De Taskforce Bouwagenda heeft een actieplan gepubliceerd om op een innovatieve manier diverse grote maatschappelijke uitdagingen aan te pakken en meteen problemen in de bouw op te lossen. De uitdagingen voor de watersector betreffen vooral bruggen, sluizen en rioleringen.

De taskforce is eind 2016 ingesteld en staat onder leiding van ex-werkgeverstopman Bernard Wientjes. Ruim vijftig partijen doen mee: overheden, kennisinstellingen, marktpartijen en belangengroepen. De taskforce publiceerde gisteren de bouwagenda Bouwen aan de kwaliteit van leven. Hierin wordt opgemerkt dat Nederland vanwege klimaatverandering en uitputting van grondstoffen op een revolutionair andere wijze moet denken over de inrichting van de leefomgeving. Voor een hoger tempo van verduurzaming is 7 miljard euro extra in de periode 2018-2021 nodig.

Bouwend Nederland, de vereniging van bouw- en infrabedrijven, is een van de deelnemers aan de taskforce. “De bouwagenda is geen komeet die plotseling verschijnt”, vertelt woordvoerder Pim Nusselder. “De agenda sluit enerzijds aan bij wat er al gebeurt en zorgt anderzijds voor versnelling van ontwikkelingen. Dat geldt ook voor plannen die de watersector aangaan.” Nusselder wijst op bestaande programma’s als het Hoogwaterbeschermingsprogramma, het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie en de Delta Aanpak Waterkwaliteit en Zeewater. “De watersector is hiermee al vrij ver.”

Volgens de bouwagenda is bij waterwerken een belangrijke uitdaging om op systeem- en gebiedsniveau te komen tot een integraal ontwerp. Dit moet worden doorvertaald naar concrete maatregelen, die in samenhang effectief en efficiënt zijn. De kunstwerken van het Rijk en de waterschappen zijn op grote schaal aan vervanging toe. Dat biedt kansen voor deze integrale aanpak, aldus de agenda.

In de bouwagenda worden elf roadmaps voor toekomstbestendige en duurzame programma’s gepresenteerd. Voor de watersector zijn vooral de drie programma’s bruggen & sluizen, rioleringen en energie-infrastructuur belangrijk, aldus Nusselder. “Er is grote zorg over bruggen en sluizen die vaak verouderd en kwetsbaar zijn. Vele zijn aan vervanging toe. Ook moet 100.000 kilometer aan rioleringen grotendeels worden vervangen.”

De taskforce propageert een programmatische aanpak bij de renovatie en het onderhoud van bruggen en sluizen, waarbij onder andere wordt ingezet op technologische en sociale innovatie. Bij de vervanging van rioleringen is de komende 25 jaar een verdubbeling van het tempo nodig. Dat kan onder meer met een grootschalige integrale aanpak met gestandaardiseerde oplossingen.

Er is ook een lijntje met duurzame energie-infrastructuur, zegt Nusselder. “Dan gaat het niet alleen om blue energy. De bouwagenda spreekt nadrukkelijk over het winnen van energie uit afvalwater. Hier liggen grote kansen voor de watersector. Dat is terug te vinden in de recente marktvisie van de waterschappen.” Nusselder noemt nog een belangrijk punt voor bouw- en infrabedrijven. “De taskforce pleit voor een radicale omslag in houding en gedrag voor het innovatief inkopen. Dat krijgt veel bijval van de leden van Bouwend Nederland. Aanbestedingen moeten anders en beter op basis van een integrale visie.”

De bouwagenda kunt u hier downloaden.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)
Het dillema van de duivelse delta.
Nu nog inversteren in een delta, waarvan! Door de klimaatverandering zijn de spelregels veranderd.
De houdbaarheid is ten einde.
Wie investeert er nog met zijn volle verstand in iets! Waarvan je nu al weet, dat je dit nooit terugkrijgt.
West laag Nederland wordt een piramide spel. Wie verkoopt, en heeft zijn spulletje op het droge.. En welke grote groep blijft met de gebakken peren zitten..
Nu aangeven dat er niet meer geïnvesteerd gaat worden in kwetsbare gebieden, kan ook niet. Dan zou het hele systeem instorten.
Hoeveel leningen en hypotheken lopen er niet! Op percelen, die eenmaal afbetaald, geen enkele waarde meer hebben..
Dus de mythe nog maar een tijdje vol houden.
We zijn tenslotte dijkenbouwers.
Naast het gevecht tegen het water, is er nog een typisch Neerlandse traditie..
Gaat u maar lekker slapen, uw regering waakt over u...
En loopt het mis.
Dan achter in de rij aansluiting aub.
Groeten uit...
Buitengewoon interessant artikel. Moet nodig aan de grote klok gehangen worden. Moet een grote rol spelen bij de waterschaps- en provinciale verkiezingen
Ik pleit al jaren voor het intensief wegvangen van rivierkreeften, vanwege hun bijzonder effectieve voortplantingscyclus. Zo heel veel eitjes heeft een rivierkreeft niet eens, als je de kreeft vergelijkt met bijv. de karper. Maar de overleving is veel hoger en de kreeften zijn veel sneller geslachtsrijp. Lees hier hoe het zit: https://www.linkedin.com/pulse/wat-moeten-we-met-de-rivierkreeft-hans-middendorp-ph-d-/

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!