De Waddenvereniging is naar de rechter gestapt om te voorkomen dat er wordt geboord in een gasveld in de Noordzee bij Schiermonnikoog. Het kabinet heeft hiervoor groen licht gegeven. Ook de lokale politiek is tegen de gaswinning.

Het protest richt zich tegen het plan van het bedrijf ONE-Dyas om aardgas te halen uit het veld NO5-A boven Schiermonnikoog en de Rottumerplaat. Begin juni heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de definitieve vergunningen gepubliceerd. ONE-Dyas verwacht samen met partners EBN en Hansa Hydrocarbons tussen 4,5 en 13 miljard kubieke meter gas te kunnen winnen. De partijen maakten gisteren de definitieve investeringsbeslissing van ruim 500 miljoen euro bekend.

Het gaat om de grootste Nederlandse investering in aardgasontwikkeling van de afgelopen vijftien jaar, meldt ONE-Dyas. Ceo Chris de Ruyter van Steveninck: “Dit is een belangrijke stap in de energievoorziening voor Nederland en Duitsland, met veilig en verantwoord aardgas van eigen bodem.” Het bedrijf mikt erop dat voor de winter van 2024 het gas beschikbaar is voor huishoudens. 

Er wordt ook een forse stap gezet in de reductie van CO2-uitstoot, zegt De Ruyter. “We brengen de emissies naar bijna nul, doordat het nabijgelegen offshore-windpark Riffgat het platform N05-A voorziet van windenergie.”

Boren in beschermd natuurgebied
De Waddenvereniging bestrijdt dat de gaswinning veilig kan. Bouwen en boren in een beschermd natuurgebied zoals de Waddenzee (Natura 2000-gebied en op de Werelderfgoedlijst van Unesco) heeft altijd invloed, zegt woordvoerder Frank Petersen tegenover Omrop Fryslân. “Dit bedrijf wil voor tientallen jaren aardgas gaan winnen. Ik denk dat de wetenschappelijke informatie daarover zegt: doe het niet. Dus doe het niet op de Noordzee, doe het niet onder de Waddenzee, doe het eigenlijk nergens meer.”

Via twee wegen wil de Waddenvereniging de boringen voorkomen. “Het eerste is bezwaar maken bij de rechter tegen de verleende vergunning door het kabinet. Dat zijn wij al aan het doen. Het andere is om op alle mogelijke manieren een dringend beroep te doen op de eigenaren en financiers van het bedrijf om het geld ergens anders in te steken.” Volgens Petersen kunnen zij beter investeren in duurzame schone energie in plaats van in ouderwetse fossiele energie.

Ook burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog ziet het plan absoluut niet zitten. Zij werd in de zomer gebeld door staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw dat de gaswinning groen licht had gekregen. “Ik heb toen al duidelijk willen maken dat ik het een uiterst onverstandig besluit vind. De druk en impact op de natuur is gigantisch, ook al zeggen de bedrijven van niet.”

Opnieuw waarschuwing van wetenschappers
Bijna vierhonderd wetenschappers stuurden vorige week een open brief aan het kabinet waarin zij waarschuwen voor de nadelige gevolgen van gaswinning in de Waddenzee. Midden juni was deze groep ook al met een brief gekomen, nadat de vergunningen voor het gasveld waren afgegeven.

Het toestaan van nieuwe gasinfrastructuur zal leiden tot onomkeerbare schade aan dit kwetsbare en vitale ecosysteem en tot extra CO2-uitstoot de komende decennia, stellen de wetenschappers. Zij wijzen op de eerdere oproep van de International Union for Conservation of Nature om de ontwerpvergunning voor de winning van fossiele brandstoffen onder de Waddenzee in te trekken. Door een combinatie van bodemdaling door gaswinning en een hogere zeespiegel door klimaatverandering zal het wad bij eb op minder plekken droogvallen. Tal van beschermde inheemse en trekvogelsoorten hebben juist drooggevallen platen nodig om eten te vinden.

De ondertekenaars vinden dat het kabinet sowieso geen gaswinning op nieuwe plaatsen meer moet toestaan. In hun ogen zijn vergunningen hiervoor niet verenigbaar met het doel om de opwarming van de aarde tot 1,5 graad Celsius te beperken. Wat nu al is aangeboord, kan nog wel worden opgemaakt.

