0
0
0
s2smodern

Een innovatieve tuinbouwkas van Wageningen University & Research verbetert de waterefficiëntie in de tuinbouw in Libanon én biedt werk aan Syrische vluchtelingen in het land.

Efficiënter watergebruik is erg belangrijk in Libanon, omdat het steeds moeilijker wordt voldoende water van goede kwaliteit te krijgen. Een waterefficiënte tuinbouwkas waaraan de unit Glastuinbouw van Wageningen University & Research en het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken meewerken, is onderdeel van een project dat moet zorgen voor meer waterefficiëntie in de tuinbouw in de Libanese Bekaa-vallei. Het project richt zich op duurzame voedselvoorziening én op werkgelegenheid voor Syrische vluchtelingen in Libanon.

De kas is de afgelopen maanden ontworpen, op basis van lokale weergegevens, en wordt momenteel gebouwd. Belangrijk uitgangspunt is dat de kas betaalbaar is voor lokale telers en optimale teeltcondities creëert in het plaatselijke klimaat.

De kas heeft betere ventilatie dan traditionele kassen, zodat overtollige warmte beter afgevoerd kan worden. Insectengaas zorgt ervoor dat er minder bestrijdingsmiddelen gebruikt hoeven worden en een passief verwarmingssysteem – een soort kruik – zorgt ervoor dat het in voorjaar ’s nachts niet al te koud wordt in de kas.

Deze drie innovaties samen leiden tot minder gebruik van water en bestrijdingsmiddelen en een hogere opbrengst. Juist die hogere opbrengst zorgt voor nieuwe werkgelegenheid, waarvoor Syrische vluchtelingen worden ingezet. De afgelopen jaren is de bevolking van Libanon met 25 procent gestegen. Door de oorlog in Syrië is tegelijkertijd een belangrijke afzetmarkt verdwenen.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Op welke manier wordt dan fosfaat teruggewonnen?
Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?
Een korte reactie op de verklaring inzake duurzaamheid in dit artikel: “Diverse onafhankelijke berekeningen hebben aangetoond dat drogen en verbranden van RWZI slibben NIET de meest duurzame oplossing is. Bewering inzake CO2-uitstoot is zeer discutabel en er wordt geen rekening gehouden met de uitstoot van stikstof”. Mladen Filipan, VSGM (MID MIX).
Mooi dat de dreiging van een landelijk watertekort voorbij is en dat er weer voldoende water Nederland binnenkomt. Waarmee evenwel helaas alleen Europees Nederland bedoeld wordt. Geen woord over Caribisch Nederland (Bonaire, Saba en Sint-Eustatius) dat nu al bijna tien jaar ook een deel van Nederland is. En mocht dit deel niet binnen de verantwoordelijkheid van RWS en LCW vallen, ook dan ware sprake te zijjn van Europees Nederland in hun berichten.
Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.