secundair logo knw 1

De Colombiaanse havenstad Cartagena

Twee consortia met Nederlandse inbreng gaan in Colombia aan de slag om oplossingen te zoeken voor de problemen waarmee de stad Cartagena kampt, zoals overstromingen en verslechterende waterkwaliteit. De adviesbureaus Witteveen+Bos en Arcadis Nederland leiden elk een team.

Cartagena is een havenstad in het noordwesten van Colombia en loopt onder meer risico’s door de stijging van de zeespiegel. Vorig jaar stemde het gemeentebestuur van de stad in met het Nederlandse plan om in het kader van het Water as Leverage-project het watersysteem van de stad te verbeteren.

Het programma Water as Leverage is een initiatief van de Nederlandse overheid, met Partners voor Water als subsidiegever. In Azië is het programma in Chennai (India), Khulna (Bangladesh) en Semarang (Indonesia) al van toepassing.

Het Water as Leverage-project wil in Cartagena de problemen aanpakken door programma's te ontwerpen die voordelen opleveren op het gebied van werkgelegenheid, economie, biodiversiteit en gezondheid. Het idee daarbij is dat teams 'innovatieve en inclusieve conceptuele ontwerpen' ontwikkelen, projectvoorstellen maken en deze omzetten in aanbestedingsklare projecten.

Na een internationale oproep zijn twee multidisciplinaire teams geselecteerd. Dat zijn:

- Het consortium 'Roots of Cartagena', bestaande uit Witteveen+Bos (leidende organisatie, Nederland), Felixx Landscape Architects & Planning (Nederland), Aqua & Terra (Nederland), FEM Colombia (Colombia), Universiteit van Cartagena (Colombia), CSC Strategy & Finance (Nederland).

- Het consortium 'Cartagena Con Agua', bestaande uit Arcadis Nederland (leidende organisatie, Nederland), Deltares (Nederland), JESyCA (Colombia), Fundación Herencia Ambiental Caribe (Colombia), Taller Architects (Colombia), Selfinver (Colombia), ONE Architecture (VS), P3 Nomads (Nederland).

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.