secundair logo knw 1

De Taskforce Bouwagenda heeft een actieplan gepubliceerd om op een innovatieve manier diverse grote maatschappelijke uitdagingen aan te pakken en meteen problemen in de bouw op te lossen. De uitdagingen voor de watersector betreffen vooral bruggen, sluizen en rioleringen.

De taskforce is eind 2016 ingesteld en staat onder leiding van ex-werkgeverstopman Bernard Wientjes. Ruim vijftig partijen doen mee: overheden, kennisinstellingen, marktpartijen en belangengroepen. De taskforce publiceerde gisteren de bouwagenda Bouwen aan de kwaliteit van leven. Hierin wordt opgemerkt dat Nederland vanwege klimaatverandering en uitputting van grondstoffen op een revolutionair andere wijze moet denken over de inrichting van de leefomgeving. Voor een hoger tempo van verduurzaming is 7 miljard euro extra in de periode 2018-2021 nodig.

Bouwend Nederland, de vereniging van bouw- en infrabedrijven, is een van de deelnemers aan de taskforce. “De bouwagenda is geen komeet die plotseling verschijnt”, vertelt woordvoerder Pim Nusselder. “De agenda sluit enerzijds aan bij wat er al gebeurt en zorgt anderzijds voor versnelling van ontwikkelingen. Dat geldt ook voor plannen die de watersector aangaan.” Nusselder wijst op bestaande programma’s als het Hoogwaterbeschermingsprogramma, het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie en de Delta Aanpak Waterkwaliteit en Zeewater. “De watersector is hiermee al vrij ver.”

Volgens de bouwagenda is bij waterwerken een belangrijke uitdaging om op systeem- en gebiedsniveau te komen tot een integraal ontwerp. Dit moet worden doorvertaald naar concrete maatregelen, die in samenhang effectief en efficiënt zijn. De kunstwerken van het Rijk en de waterschappen zijn op grote schaal aan vervanging toe. Dat biedt kansen voor deze integrale aanpak, aldus de agenda.

In de bouwagenda worden elf roadmaps voor toekomstbestendige en duurzame programma’s gepresenteerd. Voor de watersector zijn vooral de drie programma’s bruggen & sluizen, rioleringen en energie-infrastructuur belangrijk, aldus Nusselder. “Er is grote zorg over bruggen en sluizen die vaak verouderd en kwetsbaar zijn. Vele zijn aan vervanging toe. Ook moet 100.000 kilometer aan rioleringen grotendeels worden vervangen.”

De taskforce propageert een programmatische aanpak bij de renovatie en het onderhoud van bruggen en sluizen, waarbij onder andere wordt ingezet op technologische en sociale innovatie. Bij de vervanging van rioleringen is de komende 25 jaar een verdubbeling van het tempo nodig. Dat kan onder meer met een grootschalige integrale aanpak met gestandaardiseerde oplossingen.

Er is ook een lijntje met duurzame energie-infrastructuur, zegt Nusselder. “Dan gaat het niet alleen om blue energy. De bouwagenda spreekt nadrukkelijk over het winnen van energie uit afvalwater. Hier liggen grote kansen voor de watersector. Dat is terug te vinden in de recente marktvisie van de waterschappen.” Nusselder noemt nog een belangrijk punt voor bouw- en infrabedrijven. “De taskforce pleit voor een radicale omslag in houding en gedrag voor het innovatief inkopen. Dat krijgt veel bijval van de leden van Bouwend Nederland. Aanbestedingen moeten anders en beter op basis van een integrale visie.”

De bouwagenda kunt u hier downloaden.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.