secundair logo knw 1

Foto Ggyan Shahane Unsplash

De Water Actie Agenda, het slotakkoord van de VN Waterconferentie in New York, bevat inmiddels 708 zogeheten commitments. Deze toezeggingen vertegenwoordigen een waarde van 300 miljard dollar.

2023 waterconference 180 kader Op de VN-waterconferentie in New York deden zo’n 1.200 organisaties en landen toezeggingen om watergerelateerde problemen aan te pakken. Het is nu de vraag in hoeverre de toezeggingen ook worden uitgevoerd, want de commitments zijn niet-bindend. "Het is afwachten of er de komende jaren wordt doorgepakt. Het hangt, net als het klimaatbeleid, af van de politieke wil. Maar ik ben wel vol goede moed na deze bijeenkomst", zei hydroloog Niko Wanders tegen het NOS Radio 1 Journaal.

De Water Actie Agenda bevat naast de commitments ook een routekaart die ervoor moet zorgen dat water op de agenda staat tijdens toekomstige VN-bijeenkomsten. Honderdvijftig VN-landen hebben opgeroepen om een VN-Watergezant aan te stellen.

Koning Willem-Alexander opende de conferentie namens Nederland en was aanwezig bij verschillende activiteiten, zoals een New Yorks project om overstromingen tegen te gaan en een gesprek met studenten over hoe zij kijken naar de water-gerelateerde problemen.

Nederland heeft 50 miljoen euro toegezegd om de Afrikaanse landen Ethiopië, Soedan, Zuid-Soedan en Oeganda te helpen de gevolgen van extreme droogte op te vangen en de meest kwetsbare bevolkingsgroepen weerbaarder te maken. Minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking maakt voorts 5 miljoen dollar vrij voor ‘the NDC Partnership’, bedoeld om te zorgen dat de water- en klimaatproblemen gezamenlijk worden aangepakt.

Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat heeft het samenwerkingsverband 'International Panel for Deltas and Coastal Areas' (IPDC) gelanceerd. Landen die zich voorbereiden op de klimaatverandering kunnen daar terecht voor advies. Daarnaast wordt de aanpak ‘Water as Leverage’ opgeschaald: dit Nederlandse initiatief kijkt samen met lokale partijen naar een bepaald gebied en probeert om één goede oplossing te vinden die verschillende problemen in dat gebied oplost.


LEES OOK OVER DE VN WATERCONFERENTIE:
Expertgroep Water Alliance lanceert blauwdruk voor wereldwijde implementatie circulaire watertechnologie
VN-baas Guterres: waterconferentie gaat over meer dan alleen water
VN-waterconferentie: actieagenda moet de wereld wakker schudden

TU Delft houdt side-events: wetenschap belangrijk bij oplossen watervraagstukken
New York Water Week: voor iedereen buiten de VN-muren
Planbureau pleit voor radicale omslag in aanpak water- en klimaatproblemen

De bijdragen van watergezant Henk Ovink:
'Het besef dat water raakt aan veiligheid en zekerheid van alles en iedereen hoor je nu overal en dat is enorme winst'
‘We hebben nu al een dikke 300 commitments, groot en klein’


Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geheel eens met de reactie van dhr. Peters. "Natuur is leuk", maar even niet als het de landbouw in de weg zit. Dan poetsen we het weg als lastig (kleine snippers??) of ongewenst. Gemiste kans want, afgezien de intrinsieke verantwoording die de overheid en haar burgers heeft voor het behoud van onze natuur is het ook van groot belang voor drinkwater, economie (recreatie/vestigingsklimaat), wetenschap en het welbevinden van miljoenen mensen. En dat poets je niet weg tegen de marginale landbouw- en visserijbelangen. 
Ik vond het regeerakkoord een verademing na jaren waarin de werkende meerderheid de hobbies van allerlei clubs betaalde. Als kostwinner betaalde ik sowieso elke maand al een flinke boete. Er is in het hele akkoord toch ook geen enkele veroordeling te lezen voor mensen die vrijwillig kiezen "groen" te leven? Als je dat wilt, ben je toch vrij daarin?
Passende citaten: "Er wordt ingezet op: Een nieuwe, regio-specifieke derogatie van de Nitraatrichtlijn (gebaseerd op gemeten waterkwaliteit zoals in andere landen). En nog een: Daarvoor worden voor natuur, waterkwaliteit, klimaat en luchtverontreiniging waar mogelijk bedrijfsspecifieke emissiedoelen geformuleerd." Wat zijn dat voor criteria? In welke regio's moet dan worden gemeten en waar en bij welke bedrijven passen we dan welke criteria toe? Wie gaat al die gegevens verzamelen en al die metingen desgewenst opnieuw doen? Hoe lang gaat dat duren en hoeveel vervuiling moeten we dan nog toestaan?  En waar slaat 'waar mogelijk' op? We weten toch allang welke industriële vervuiling er is, waar die zich bevindt, en er is toch een kaderrichtlijn water? Dit gaat inderdaad over een ander land. Een ongewenst land.
Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.
Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!