0
0
0
s2sdefault

Meren en rivieren vormen de grootste natuurlijke bron van methaanuitstoot. Hoe hoger de temperatuur in meren en hoe sterker de eutrofiëring, hoe hoger deze uitstoot is. Dat lijkt te liggen aan het type bacteriën dat in meren leeft. Dat schrijven onderzoekers van de Radboud Universiteit.

De onderzoekers van de Radboud Universiteit maakten gebruik van een langlopend zoetwaterexperiment van de Aarhus Universiteit in Denemarken. Bij deze opstelling wordt het natuurlijke ecosysteem in meren nagebootst in grote waterbakken.

Tom Nijman 180 vk Tom Nijman“In deze waterbakken hebben wij onderzocht welk effect de opwarming en eutrofiëring (de toename van voedingsstoffen als fosfor en stikstof) hebben op de bacteriën in het water die methaan produceren of methaan juist verwijderen”, legt Tom Nijman, promovendus aan de Radboud Universiteit uit.

Nijman is hoofdauteur van het artikel ‘Warming and eutrophication interactively drive changes in the methane-oxidizing community of shallow lakes’, waarin de onderzoekers hun bevindingen presenteren. “Bij warmere meren zie je dat bacteriën de overhand krijgen die langzamer groeien en methaan langzamer afbreken. Dat verklaart ook waarom warmere meren met een hogere temperatuur en meer eutrofiëring meer methaan uitstoten. Dat was echt een opvallende uitkomst.”

Het onderzoek zal volgens Nijman niet meteen leiden tot praktische aanbevelingen voor waterbeheerders. “Dat we vervuiling en opwarming tegen moesten gaan, was natuurlijk al bekend. Dit onderzoek geeft meer inzicht in de vraag waarom warmere meren meer methaan uitstoten en kan helpen bij het maken van preciezere modellen waarmee we de effecten van kimaatverandering op de methaanuitstoot van waterlichamen berekenen.” 

 

MEER INFORMATIE
Het artikel: 'Warming and eutrophication interactively drive changes in the methane-oxidizing community of shallow lakes'

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De reactie met betrekking tot beperkt zijn tot kano's en vlotten is niet correct. Ik ben met mijn boot van 10 x 3.5 meter gevaren tot aan Hardenberg, geen probleem.
Goedkoop en effectief lijkt mij "Cloud Seeding". Schiet in overleg met meteorologische dienst een raket met droogijs de wolken in boven een minder gevoelig gebied en laat het daar alvast lekker uitregenen.
Ik las ergens dat een stuwmeer vol was. Dit had voor deze regenperiode deels geleegd moeten worden. Nu moest dit stuwmeer zijn sluizen openen tijdens de regenval wat de ramp heeft verergerd.
Dit is goed nieuws dat de Tweede Kamer akkoord gaat met de afschaffing van de geborgde zetels in het bestuur van de waterschappen. De geborgde zetels waren ons - als democratisch gekozen bestuursleden - altijd een doorn in het oog.
Gisela Döll, Oud-bestuurslid HH Delfland
@Hans MiddendorpKlopt niet Hans. Zoals altijd ben je weer stigmatiserend bezig. Bedrijven worden helemaal niet ontzien in waterheffing. Er is alleen een klein probleem juist bij kleine bedrijven. En dat juist stip ik aan. Ik wil ook nog even beklemtonen als geborgd AB lid voor bedrijven, dus hoe zuiver wil je het hebben?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.