secundair logo knw 1

De ondertekenaars (met de klok mee): Joost Buntsma (STOWA), Katja Portegies (Rijkswaterstaat), Hans de Groene (Vewin) en Henry Meijdam (IPO)

Waterbeheerders en drinkwaterbedrijven investeren de komende 2 jaar nog eens 4 miljoen euro in het Nederlands Hydrologisch Instrumentarium (NHI). Vorige week tekenden de participanten een samenwerkingsovereenkomst, waarmee ze zich conformeren aan de voltooiing en het beheren van het systeem dat het fundament vormt voor hydrologische modeltoepassingen, regionaal en landelijk.

NHI, de 'gereedschapskist' voor hydrologen, bevat basisdata en softwaretools om deze data in te voeren in de rekenmodellen die de kern vormen van de nationale en regionale hydrologische modeltoepassingen. Deze toepassingen helpen waterbeheerders bij het nemen van besluiten in het bijsturen van de waterhuishouding, met name tijdens weersextremen als droogte en wateroverlast.

Sinds 2015 is reeds 2 miljoen euro geïnvesteerd in het NHI. Voor voltooiing van het instrumentarium wordt de komende 2 jaar nog eens 4 miljoen euro vrijgemaakt. De investering zal worden terugverdiend, want de initiatiefnemers gaan er vanuit dat centraal ontwikkelen, beheren en onderhouden van data en software jaarlijks tot enkele miljoenen euro’s aan besparingen zal opleveren.

Dringend behoefte
Er is dringend behoefte aan één consistente basis voor het uitvoeren van hydrologische modelberekeningen, zeggen de initiatiefnemers, zijnde de waterschappen, provincies, drinkwaterbedrijven en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (Rijkswaterstaat, PBL en DG Water en Bodem). Ze hebben de intentie om te blijven samenwerken in het beheer van de 'gereedschapskist'; ook op de langere termijn moet er structureel geld worden gestoken in onderhoud en doorontwikkeling van het instrumentarium.

De motivering is meerledig: naast de besparing draagt NHI bij aan betere besluitvorming door beheerders en beleidsmakers in geval van droogte of wateroverlast. En ook moet het meer inzicht geven in de waterkwaliteit in het kader van de Europese Kaderrichtlijn Water. Het NHI stimuleert bovendien de landelijke samenwerking tussen hydrologen. "Dit zorgt voor de uitwisseling van kennis en ervaringen en voor overeenstemming over modellen en modelresultaten."

Fundament
Door alle rekenmodellen te voeden met een centrale dataset worden de hydrologische rekenresultaten beter, goedkoper en onderling consistenter, stellen de participanten, die tevens aangeven dat voortzetten van het NHI-project in lijn is met de aanbevelingen uit de droogte-evaluatie van 2018 door de landelijke Beleidstafel Droogte.

De modellen die de beweging van water (oppervlakte- en grondwater) simuleren, gebruiken hydrologen om in droge of natte tijden te bepalen waar problemen ontstaan en wat het effect van eventuele ingrepen en maatregelen is.

Op basis van deze bevindingen kunnen beheerders beslissingen nemen die schade van droogte of wateroverlast kunnen beperken. De hydrologische modeltoepassingen kunnen ook worden gebruikt voor het verkennen van de mogelijke effecten van klimaatscenario’s en voor het onderbouwen en evalueren van beleid.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):