw onverhoopt zonder stroom komt te zitten. Verder is de vloer geïsoleerd en er gelden speciale regels voor bijvoorbeeld de toegang.

Er zal onderzoek worden gedaan naar bijvoorbeeld elektrospray, waarbij water door een kleine, elektrisch geladen verstuiver stroomt. De lading zorgt voor heel kleine druppels en een groter oppervlak. ''Daardoor verdampt het water makkelijker’’, legt Fuchs uit. ''Deze techniek wordt al gebruikt voor ontzouting.’’

In het laboratorium kunnen onderzoekers diepgaander onderzoeken hoe de lading in het water zit en hoe het mogelijk is om water elektrisch op te laden en door hoogspanning in een andere toestand te brengen.

Bliksem
Hiervoor wordt verder onderzoek gedaan naar de ‘zwevende waterbrug’, die in 1893 al werd ontdekt, vervolgens in de vergetelheid raakte en dankzij Wetsus weer bekend werd. Ook wordt er gekeken hoe bliksemontladingen onder water werken.

Fuchs: ''Bij onweer zit er ongelooflijk veel energie in de wolken. Maar tot op heden is niet duidelijk hoe die lading is opgeslagen. Water is de meest onderzochte stof, maar de minst begrepen. We kunnen dus nog wel even vooruit.’’

Bestuurders Cees Buisman van Wetsus en Erica Schaper van NHL Stenden zullen het hoogspanningslaboratorium donderdag officieel openen. Dan zal ook de naam onthuld worden.

Update 18-4:
Het hoogspanningslaboratorium heet Gilbert-Armstrong Laboratory. Gilbert was de uitvinder van electrospray, Armstrong van de zwevende waterbrug. Beide onderwerpen worden in het lab bestudeerd.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Bodemdaling en HWBP kunnen niet los van elkaar worden gezien. Bij de veronderstelling dat we in de delta blijven wonen zal het antwoord dan ook moeten zijn temporiseer dijkverhogen (draagvlak slappe bodem is beperkt) en druk het laag gelegen land geologisch op (ongeveer 1/3 deel NL) in het tempo van de zeespiegel stijging. Benut daarvoor de stoffen die we niet langer in de atmosfeer willen stoten (CO2) en bindt deze tot een slurry.
De wet van Pascal zal ons daarbij helpen, waarbij we feitelijk omkeren wat nu in de onttrekking van gas als bodemdaling herkennen. Ga over tot een programma dat gebouwen/huizen niet langer passief gefundeerd zijn, maar eenvoudig waterpas gesteld kunnen worden. Zie dit als een de komende eeuwen doorlopend programma zodat de delta veilig blijft, de rivieren weer geleidelijk onder maaiveld komen en het veenlandschap in zijn charme gepoogd kan worden gelijktijdig te behouden als Carbon link. Slappe bodem wordt dan zelf een non-onderwerp.
De kosten en middelen voor zo'n programma zullen het geleidelijk winnen van steeds hogere en middelen verslindende dijken en waterbouwkundige constructies (denk aan stormvloedkering), zoute kwel wordt stapsgewijs beheerst en de bodemvruchtbaarheid is verzekerd.
Zoek allianties met die partijen die nu aan de bron van de koolstof economie hebben gestaan. Zij beschikken over de juiste expertise om dit proces van dalen in stijging om te zetten en de diepe boring naar zeg drie km diepte veilig te openen, beheren en te sluiten.
Zoek kort gezegd het juist niveau en tijdschema om problemen in de badkuip te beheersen. Dat overstijgt de slappe bodem.
De technologie en ervaring zal wereldwijd toepasbaar zijn en een antwoord geven, anders dan simpel CO2 in de diepe bodem brengen.
Wat een informatie: "De grondwaterstanden zijn momenteel gemiddeld tot laag voor de tijd van het jaar. In de laaggelegen delen zijn ze normaal, maar in de hooggelegen zandgebieden nog altijd ‘zeer laag".. Laat toch eens wat grafieken zien!!!! Er wordt zoveel gemeten. En de deskundigen kunnen het uitleggen.
Het moet zijn community of practice, of die betreffende bouwmarkt moet hier bij betrokken zijn.
N2O + O3
Met ander woorden: lachgas afvangen en ozon toevoegen. O3 kun je maken uit restproduct bij waterstofproductie.
Dus oplosbaar dit probleem?
@Erik van LithWe hebben inderdaad ook designers in het project betrokken. Zij hebben ons geholpen door ons technieken aan te leren die zij gebruiken bij empathisch onderzoek: hoe kom je achter de drijfveren van mensen.
En in vijf gemeenten in Zuid-Nederland zijn ontwerpers met een concreet vraagstuk aan de slag gegaan, samen met ambtenaren en bewoners. Ze vonden het een heel leuk en interessant vraagstuk om aan te werken. Het heeft veel losgemaakt daardoor. We hebben veel van elkaar geleerd.
Als je meer wilt weten, neem dan even contact op met Dick of mij (Karla Niggebrugge, kniggebrugge@brabant.nl)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het