De Waddenvereniging is naar de rechter gestapt om te voorkomen dat er wordt geboord in een gasveld in de Noordzee bij Schiermonnikoog. Het kabinet heeft hiervoor groen licht gegeven. Ook de lokale politiek is tegen de gaswinning.

Het protest richt zich tegen het plan van het bedrijf ONE-Dyas om aardgas te halen uit het veld NO5-A boven Schiermonnikoog en de Rottumerplaat. Begin juni heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de definitieve vergunningen gepubliceerd. ONE-Dyas verwacht samen met partners EBN en Hansa Hydrocarbons tussen 4,5 en 13 miljard kubieke meter gas te kunnen winnen. De partijen maakten gisteren de definitieve investeringsbeslissing van ruim 500 miljoen euro bekend.

Het gaat om de grootste Nederlandse investering in aardgasontwikkeling van de afgelopen vijftien jaar, meldt ONE-Dyas. Ceo Chris de Ruyter van Steveninck: “Dit is een belangrijke stap in de energievoorziening voor Nederland en Duitsland, met veilig en verantwoord aardgas van eigen bodem.” Het bedrijf mikt erop dat voor de winter van 2024 het gas beschikbaar is voor huishoudens. 

Er wordt ook een forse stap gezet in de reductie van CO2-uitstoot, zegt De Ruyter. “We brengen de emissies naar bijna nul, doordat het nabijgelegen offshore-windpark Riffgat het platform N05-A voorziet van windenergie.”

Boren in beschermd natuurgebied
De Waddenvereniging bestrijdt dat de gaswinning veilig kan. Bouwen en boren in een beschermd natuurgebied zoals de Waddenzee (Natura 2000-gebied en op de Werelderfgoedlijst van Unesco) heeft altijd invloed, zegt woordvoerder Frank Petersen tegenover Omrop Fryslân. “Dit bedrijf wil voor tientallen jaren aardgas gaan winnen. Ik denk dat de wetenschappelijke informatie daarover zegt: doe het niet. Dus doe het niet op de Noordzee, doe het niet onder de Waddenzee, doe het eigenlijk nergens meer.”

Via twee wegen wil de Waddenvereniging de boringen voorkomen. “Het eerste is bezwaar maken bij de rechter tegen de verleende vergunning door het kabinet. Dat zijn wij al aan het doen. Het andere is om op alle mogelijke manieren een dringend beroep te doen op de eigenaren en financiers van het bedrijf om het geld ergens anders in te steken.” Volgens Petersen kunnen zij beter investeren in duurzame schone energie in plaats van in ouderwetse fossiele energie.

Ook burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog ziet het plan absoluut niet zitten. Zij werd in de zomer gebeld door staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw dat de gaswinning groen licht had gekregen. “Ik heb toen al duidelijk willen maken dat ik het een uiterst onverstandig besluit vind. De druk en impact op de natuur is gigantisch, ook al zeggen de bedrijven van niet.”

Opnieuw waarschuwing van wetenschappers
Bijna vierhonderd wetenschappers stuurden vorige week een open brief aan het kabinet waarin zij waarschuwen voor de nadelige gevolgen van gaswinning in de Waddenzee. Midden juni was deze groep ook al met een brief gekomen, nadat de vergunningen voor het gasveld waren afgegeven.

Het toestaan van nieuwe gasinfrastructuur zal leiden tot onomkeerbare schade aan dit kwetsbare en vitale ecosysteem en tot extra CO2-uitstoot de komende decennia, stellen de wetenschappers. Zij wijzen op de eerdere oproep van de International Union for Conservation of Nature om de ontwerpvergunning voor de winning van fossiele brandstoffen onder de Waddenzee in te trekken. Door een combinatie van bodemdaling door gaswinning en een hogere zeespiegel door klimaatverandering zal het wad bij eb op minder plekken droogvallen. Tal van beschermde inheemse en trekvogelsoorten hebben juist drooggevallen platen nodig om eten te vinden.

De ondertekenaars vinden dat het kabinet sowieso geen gaswinning op nieuwe plaatsen meer moet toestaan. In hun ogen zijn vergunningen hiervoor niet verenigbaar met het doel om de opwarming van de aarde tot 1,5 graad Celsius te beperken. Wat nu al is aangeboord, kan nog wel worden opgemaakt.

LEES OOK

H2O Actueel (juni): Wetenschappers slaan alarm over gaswinningsplan in Noordzee

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.