LEES OOK

H2O Actueel (juni): Wetenschappers slaan alarm over gaswinningsplan in Noordzee

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hetty AdamsHetty, ik ben het niet met je oneens dat de voorgestelde ingrepen waarschijnlijk zinvol zijn, en waarschijnlijk "no regret". En een fijn klusje voor vrijwilligers om sleuven door het bos te trekken met aan de zijkant een mini-dijkje. Mijn vraag betreft vooral de opzet van het onderzoek. Want als er "bijna nooit" een hoosbui valt, dan voegt zo'n minidijkje ook bijna nooit iets toe. Bij goed onderzoek hoort ook een discussie over de conclusies en aanbevelingen. Anders gaan allerlei clubjes straks "sleuven trekken". Een kans op een hoosbui op een perceel kleiner dan bijv. 5% betekent een kans van 1x in de twintig jaar. Met een spreiding tussen 1 jaar en 80 jaar. Of zoiets. En daarvoor ga je het oude oppervlak van de Veluwe over een grote oppervlakte verstoren?
@Hans Middendorp AWPHans, het water van kleinere buien wordt dan ook vast gehouden. Ik vind dit een mooie ingreep, die meteen ook mogelijkheden biedt om de kleine waterkringloop te herstellen. Mits dat er naast de slootjes meerjarig oogstbaar/eetbaar groen wordt geplaatst, dat helpt dan weer met verdamping waardoor de temperatuur daalt juist door de verdamping. De regentrigger bij herstel van de kleine waterkringloop, waardoor die buien zich niet meer samenpakken maar gelijkmatig verdeelt uitregenen ook achter de veluwe op de hoge zandgronden. Oogstbaar is b.v. voederbomen als veevoer.
Mooie studie en uitkomsten die goed passen met wat je zou verwachten. Maar... er is gerekend met hoosbuien van 60 mm in één uur. Dan snap ik dat afstroming over het oppervlak plaats vindt. Maar negentig procent van de buien is minder dan 10 of 20 mm en dan is er gewoon inzijging van hemelwater in de bodem en helemaal geen oppervlakkige afstroming. Hoosbuien komen weliswaar steeds vaker voor, maar zijn toch vooral zeer plaatselijk. Het kan dus jaren duren voor een bepaald perceel door een hoosbui wordt getroffen. Toch?
Bedankt voor deze aanvullende opinie op ons artikel. Wij hebben als auteurs vanuit TAUW en HDSR uw opinie met interesse gelezen en willen graag een reactie geven.
De aanleiding van het onderzoek waren klachten die HDSR ontving van omwonenden over overstortlocaties. Naast een feitelijke weergave van de situatie van de watergang en de ecologische toestand, was de beleefwaarde van omwonenden een belangrijke component in het onderzoek. We hebben er voor gekozen het onderzoek en artikel verder neutraal te houden en onze mening als onderzoekers en initiator van het onderzoek buiten beschouwing te laten.
Natuurlijk zijn wij het met u eens dat doekjes en vuil in het water onwenselijk zijn. In het uitgebreidere online artikel gaan we wel in op de nodige verbeterpunten om effecten die nu buiten het onderzoek zijn gevallen, beter in beeld te krijgen. Daaronder benoemen wij ook een manier om de hoeveelheid doekjes en vuil in het water beter te monitoren.
Uw grootste zorg over dat we geen heftige zomerse onweersbui in het onderzoek meenemen, erkennen wij. De zomer van 2021 was niet extreem warm, waardoor de zuurstofloosheid na een overstort niet direct heeft geleid tot vissterfte. Hierdoor lijkt het alsof het effect beperkt is. Maar we zien wel dat overstorten gedurende de zomer tot zuurstofarme condities leiden. Dit is ecologisch gezien zeer onwenselijk.
Dat dit niet direct naar voren komt in de titel, is een keuze. Daarin is de aanleiding van het onderzoek als uitgangspunt genomen, wat heeft geleid tot een onverwacht inzicht: namelijk dat omwonenden van de onderzochte locaties over het algemeen beperkt hinder ondervinden van overstorten. Dit betekent dus niet dat er geen effect is.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!