secundair logo knw 1

Bedrijven in de watersector hebben een goed exportjaar achter de rug. Voor 2019 verwachten ze een gemiddelde groei van de buitenlandse wateractiviteiten met circa 6 procent. Dat blijkt uit de Watersector Exportindex (WEX).

De index wordt opgesteld door onderzoeksbureau Panteia met 2000 als basisjaar ( = 100). Voor de invulling benadert het bureau bedrijven in de watersector die zich richten op de export. Op basis van deze enquête onder ruim tachtig bedrijven (59 watertechnologie, 24 deltatechnologie) wordt een index opgesteld, met een voorlopige vaststelling voor 2017, de verwachte realisatie in 2018 en een prognose voor 2019. 


wex index

De Watersector Exportindex (WEX) voor de periode 1995-2018 (2000=100) | Bron Panteia

Vorig jaar wisten de bedrijven die zich toeleggen op deltatechnologie zich na twee mindere jaren te herstellen op de exportmarkt, zo valt af te lezen uit de indexgrafiek van het onderzoeksbureau. De bedrijven met watertechnologie zetten vorig jaar de stijgende lijn van 2016 en 2017 door.

De WEX kwam in 2017 uit op 172,8 (waarde 7,15 miljard euro). Dat is een daling van 1,7 procent ten opzichte van 2016. Vorig jaar is er sprake van een stijging met 7 procent, afgaande op de verwachtingen. Twee derde van de bedrijven gaat ervanuit dat bij het afsluiten van het financiële jaar de buitenlandse omzet is gestegen. Een derde geeft een gelijkblijvende omzet aan in de enquête.

Belangrijke oorzaak is de gunstige ontwikkeling van de wereldeconomie. Die trend is ook zichtbaar in de verwachtingen voor 2019, schrijft het onderzoeksbureau. Zo’n 80 procent van de bedrijven verwacht dit jaar een toename van de buitenlandse omzet, wat zou betekenen dat de export met gemiddeld zo’n 6 procent stijgt.

Aantrekkende economie
Een deel van de bedrijven baseert de verwachting op aantrekkende economie en markt. Andere geven aan dat toenemende naamsbekendheid en actieve marktbewerking hun vruchten beginnen af te werpen. Ook wordt samenwerking genoemd als reden voor meer opdrachten. Voorts zorgt de klimaatverandering voor meer vraag, zoals het zuiveren van afvalwater. Dat is de sector waar de beste toekomstkansen in worden gezien, gevolgd door watervoorziening en waterbeheer.

De bedrijven die zich bezighouden met watertechnologie zien de meeste kansen in omringende landen als Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk en verder in de Verenigde Staten en China. Voor deltatechnologie liggen de beste kansen in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de VS, China, Kenia en India.

Versterken concurrentiekracht
Om de internationale concurrentiekracht te versterken zien deelnemers aan het opstellen van de WEX heil in investeren in innovatie met demonstratieprojecten en proeflocaties en het bieden van integrale oplossingen. Ook wordt veel waarde gehecht aan wetenschappelijk onderzoek en benutten van internationale netwerken (waaronder ambassades).

Het exportaandeel van de watersector in de totale export bedroeg in 2017 circa 1,5 procent, het laagste percentage sinds de WEX wordt opgesteld. In 2018 wordt een bescheiden groei van het exportaandeel verwacht, schrijft het onderzoeksbureau.

MEER INFORMATIE
De waterexport index

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):