De beek de Drentsche Aa is een belangrijke drinkwaterbron voor Waterbedrijf Groningen en circa 200.000 consumenten. Om de waterkwaliteit op peil te houden, heeft het waterbedrijf nu met terugwerkende kracht een afspraak met agrariërs verlengd en uitgebreid. Het doel van het convenant: schoner water, minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en meer zichtbare biodiversiteit.

“De waterkwaliteit van de Drentsche Aa is redelijk goed”, zegt Eveline Corbeel van Waterbedrijf Groningen. “Het is van huis uit een schone beek en we werken met de waterschappen, gemeenten en provincie intensief samen om dat zo te houden.” Maar ook agrariërs en andere bedrijven verrichten activiteiten die van invloed zijn op de waterkwaliteit. “Ook met deze partijen werken we samen en dit convenant is daar een uitvloeisel van.”

De oorspronkelijke afspraak tussen agrariërs en het waterbedrijf stamt uit 2015. De verlengde en uitgebreide afspraken gelden met terugwerkende kracht vanaf 2019 en lopen tot het einde van 2022. Boeren en tuinders gebruiken geen oppervlaktewater uit de Drentsche Aa. Binnen een strook van vier meter gebruiken zij geen gewasbeschermingsmiddelen.

Daarnaast telen de 45 deelnemende agrariërs geen gewassen op de buffers. “Zij helpen ook om er kruiden- en bloemrijke buffers te laten ontstaan. Nieuw in de afspraken is nu dat het inplanten van bloemen en graskruiden nu in de vergoedingsregeling is opgenomen.”

De buffer tussen beek en akkers, die dankzij deze afspraken wordt gecreëerd, zorgt er volgens Corbeel niet alleen voor dat de waterkwaliteit op niveau blijft. “De akkerrand beperkt de uitspoeling. Water wordt dus beter vastgehouden. Daarnaast zijn de bloemen en kruiden een stimulans voor de biodiversiteit.”

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoeveel energie kost dit?
Dag Pieter, Als eerste is natuurlijk belangrijk dat de kappers dit niet op een sloot of ander oppervlaktewater lozen. Het zal niet vaak gebeuren, maar wellicht dat er thuiskappers zijn zonder aansluiting op het gemeentelijk riool? Ammonium is erg vervelend voor alles wat er in het oppervlaktewater leeft, het is acuut toxisch. Zeker als dit bij het wassen van haar samen met shampoo geloosd wordt dan is dat niet ok. Als het via een septic tank geloosd wordt dan lijkt me dat ook niet een goed idee.
Bij lozing op het gemeentelijk riool wordt het afgevoerd naar de riiolwaterzuivering. Deze is prima in staat om ammonium biologisch om te zetten. Eerst naar het veel minder toxische nitraat en vervolgens naar onschadelijk stikstofgas.
Ik zou niet aanraden om overtollige voorraad door het riool te spoelen, maar bij normaal gebruik van in Europa goedgekeurde middelen dan is lozing op het gemeentelijk riool de meest logische route.
Misschien een (domme) vraag, maar kappers lozen ook ammoniak in het rioolwater met het permanent vloeistof met als ingrediënten: aqua ~ ammonium thioglycolate ~ cyclomethicone ~ ammonium bicarbonate ~ urea ~ ammonium hydroxide ~ amodimethicone ~ ethylhexanediol ~ etidronic acid ~ potas sium cocoyl hydrolyzed collagen ~ polyquatern ium-6 ~ parfum ~ CI 61565 ~ CI 12700) en een fixeer proces met als ingrediënten( aqua ~ hydrogen peroxide ~ cocamine oxide ~ phosphoric acid ~ polyquaternium-6 ~ cetrimonium chloride ~ methylparaben ~parfum.
Heeft dit ook nog invloed op de ammoniumnorm?
Pieter Patje
Adviesgroep Duurzame Kappers
Wat is het risico voor Nederland tgv de waterwinning?
Ik ben bang voor dijkinstabiliteit en gevaarlijke grond zakkingen net als de aardbevingen in Groningen.
Erik
We profileren ons wereldwijd als waterland, hebben de grootste rivieren van Europa door ons land lopen, we zitten vol met de meest innovatieve watertechnologie leveranciers van de wereld en staan aan alle kanten (tot boven ons hoofd) in het water. Dat wij als een van de modernste en rijkste landen in de wereld nog dit soort berichten nodig hebben om de maatschappij wakker te schudden is schrijnend.
Er is geen enkel gebrek aan water in Nederland, noch aan technologie en bedrijven (waarvan Twente een aantal van de beste heeft) om dit zelf gecreëerde probleem op te lossen. Het enige dat ontbreekt is (politieke) daadkracht en visie om duurzame waterkringlopen te maken, nieuwe bronnen te vinden, te hergebruiken en valoriseren, met innovatieve en klassieke technologieën en eigen bedrijven. Maar als het allemaal, ook lekker Nederlands, niets mag kostten, dan is dit het zoveelste onderwerp waar we als braafste jongetje voorin de klas zitten, maar eigenlijk alleen maar dikke onvoldoendes halen.
Ik zie deze berichten al jarenlang elke nieuwe lente/zomer in alle (vak)bladen staan; het is onwil en niet onbekwaamheid dat ze blijven. BV Nederland staat te popelen om deze, en andere dossiers op te lossen met de mooiste innovatieve technologieën en nieuwe business modellen. Wanneer we de knop omzetten van "kan niet" naar "wil wel" dan zijn wij binnen no time echt het wereldwijde watertechnologie toonbeeld dat we nu al internationaal pretenderen te zijn.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.