secundair logo knw 1

De Colombiaanse havenstad Cartagena

Twee consortia met Nederlandse inbreng gaan in Colombia aan de slag om oplossingen te zoeken voor de problemen waarmee de stad Cartagena kampt, zoals overstromingen en verslechterende waterkwaliteit. De adviesbureaus Witteveen+Bos en Arcadis Nederland leiden elk een team.

Cartagena is een havenstad in het noordwesten van Colombia en loopt onder meer risico’s door de stijging van de zeespiegel. Vorig jaar stemde het gemeentebestuur van de stad in met het Nederlandse plan om in het kader van het Water as Leverage-project het watersysteem van de stad te verbeteren.

Het programma Water as Leverage is een initiatief van de Nederlandse overheid, met Partners voor Water als subsidiegever. In Azië is het programma in Chennai (India), Khulna (Bangladesh) en Semarang (Indonesia) al van toepassing.

Het Water as Leverage-project wil in Cartagena de problemen aanpakken door programma's te ontwerpen die voordelen opleveren op het gebied van werkgelegenheid, economie, biodiversiteit en gezondheid. Het idee daarbij is dat teams 'innovatieve en inclusieve conceptuele ontwerpen' ontwikkelen, projectvoorstellen maken en deze omzetten in aanbestedingsklare projecten.

Na een internationale oproep zijn twee multidisciplinaire teams geselecteerd. Dat zijn:

- Het consortium 'Roots of Cartagena', bestaande uit Witteveen+Bos (leidende organisatie, Nederland), Felixx Landscape Architects & Planning (Nederland), Aqua & Terra (Nederland), FEM Colombia (Colombia), Universiteit van Cartagena (Colombia), CSC Strategy & Finance (Nederland).

- Het consortium 'Cartagena Con Agua', bestaande uit Arcadis Nederland (leidende organisatie, Nederland), Deltares (Nederland), JESyCA (Colombia), Fundación Herencia Ambiental Caribe (Colombia), Taller Architects (Colombia), Selfinver (Colombia), ONE Architecture (VS), P3 Nomads (Nederland).

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans A.J. MiddendorpHoi Hans, dank voor je reactie en je vraag. André en ik pleiten voor een plan B: dus niet boeren ondersteunen die met hun subsidietrekkers bulkproducten produceren in monocultuur (dat is plan A). Wij pleiten voor het ondersteunen van boeren bij welke natuur, landschap en cultuur wél in goede handen is. Dat zijn veelal de kleinere boeren. Die moeten we perspectief bieden, ondersteunen. Als we slim zijn zorgen we dat zij meer ontvangen voor hun producten. André en ik hopen dat er méér plan-B-boeren komen, niet minder. De natuur zal er wel bij varen, evenals de kwaliteit van onze bronnen voor drinkwater.
Jos
Waarom niet gelijk combineren met een algemenere inrichting van het Markermeer om het inlaatwater van het Hoogheemraadschap HHNK te verbeteren, zwevende stof te verwijderen, hiervoor werden rond 1995 al plannen gesmeed. En ook natuurlijk ook om het effect van het door het Mantel gemaal bij Schardam op het Markermeer te neutraliseren. Dan kunnen de Marker Wadden gelijk 10 maal zo groot worden.
Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat!