0
0
0
s2smodern

Waterbedrijf Dunea is toegetreden tot Wetsus, het internationale kennis- en onderzoekscentrum voor waterinnovaties. Met de toetreding van Dunea, participeren nu alle Nederlandse waterbedrijven in het kennis- en onderzoekscentrum.

 

Dunea ziet het participeren in Wetsus als een stap om zich beter voor te bereiden op de toekomst. Ewout Hekhuizen, projectmanager innovatie bij Dunea: "Binnen Dunea zijn we bezig met strategische verkenningen voor de toekomst, bijvoorbeeld rond het mogelijk aanboren van nieuwe waterbronnen of als het gaat om de verwijdering van medicijnresten uit het water. Participeren in Wetsus past bij het vinden van antwoorden op zulke, op de lange termijn gerichte vraagstukken."

Met enkele collega's ging Hekhuizen op bezoek bij Wetsus in Leeuwarden om te zien hoe het kennis- en onderzoekscentrum werkt en wat het Dunea kan bieden. "Door deze samenwerking krijgen we toegang tot de kennis en het netwerk van de onderzoekers van Wetsus en de resultaten van het fundamentele onderzoek - bijvoorbeeld over ontzoutingstechnieken – dat daar wordt gedaan."

In het verleden voerde Dunea een eigen onderzoeksprogramma uit, met name gericht op het verwijderen van microverontreinigingen. "Nu dat onderzoek in de uitvoeringsfase is beland, is er meer ruimte gekomen om andere manieren van onderzoek te bekijken," zegt Hekhuizen. Deelname aan Wetsus biedt Dunea daarnaast de kans het onderzoeksbudget efficiënter in te zetten. "Voorheen hebben we zelf veel geïnvesteerd in wetenschappelijk onderzoek en werkten we op dit vlak ook al samen met veel instituten en universiteiten. Toetreding tot Wetsus is in die zin een aanvulling van het portfolio van partijen waar we onderzoek uit kunnen zetten."

Dunea wil een actieve rol gaan spelen binnen Wetsus en participeren in een of meerdere thema's die aansluiten bij maatschappelijke ontwikkelingen en toekomstige uitdagingen. "We nemen eerst de tijd om de werkwijze van Wetsus te leren kennen en te ontdekken welke onderzoeken daar nu lopen. Vervolgens gaan we bekijken bij welke thema's we ons aan willen sluiten of welke nieuwe onderwerpen voor ons relevant zijn."

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Drie droge zomers op een rij doet het percentage stijgen, er is veel minder verdunning! weten de onderzoekers dat niet?
De stikstofconcentratie in het oppervlaktewater daalt. Het kan zijn dat we in de buurt komen van de (KRW-)normen voor stikstof. Dat betekent echter nog niet dat de gewenste biologische toestand ontstaat. De normen zijn volgens een recente studie in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit voor een aantal watertypen te soepel.
Zie: https://www.kennisimpulswaterkwaliteit.nl/nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-van-nederlandse-oppervlaktewateren
Ben van mening dat drinkwater niet gebruikt moet worden voor grootschalig koelwater. Grondwater is ook prima geschikt als koelwater. Het toevoegen van zout of chemicaliën aan koelwater en vervolgens het water willen lozen is een slechte zaak. Miljarden verdienen deze bedrijven en betalen nauwelijks belasting en gaan ook nog eens voor de goedkoopste methode om te koelen. Het zout al bij lozing ook zorgen voor verzilting van het omliggende water (sloten en kanalen) en de daar aanliggende gronden.
Stop de idioterie om dit soort bedrijven van alles toe te zeggen, tegen de laagste lasten, maar laat ze gewoon de normale prijs betalen voor het oplossen van hun probleem (koelen) en laat ze gewoon zo schoon mogelijk koelwater lozen i.p.v. zout water.
Precieze bemesting gaat deze problemen in de toekomst oplossen oplossen..... Dat is de richting waar de sector de oplossingen gaat vinden voor vele van deze mest gerelateerde problemen incl. stikstof probleem.
@S GroveDe datacenters van microsoft, google en facebook hebben een veel lager PUE (power usage efficiency) en WUE (water usage efficiency) dan andere commerciele datacenters. Hier wordt ook gewoon openlijk over gecommuniceerd door de partijen. Ze gebruiken allen vergelijkbare hardware die zeer energie efficient is (open compute hardware) en publiceren openlijk over hun cijfers (die buitengewoon goed zijn, en elk nog jaar beter worden)
Google (https://www.google.com/about/datacenters/efficiency/)
Facebook https://engineering.fb.com/2014/03/14/data-center-engineering/open-sourcing-pue-wue-dashboards).
Sommige van Google en Microsoft data centers opereren zonder water koeling, slechts lucht gekoeld. Alleen bij warme temperaturen (26,7 graden +) wordt er beruikt gemaakt van waterkoeling. (https://www.datacenterknowledge.com/archives/2009/07/15/googles-chiller-less-data-center). Ik weet niet hoeveel dagen (of uren) per jaar het kwik boven de 26,7 graden komt in Groningen en Wieringermeer. Maar het zal niet meer dan 5-6 dagen zijn per jaar (60-70 uur per jaar?). En dat is alleen als de work load niet verplaatst wordt naar een ander datacenter van Google (wat ook gebeurt).
Hyperscalers zoals Google en Microsoft zijn weliswaar energie grootverbruikers, maar lopen ook ver voorop als het gaat om efficiënt omgaan met energie en water. Wat dat betreft snap ik niet heel goed waarom juist deze datacenters het nieuws halen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.