secundair logo knw 1

Ondertekening van de intentieverklaring met vlnr Hein Molenkamp, directeur Water Alliance, Burgemeester Kwon van de stad Daegu en Jin-Hwan Choi, directeur Dyetec

Water Alliance heeft op de European Water Technology Week een Memorandum of Understanding getekend met de Zuid-Koreaanse-organisatie Dyetec uit de stad Daegu. De Koreanen zoeken voor de ontwikkeling van hun waterhub samenwerking met de watertechnologiesector in Nederland.

Met het tekenen van de intentieverklaring geeft Water Alliance concreet invulling aan de missie van de EWTW: het verbinden van waterhubs over de hele wereld. In Leeuwarden zijn hubs uit Singapore, Israël, Amerika, China en Zuid-Korea neergestreken en zien op de WaterCampus een samenwerking zoals die wereldwijd moet ontstaan: verregaande samenwerking tussen wetenschap, bedrijfsleven en overheid.

Verbinden
In een paneldiscussie op de openingsdag van de EWTW verklaarden vertegenwoordigers van de hubs dat ze er naar steven om de onderlinge banden en samenwerking te versterken, nodig om de wereldwijde wateropgaven en -doelstellingen te realiseren. Dat sluit aan bij de verbindingsmissie van EWTW in Leeuwarden, wat in de praktijk betekent: uitwisseling van expertise, contacten leggen met bedrijven, aanhaken met onderzoek.

Op de WaterCampus in Leeuwarden heeft de samenwerking tussen wetenschap, bedrijfsleven en overheid geleid tot de ontwikkeling van de watertechnologie hub voor Europa, aldus directeur Hein Molenkamp van Water Alliance. “De Koreanen hebben de ambitie om dit ook in hun land op te bouwen voor Azië.”

Koppelen
In eerdere contacten is de samenwerking tussen de waterhubs al vormgegeven, maar met de Memorandum of Understanding onderstrepen de Nederlanders en Zuid-Koreanen opnieuw dat ze elkaar regelmatig zullen opzoeken en deelnemen aan elkaars evenementen en workshops. Molenkamp: “Maar ook dat we concreet proberen kennisinstellingen en bedrijven uit elkaars regio aan elkaar te koppelen.”

Dat de Koreanen de samenwerking en business development serieus nemen, blijkt uit de omvang van de delegatie: 31 mensen. En ook het feit dat er tien Zuid-Koreaanse bedrijven deelnemen aan de EWTW in Leeuwarden. Molenkamp: “Tijdens het evenementen-onderdeel ‘WaterMatch’ hebben de Koreaanse bedrijven verschillende een-op-een matchmaking gesprekken gepland met Nederlandse watertech bedrijven.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.
Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!
Goed dat er naar de toelatingseisen voor individuele middelen wordt gekeken, maar realiseer je dat de giftigheid in het water veroorzaakt wordt door de cocktail aan middelen. Voor het waterleven zijn het naast de bestrijdingsmiddelen ook de PAK's, zware metalen en ammoniak die schade aanrichten. Gezamenlijk zijn ze er voor verantwoordelijk dat meer dan een derde van de Nederlandse oppervlaktewateren zo giftig is dat de biologische doelen niet gehaald kunnen worden. En dan zijn er nog de 'nieuwe stoffen' die vanwege persistentie en specifieke gevaren voor de mens en het milieu schadelijk zijn.
@Bertha AntonissenDat lijkt me uitgesloten. Die bufferstroken zijn Europees voorgeschreven en dienen ook ter voorkoming van afspoeling meststoffen naar het oppervlaktewater. Overschrijding van de nitraatnorm voor KRW-wateren is voor zo ver ik weet de veruit grootste / meest algemene oorzaak van het niet halen van de KRW-normen voor de KRW-wateren. 
Mooi initiatief! We hebben nog 2,5 jaar.....