WATERBLOG - Voor ‘Campagnestrategen voor Water’, een community in opbouw, met Monique Bekkenutte op bezoek bij Bert Middel, voormalig 1e en 2e Kamerlid, burgemeester en de huidige dijkgraaf van Waterschap Noorderzijlvest.
door Eelco Koolhaas
Supervriendelijke man & meer ‘politiek’ krijg je ze niet gauw! Met opnieuw de leidende vraag: ‘Hoe van water een winnend verkiezingsitem te maken?!’
Voor een Groninger was die vraag in eerste instantie een eenvoudig verhaal: aardbeving - dijken - gevaar & schade. De auteur van o.a. het 13 jaar oude boek "Politiek Handwerk" had nog meer in petto: ‘We moeten weer vertellen waarom er vijvers in wijken zijn (voor de waterberging), wat investeren in riolering allemaal kost & hoe duur en onnodig het zuiveren van al schoon water is (dat geld kan beter aan huurders besteed worden) en hoe nieuwe zuiveringstechnieken hergebruik mogelijk maken'. Bedankt! En een verkiezing – zo kregen we ook nog wel even mee - win je niet alleen door een goed verhaal; vergeet draagvlak en de juiste coalitiepartners niet!
Meer campagne blogs: Campagnestrategen voor water in lokale verkiezingen
Achtergrond: Water als winnend verkiezingsthema
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.