secundair logo knw 1

De ondertekenaars (met de klok mee): Joost Buntsma (STOWA), Katja Portegies (Rijkswaterstaat), Hans de Groene (Vewin) en Henry Meijdam (IPO)

Waterbeheerders en drinkwaterbedrijven investeren de komende 2 jaar nog eens 4 miljoen euro in het Nederlands Hydrologisch Instrumentarium (NHI). Vorige week tekenden de participanten een samenwerkingsovereenkomst, waarmee ze zich conformeren aan de voltooiing en het beheren van het systeem dat het fundament vormt voor hydrologische modeltoepassingen, regionaal en landelijk.

NHI, de 'gereedschapskist' voor hydrologen, bevat basisdata en softwaretools om deze data in te voeren in de rekenmodellen die de kern vormen van de nationale en regionale hydrologische modeltoepassingen. Deze toepassingen helpen waterbeheerders bij het nemen van besluiten in het bijsturen van de waterhuishouding, met name tijdens weersextremen als droogte en wateroverlast.

Sinds 2015 is reeds 2 miljoen euro geïnvesteerd in het NHI. Voor voltooiing van het instrumentarium wordt de komende 2 jaar nog eens 4 miljoen euro vrijgemaakt. De investering zal worden terugverdiend, want de initiatiefnemers gaan er vanuit dat centraal ontwikkelen, beheren en onderhouden van data en software jaarlijks tot enkele miljoenen euro’s aan besparingen zal opleveren.

Dringend behoefte
Er is dringend behoefte aan één consistente basis voor het uitvoeren van hydrologische modelberekeningen, zeggen de initiatiefnemers, zijnde de waterschappen, provincies, drinkwaterbedrijven en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (Rijkswaterstaat, PBL en DG Water en Bodem). Ze hebben de intentie om te blijven samenwerken in het beheer van de 'gereedschapskist'; ook op de langere termijn moet er structureel geld worden gestoken in onderhoud en doorontwikkeling van het instrumentarium.

De motivering is meerledig: naast de besparing draagt NHI bij aan betere besluitvorming door beheerders en beleidsmakers in geval van droogte of wateroverlast. En ook moet het meer inzicht geven in de waterkwaliteit in het kader van de Europese Kaderrichtlijn Water. Het NHI stimuleert bovendien de landelijke samenwerking tussen hydrologen. "Dit zorgt voor de uitwisseling van kennis en ervaringen en voor overeenstemming over modellen en modelresultaten."

Fundament
Door alle rekenmodellen te voeden met een centrale dataset worden de hydrologische rekenresultaten beter, goedkoper en onderling consistenter, stellen de participanten, die tevens aangeven dat voortzetten van het NHI-project in lijn is met de aanbevelingen uit de droogte-evaluatie van 2018 door de landelijke Beleidstafel Droogte.

De modellen die de beweging van water (oppervlakte- en grondwater) simuleren, gebruiken hydrologen om in droge of natte tijden te bepalen waar problemen ontstaan en wat het effect van eventuele ingrepen en maatregelen is.

Op basis van deze bevindingen kunnen beheerders beslissingen nemen die schade van droogte of wateroverlast kunnen beperken. De hydrologische modeltoepassingen kunnen ook worden gebruikt voor het verkennen van de mogelijke effecten van klimaatscenario’s en voor het onderbouwen en evalueren van beleid.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie