secundair logo knw 1

WATERBLOG - “De digitale revolutie gaat het werk van de waterprofessional drastisch veranderen.” Dat was de boodschap van het KNW najaarscongres. Dat er steeds meer mogelijk is dankzij digitale data en technieken, dat is wel duidelijk. Dat je daarvoor mensen nodig hebt die er mee om kunnen gaan ook.

Eilard Jacobs 180

door Eilard Jacobs

Zorgen voor water in wat voor vorm dan ook is altijd een kwestie van lange adem geweest. Dat komt omdat water deel uitmaakt van een natuurlijk proces waarin tijd soms meer in eeuwen dan in minuten een rol speelt. Het komt ook omdat we er harde en dure infrastructuur voor nodig hebben, die we graag lang mee laten gaan.

Klein doorkijkje
Dat betekent ook dat de keuzes die we nu maken van betekenis zullen zijn voor een toekomst die we nog niet kennen. Andrew Segrave (KWR) gaf ons toch een klein doorkijkje. Data spelen in die toekomst in ieder geval een grote rol. Ze komen van onze steeds geavanceerder meetinstrumenten, maar ook op allerlei manieren uit de samenleving, door participerende burgers of uit andere segmenten als bijvoorbeeld mobiliteit.

En dus kwam een aantal mensen ons enthousiast vertellen wat er allemaal met data kan. Titia Houwing (KPN) liet zien hoe van huishoudniveau (koelkast) tot bedrijfsniveau (koppeling van gemalen) er mooie dingen mogelijk zijn. Helmuth Lenting (Vitens) toonde een prachtige app voor “smart resource recovery”. Daisy Rood (RHDHV) vertelde gedreven over de digitale transitie en tenslotte liet Arjen Adriaansen (TU Twente/Arcadis) zien wat er allemaal kan met behulp van digitalisering voor ketenoptimalisatie van vooral infrastructurele projecten. Kortom veel mogelijkheden en met overtuiging gebracht.

Niet vlekkeloos
Maar misschien te mooi om waar te zijn? Als ik thuis een nieuw digitaal speeltje installeer op mijn PC  gaat er altijd van alles mis. En altijd kan het programma veel meer dan ik gebruik, want voor al die andere mogelijkheden heb je data nodig die ik niet heb. Ook in de professionele praktijk kenmerken digitaliserings- (of automatiserings-) projecten zich doorgaans niet door vlekkeloze implementatie en kostenbeheersing. Maar daar hebben we het vandaag maar even niet over.

Wel kunnen we in workshops nog wat vingeroefeningen doen en lastige aspecten met elkaar bespreken. Bijvoorbeeld dat voor gegevensuitwisseling het wel nodig is dat iedereen dezelfde gegevensdefinities gebruikt. Iets waar bijvoorbeeld Rioned aan werkt voor het stedelijk waterbeheer.

Leuke game
Ook is het prachtig over heel veel informatie te beschikken, maar kan je daardoor ook betere beslissingen nemen? Met een leuke game mochten we merken dat je ook te veel data kan krijgen en ook verkeerde beslissingen kan nemen op basis van goede data.

Het kan niet missen, digitalisering verandert het waterbeheer. De waterprofessional moet daar mee om kunnen gaan en dat is voor een groot aantal grijzen onder ons niet altijd makkelijk. We richten onze hoop dan ook op de waterprofessional van de toekomst. Maar als die te veel digitale skills hebben kunnen ze overal terecht en niet speciaal in de watersector. Dus laten we er vooral ook voor zorgen dat de waterprofessional van de toekomst merkt hoe leuk het watervak is.

Zie ook: Terugblik en fotoverslag KNW Najaarscongres 2017

 

 
Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...