0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Bedrijven in de watersector hebben een goed exportjaar achter de rug. Voor 2019 verwachten ze een gemiddelde groei van de buitenlandse wateractiviteiten met circa 6 procent. Dat blijkt uit de Watersector Exportindex (WEX).

De index wordt opgesteld door onderzoeksbureau Panteia met 2000 als basisjaar ( = 100). Voor de invulling benadert het bureau bedrijven in de watersector die zich richten op de export. Op basis van deze enquête onder ruim tachtig bedrijven (59 watertechnologie, 24 deltatechnologie) wordt een index opgesteld, met een voorlopige vaststelling voor 2017, de verwachte realisatie in 2018 en een prognose voor 2019. 


wex index

De Watersector Exportindex (WEX) voor de periode 1995-2018 (2000=100) | Bron Panteia

Vorig jaar wisten de bedrijven die zich toeleggen op deltatechnologie zich na twee mindere jaren te herstellen op de exportmarkt, zo valt af te lezen uit de indexgrafiek van het onderzoeksbureau. De bedrijven met watertechnologie zetten vorig jaar de stijgende lijn van 2016 en 2017 door.

De WEX kwam in 2017 uit op 172,8 (waarde 7,15 miljard euro). Dat is een daling van 1,7 procent ten opzichte van 2016. Vorig jaar is er sprake van een stijging met 7 procent, afgaande op de verwachtingen. Twee derde van de bedrijven gaat ervanuit dat bij het afsluiten van het financiële jaar de buitenlandse omzet is gestegen. Een derde geeft een gelijkblijvende omzet aan in de enquête.

Belangrijke oorzaak is de gunstige ontwikkeling van de wereldeconomie. Die trend is ook zichtbaar in de verwachtingen voor 2019, schrijft het onderzoeksbureau. Zo’n 80 procent van de bedrijven verwacht dit jaar een toename van de buitenlandse omzet, wat zou betekenen dat de export met gemiddeld zo’n 6 procent stijgt.

Aantrekkende economie
Een deel van de bedrijven baseert de verwachting op aantrekkende economie en markt. Andere geven aan dat toenemende naamsbekendheid en actieve marktbewerking hun vruchten beginnen af te werpen. Ook wordt samenwerking genoemd als reden voor meer opdrachten. Voorts zorgt de klimaatverandering voor meer vraag, zoals het zuiveren van afvalwater. Dat is de sector waar de beste toekomstkansen in worden gezien, gevolgd door watervoorziening en waterbeheer.

De bedrijven die zich bezighouden met watertechnologie zien de meeste kansen in omringende landen als Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk en verder in de Verenigde Staten en China. Voor deltatechnologie liggen de beste kansen in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de VS, China, Kenia en India.

Versterken concurrentiekracht
Om de internationale concurrentiekracht te versterken zien deelnemers aan het opstellen van de WEX heil in investeren in innovatie met demonstratieprojecten en proeflocaties en het bieden van integrale oplossingen. Ook wordt veel waarde gehecht aan wetenschappelijk onderzoek en benutten van internationale netwerken (waaronder ambassades).

Het exportaandeel van de watersector in de totale export bedroeg in 2017 circa 1,5 procent, het laagste percentage sinds de WEX wordt opgesteld. In 2018 wordt een bescheiden groei van het exportaandeel verwacht, schrijft het onderzoeksbureau.

MEER INFORMATIE
De waterexport index

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.
De overheid had al veel langer bio-centrales moeten bouwen met gelden van de oliemij bv. Shell, BP. Circa 20 % wat anders aan belasting betaald zou worden vanuit de omzet en winstbelasting. Dan zou slib aangeleverd kunnen worden en biogas-groene energie wordt in deze centrales opgewekt tot CH4 gas kwaliteit voor de huishoudens. Dit wordt dan goedkoper aangeleverd aan de huishoudens voor CV en warmwatervoorziening.
Het is toch zot dat het slib of slibkoek niet direct wordt omgezet via Anaerobe gisting en/of in grote centrales om nuttige en bruikbare energie te produceren. Wie is voor?
Kankergezwellen aan vissen, die vrijwel geheel gemuteerd waren door glyfosaten, dan refereer ik aan de onderzoeken van de afgelopen 5 jaar die op de radio in de NRW werden vrijgegeven.
Hoe staat het ervoor met de veiligheid van het oppervlaktewater in combinatie met ontdekte kankergezwellen door glyfosaten in de rivieren van de NRW?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het