0
0
0
s2smodern

Een innovatieve tuinbouwkas van Wageningen University & Research verbetert de waterefficiëntie in de tuinbouw in Libanon én biedt werk aan Syrische vluchtelingen in het land.

Efficiënter watergebruik is erg belangrijk in Libanon, omdat het steeds moeilijker wordt voldoende water van goede kwaliteit te krijgen. Een waterefficiënte tuinbouwkas waaraan de unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research en het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken meewerken, is onderdeel van een project dat moet zorgen voor meer waterefficiëntie in de tuinbouw in de Libanese Bekaa-vallei. Het project richt zich op duurzame voedselvoorziening én op werkgelegenheid voor Syrische vluchtelingen in Libanon.

De kas is de afgelopen maanden ontworpen, op basis van lokale weergegevens, en wordt momenteel gebouwd. Belangrijk uitgangspunt is dat de kas betaalbaar is voor lokale telers en optimale teeltcondities creëert in het plaatselijke klimaat.

De kas heeft betere ventilatie dan traditionele kassen, zodat overtollige warmte beter afgevoerd kan worden. Insectengaas zorgt ervoor dat er minder bestrijdingsmiddelen gebruikt hoeven worden en een passief verwarmingssysteem – een soort kruik – zorgt ervoor dat het in voorjaar ’s nachts niet al te koud wordt in de kas.

Deze drie innovaties samen leiden tot minder gebruik van water en bestrijdingsmiddelen en een hogere opbrengst. Juist die hogere opbrengst zorgt voor nieuwe werkgelegenheid, waarvoor Syrische vluchtelingen worden ingezet. De afgelopen jaren is de bevolking van Libanon met 25 procent gestegen. Door de oorlog in Syrië is tegelijkertijd een belangrijke afzetmarkt verdwenen.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Goed dat dit onderzoek gedaan wordt. Eerlijk gezegd valt de concentratie van 1 deeltje per liter mij alleszins mee. (Eerdere berichten spraken soms over duizenden deeltjes per liter.)
Wat natuurlijk geen reden is om dit probleem te relativeren. Zelf ben ik nog steeds regelmatig verbijsterd over de hoeveelheden zwerfplastic, (maar ook blikjes en ander verpakkingsmateriaal) die ik in allerlei wateren aantref.
Daarnaast ben ik erg benieuwd wat dit onderzoek oplevert in relatie tot kleine rubberdeeltjes van autobanden.
@Michael BentvelsenZoals Leo aangeeft is het onwaarschijnlijk om een “kapot/niet actief” virus aan te tonen met de test aangezien het RNA zeer onstabiel is en in afvalwater snel zal worden afgebroken. Dat het virus nog aangetoond wordt suggereert dus dat de envelop nog intact is en het virus mogelijk nog actief.
Meten en testen is prima, is ook gewenst. Inmiddels bewezen dat Ozon een goede oplossing is. Zie RWZI Houten, RWZI De Groote Lucht, RWZI Aarle-Rixtel, alle hadden goede resultaten met gedateerde Ozontechnieken.
De berichtgeving moet zuiver. Als het effluent getest is met een PCR-laboratorium bepaling wordt er getest op de aanwezigheid van (een deel van) het RNA. Dat kan positief zijn terwijl het virus al lang dood is. Dan zijn er virusresten gevonden, dat is echt wat anders dan het Horus. Dit is van belang om paniek te voorkomen!!
@Leo Heijnen (KWR)De methode meet verschillende 'delen van het RNA' zeg je, en daarmee niet het intacte RNA, en ook niet de virusdeeltjes. Het resultaat bevestigt daarmee dat er SARS-CoV-2 in het monster aanwezig WAS! Niet IS! N.B. Na opwerking van het monster voor detectie kun je niet meer spreken van IS!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.