WATERBLOG - Gisteren trok de community-karavaan weer verder, rond ‘Water als stemmentrekker’. Ditmaal waren we in Houten, op uitnodiging van de fractie 'Water Natuurlijk-HDSR', met hun AB-leden en daarnaast twee wethouders van Stichtse Vecht en Nieuwegein als gast.
Samen schrijven we aan HET GROTE CAMPAGNEBOEK VOOR WATER. Het is een beetje een dilemma: de technische kant van water zorgt er ook voor dat ingrijpende maatregelen soms (te) makkelijk door de raad gaan. Toch rukt het item 'droge voeten' stevig op, als gemeentelijke haakje voor nieuwe beleidsplannen.
De opgave is nu om water niet alleen te agenderen vanuit angst, maar ook als bron van plezier, werk en gezondheid. Daarvoor ook de handen van inwoners op elkaar krijgen blijft ‘een uitdaging’…
Meer campagne blogs: Campagnestrategen voor water in lokale verkiezingen
Achtergrond: Water als winnend verkiezingsthema
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.