secundair logo knw 1

Hoewel water cruciaal is voor economische groei, speelt het nauwelijks een rol bij verantwoord beleggen. Een consortium, met daarin onder andere Deltares, wil daar verandering in brengen. ‘Bedrijven, en daarmee investeerders, lopen nu vermijdbare risico’s’.

Deltares publiceerde vorige week een rapport voor beleggers en bedrijven: Van globaal naar lokaal: ESG-waterdata verbeteren. De afkorting ESG staat hierbij voor Environment, Social en Governance, drie onderwerpen waarop ondernemingen op duurzaamheid worden beoordeeld door beleggers.

Sophie VermootenSophie Vermooten“Met het rapport willen we beleggers en bedrijven concrete tips geven om meer inzicht te krijgen in watergerelateerde risico’s”, vertelt Sophie Vermooten, projectleider bij Deltares. Institutionele beleggers – bijvoorbeeld pensioenfondsen – spreken over de transitie naar active ownership.

Daarmee bedoelen ze niet alleen eigenaar van aandelen te willen zijn, maar ook invloed te kunnen uitoefenen op de koers van bedrijven. “Daarvoor moeten ze de juiste vragen kunnen stellen aan die bedrijven. En om de juiste vragen te kunnen stellen, moet je over de juiste kennis beschikken. En daar ontbreekt het nog wel eens aan.”

“Water speelt in toenemende mate een rol bij investeerders”, merkt Vermooten. “Bedrijven lopen risico’s , die op zich vermijdbaar zijn. Immers, een gebrek of een teveel aan water, kan een risico zijn voor de bedrijfsvoering en de reputatie. Het is dus goed daar meer informatie over te hebben.”

Lokale context
Maar het gaat Vermooten niet alleen over meer informatie, ook over de juiste informatie. “Veel bedrijven rapporteren globaal over ESG, maar dat zegt voor water niet zoveel. Zeker bij water is de lokale context cruciaal. Waterschaarste of wateroverlast vindt immers in een gebied plaats met een bepaald klimaat, watervraag en waterverdeling.”

In het rapport bekeek het project, dat medegefinancierd werd door TKI Deltatechnologie en waar naast Deltares ook Achmea IM, Scor, NN Group en het WereldNatuurFonds in participeerden, daarom twee concrete casussen, de steden Chennai en Sao Paolo. Het rapport biedt scenario- en risicoanalyses, maandelijkse en gemiddelde watertekorten en sectorspecifieke beoordelingen van bedrijven in de textiel-, productie- en energiesectoren van Chennai en São Paulo.

Om watergerelateerde risico’s goed in te kunnen schatten, is volgens Vermooten het belichten van het belang van de lokale context, inclusief de andere stakeholders in het gebied rond een fabriek of andere productiefaciliteit van belang. En dat geldt ook voor het werken met toekomstscenario’s en het kijken naar de supply-chain.

“Bedrijven zijn niet gewend te werken met scenario’s die bijvoorbeeld tien jaar vooruit kijken naar waterontwikkelingen”, legt ze uit. “En om de risico’s goed in te kunnen schatten, moet je niet alleen naar je eigen fabriek kijken, maar ook naar die van je toeleveranciers en van andere gebruikers in het gebied.”

Met het rapport wil Vermooten bijdragen aan het overbruggen van wat ze de communicatiekloof tussen de waterwereld en de beleggers noemt. “Dat zijn werelden die elkaar niet automatisch begrijpen. Daarom is er nog wel wat werk aan de winkel. “Zeker ook omdat ik verwacht dat de financiële sector in de toekomst echt een goede rol kan spelen als het gaat om de omgang met klimaatverandering. Maar dan zullen we ze als watersector wel moeten verleiden om uit hun comfortzone te komen en vice versa.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie