Het Waddenfonds steunt de bouw van een nieuwe Blue Energy installatie op de Afsluitdijk met 4,9 miljoen euro. De nieuwe energiecentrale is een vervolg op de proefinstallatie van REDstack op de dijk bij Breezanddijk waarmee energie wordt gewonnen bij het mengen en dan weer scheiden van zoet en zout water. Er komt nu een installatie met een productiecapaciteit van 16,5 kW.

“We hebben het systeem heel goed uitontwikkeld, de opbrengsten zijn goed en we durven het nu aan om op te schalen en aan de markt te laten zien dat we het echt goed doen”, zegt directeur Rik Siebers van REDstack tegen Omrop Fryslân. “De doorbraak zit ‘m erin dat wij nu grote stacks kunnen gaan bouwen. Een grotere installatie bouw je gewoon met meer modules. Dus je kunt heel makkelijk opschalen.”

In de proefopstelling bij Breezanddijk heeft REDstack het proces met vallen en opstaan onder de knie gekregen. “In deze installatie hebben we heel erg veel geleerd. Bijvoorbeeld hoe we om moeten gaan met algen of met andere organismes uit het IJsselmeer of de Waddenzee”, aldus Siebers op de site van REDstack.

De nieuwe Blue Energie-installatie moet 16,5 kW produceren, genoeg voor ‘een klein dorp’. De uiteindelijke ambitie is om een installatie op de Afsluitdijk te bouwen die 100 megawatt opwekt. “Dat kan tussen 2030 en 2035. Dat is afhankelijk van de financiers die we kunnen binnenhalen”, zegt Siebers. De bouw van de installatie die nu wordt neergezet, vergt een totale investering van ruim 11 miljoen euro, schrijft het Waddenfonds.

Pieter Hack, oprichter van REDstack en voorzitter van de Raad van Bestuur, laat weten dat hij hoopt dat de aanvullende financiering vlot rondkomt. "Onder andere met aanvullende lokale subsidie en met geld uit eigen omzet, die we realiseren met de verkoop aan derden van onze membraan stacks. Ook de zoektocht naar nieuwe aandelhouders gaat door. Dat gaat nu waarschijnlijk een stuk gemakkelijker."

Het doel is om te laten zien dat het mogelijk is in de buurt van een kwetsbaar natuurgebied als de Waddenzee grootschalig energie op te wekken. De gebeurt door zoet en zout water te scheiden met een membraan, waarna op basis van ionenuitwisseling tussen zoet en zout water duurzame elektriciteit wordt opgewekt.

De ‘afvalstroom’ van de installatie, een mengsel van zoet IJsselmeerwater en zout water uit de Waddenzee, wordt in de Waddenzee geloosd. De aanname daarbij is dat de stroom brak water goed is voor de onderwaternatuur en ook de migratie van vissen. Er wordt onderzoek gedaan om te kijken of dat echt zo is.

“Verder doet REDstack onderzoek naar toepassing van nieuwe technieken voor de waterinname en de waterteruggave. De nieuwe technieken moeten de ecologische schade aan zoöplankton, vislarven, schelpdieren en viseieren die nu optreedt bij waterinname door industrieën in de Waddenhavens zoveel mogelijk gaan verminderen”, schrijft het Waddenfonds.

“De onderneming werkt hierbij samen met diverse bedrijven gevestigd in de Waddenhavens die gezamenlijk 188,6 m3 water per seconde innemen uit de Waddenzee. Het is de bedoeling dat die bedrijven na succesvolle afronding van de pilot de nieuwe technieken ook gaan toepassen.” Deze toepassing moet ook bijdragen aan verbetering van de onderwaternatuur van de Waddenzee.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
 • This commment is unpublished.
  Koen Zuurbier · 1 months ago
  Ambitie 100 MW. Als ik het goed begrijp: per MW wordt 1 m3/s zoet IJsselmeerwater gevraagd (en daarna geloosd op Waddenzee). Ergo: 100 m3/s bij 100 MW. Dat is minder dan de aanvoer via IJssel minus de verdamping op het IJsselmeer tijdens droogte...
  • This commment is unpublished.
   Andreas Moerman · 1 months ago
   Tijdens droogte kun je wellicht beter gebruiken maken van elektriciteit uit andere duurzame bronnen zoals PV en wind en water vasthouden in het IJsselmeer. Blue Energy zou juist mooie aanvulling kunnen zijn in de donkere wintermaanden waarbij de opbrengst van alle PV veel lager is.
 • This commment is unpublished.
  Klaas Knot · 2 months ago
  op de site staat:
  De nieuwe Blue Energie-installatie moet 16,5 kW produceren, genoeg voor ‘een klein dorp’
  ik denk dat 16.5KW niet juist is
  gr Klaas Knot
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.
In Flevoland, en specifiek in het gebied Almere Oosterwold heeft het Waterschap Zuiderzeeland al een verordening gemaakt waarbij alle putten, ook kleiner dan 1 m3 per uur een meldingsplicht hebben, terwijl er geen waterbeheerplan voor de regio is. Het risico is meer onzekerheid en bureaucratie, zonder dat er waarborgen voor (stads)landbouw worden besproken.
... wie in haar beheersgebied grondwater gebruikt en grondwateronttrekkingen in zijn gebied ?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.