secundair logo knw 1

Ondertekening vergoedingsregeling Drentsche Aa | Foto Waterbedrijf Groningen

De beek de Drentsche Aa is een belangrijke drinkwaterbron voor Waterbedrijf Groningen en circa 200.000 consumenten. Om de waterkwaliteit op peil te houden, heeft het waterbedrijf nu met terugwerkende kracht een afspraak met agrariërs verlengd en uitgebreid. Het doel van het convenant: schoner water, minder gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en meer zichtbare biodiversiteit.

“De waterkwaliteit van de Drentsche Aa is redelijk goed”, zegt Eveline Corbeel van Waterbedrijf Groningen. “Het is van huis uit een schone beek en we werken met de waterschappen, gemeenten en provincie intensief samen om dat zo te houden.” Maar ook agrariërs en andere bedrijven verrichten activiteiten die van invloed zijn op de waterkwaliteit. “Ook met deze partijen werken we samen en dit convenant is daar een uitvloeisel van.”

De oorspronkelijke afspraak tussen agrariërs en het waterbedrijf stamt uit 2015. De verlengde en uitgebreide afspraken gelden met terugwerkende kracht vanaf 2019 en lopen tot het einde van 2022. Boeren en tuinders gebruiken geen oppervlaktewater uit de Drentsche Aa. Binnen een strook van vier meter gebruiken zij geen gewasbeschermingsmiddelen.

Daarnaast telen de 45 deelnemende agrariërs geen gewassen op de buffers. “Zij helpen ook om er kruiden- en bloemrijke buffers te laten ontstaan. Nieuw in de afspraken is nu dat het inplanten van bloemen en graskruiden nu in de vergoedingsregeling is opgenomen.”

De buffer tussen beek en akkers, die dankzij deze afspraken wordt gecreëerd, zorgt er volgens Corbeel niet alleen voor dat de waterkwaliteit op niveau blijft. “De akkerrand beperkt de uitspoeling. Water wordt dus beter vastgehouden. Daarnaast zijn de bloemen en kruiden een stimulans voor de biodiversiteit.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.