secundair logo knw 1

Foto Ggyan Shahane Unsplash

De Water Actie Agenda, het slotakkoord van de VN Waterconferentie in New York, bevat inmiddels 708 zogeheten commitments. Deze toezeggingen vertegenwoordigen een waarde van 300 miljard dollar.

2023 waterconference 180 kader Op de VN-waterconferentie in New York deden zo’n 1.200 organisaties en landen toezeggingen om watergerelateerde problemen aan te pakken. Het is nu de vraag in hoeverre de toezeggingen ook worden uitgevoerd, want de commitments zijn niet-bindend. "Het is afwachten of er de komende jaren wordt doorgepakt. Het hangt, net als het klimaatbeleid, af van de politieke wil. Maar ik ben wel vol goede moed na deze bijeenkomst", zei hydroloog Niko Wanders tegen het NOS Radio 1 Journaal.

De Water Actie Agenda bevat naast de commitments ook een routekaart die ervoor moet zorgen dat water op de agenda staat tijdens toekomstige VN-bijeenkomsten. Honderdvijftig VN-landen hebben opgeroepen om een VN-Watergezant aan te stellen.

Koning Willem-Alexander opende de conferentie namens Nederland en was aanwezig bij verschillende activiteiten, zoals een New Yorks project om overstromingen tegen te gaan en een gesprek met studenten over hoe zij kijken naar de water-gerelateerde problemen.

Nederland heeft 50 miljoen euro toegezegd om de Afrikaanse landen Ethiopië, Soedan, Zuid-Soedan en Oeganda te helpen de gevolgen van extreme droogte op te vangen en de meest kwetsbare bevolkingsgroepen weerbaarder te maken. Minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking maakt voorts 5 miljoen dollar vrij voor ‘the NDC Partnership’, bedoeld om te zorgen dat de water- en klimaatproblemen gezamenlijk worden aangepakt.

Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat heeft het samenwerkingsverband 'International Panel for Deltas and Coastal Areas' (IPDC) gelanceerd. Landen die zich voorbereiden op de klimaatverandering kunnen daar terecht voor advies. Daarnaast wordt de aanpak ‘Water as Leverage’ opgeschaald: dit Nederlandse initiatief kijkt samen met lokale partijen naar een bepaald gebied en probeert om één goede oplossing te vinden die verschillende problemen in dat gebied oplost.


LEES OOK OVER DE VN WATERCONFERENTIE:
Expertgroep Water Alliance lanceert blauwdruk voor wereldwijde implementatie circulaire watertechnologie
VN-baas Guterres: waterconferentie gaat over meer dan alleen water
VN-waterconferentie: actieagenda moet de wereld wakker schudden

TU Delft houdt side-events: wetenschap belangrijk bij oplossen watervraagstukken
New York Water Week: voor iedereen buiten de VN-muren
Planbureau pleit voor radicale omslag in aanpak water- en klimaatproblemen

De bijdragen van watergezant Henk Ovink:
'Het besef dat water raakt aan veiligheid en zekerheid van alles en iedereen hoor je nu overal en dat is enorme winst'
‘We hebben nu al een dikke 300 commitments, groot en klein’


Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...