secundair logo knw 1

Beeld: IF Technology

Het consortium WarmingUP, dat onder leiding staat van TNO, wil collectieve warmtesystemen ontwikkelen, die betaalbaar, duurzaam, betrouwbaar, praktisch uitvoerbaar en maatschappelijk aanvaardbaar zijn. STOWA participeert in het project en laat de effecten van aquathermie op het waterbeheer onderzoeken.

Aquathermie en geothermie zijn mogelijke alternatieven voor aardgas en zouden een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de energietransitie. Maar voordat deze verwarmingsvarianten grootschalig geïntroduceerd kunnen worden, zijn nog veel innovaties nodig. Het warmtecollectief WarmingUP, een consortium van energiebedrijven, netbeheerders, onderzoekersinstellingen en overheden, heeft de komende drie jaar de beschikking over 18,8 miljoen euro om 32 projecten rond aqua- en geothermie uit te voeren.

Van het gas af
“Het gaat dus om een groot programma, opgezet door TNO, dat wil onderzoeken hoe we in Nederland van het gas af kunnen komen”, vertelt Michelle Talsma, onderzoekscoördinator bij STOWA. Volgens Talsma bieden de projecten van WarmingUP de watersector de kans om praktijkgericht onderzoek te doen naar de mogelijkheden, en de effecten, van het winnen van warmte uit afvalwater en oppervlaktewater.

Wetenschappelijke basis
STOWA zal inzetten op het leggen van een wetenschappelijke basis onder de uitrol van aquathermie. “We hoeven niet op nul te beginnen. Er is al veel kennis en er wordt nu ook naar het buitenland gekeken om te onderzoeken hoe ze zaken daar aanpakken. Zo maken ze in Denemarken ook gebruik van aquathermie. Binnen WarmingUp zullen ook praktijktests en pilots worden gestart en de wens is om die te gaan monitoren”.

Vergunningsverlening
“Waterschappen zullen de komende jaren geconfronteerd worden met vergunningsaanvragen voor aquathermie”, stelt Talsma. Het werk binnen WarmingUp zal de de komende jaren erop gericht zijn een consensus te vinden over de criteria die voor de vergunningsverlening kunnen gelden. “Daartoe zullen we vooral bekijken welke invloed aquathermie heeft op de waterkwaliteit en de wettelijke plichten die waterschappen daarvoor hebben, vanuit de Kaderrichtlijn Water”.

Voor de vergunningsverlening is bijvoorbeeld het effect van aquathermie op waterzuiveringen belangrijk. Talsma: “Of grootschalige onttrekking van warmte uit het rioolwater een positief of negatief effect heeft op het zuiveringsproces bij waterzuiveringen, is nog niet precies bekend. Binnen het project WarmingUp krijgen we de kans om meer kennis op te doen en er hopelijk voor te zorgen dat de energietransitie een stapje dichterbij komt”.

 

MEER INFORMATIE
Grote juridische speelruimte bij aquathermie
Green Deal Aquathermie

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John