secundair logo knw 1

De REDstack installatie op de Afsluitdijk

Het Waddenfonds steunt de bouw van een nieuwe Blue Energy installatie op de Afsluitdijk met 4,9 miljoen euro. De nieuwe energiecentrale is een vervolg op de proefinstallatie van REDstack op de dijk bij Breezanddijk waarmee energie wordt gewonnen bij het mengen en dan weer scheiden van zoet en zout water. Er komt nu een installatie met een productiecapaciteit van 16,5 kW.

“We hebben het systeem heel goed uitontwikkeld, de opbrengsten zijn goed en we durven het nu aan om op te schalen en aan de markt te laten zien dat we het echt goed doen”, zegt directeur Rik Siebers van REDstack tegen Omrop Fryslân. “De doorbraak zit ‘m erin dat wij nu grote stacks kunnen gaan bouwen. Een grotere installatie bouw je gewoon met meer modules. Dus je kunt heel makkelijk opschalen.”

In de proefopstelling bij Breezanddijk heeft REDstack het proces met vallen en opstaan onder de knie gekregen. “In deze installatie hebben we heel erg veel geleerd. Bijvoorbeeld hoe we om moeten gaan met algen of met andere organismes uit het IJsselmeer of de Waddenzee”, aldus Siebers op de site van REDstack.

De nieuwe Blue Energie-installatie moet 16,5 kW produceren, genoeg voor ‘een klein dorp’. De uiteindelijke ambitie is om een installatie op de Afsluitdijk te bouwen die 100 megawatt opwekt. “Dat kan tussen 2030 en 2035. Dat is afhankelijk van de financiers die we kunnen binnenhalen”, zegt Siebers. De bouw van de installatie die nu wordt neergezet, vergt een totale investering van ruim 11 miljoen euro, schrijft het Waddenfonds.

Pieter Hack, oprichter van REDstack en voorzitter van de Raad van Bestuur, laat weten dat hij hoopt dat de aanvullende financiering vlot rondkomt. "Onder andere met aanvullende lokale subsidie en met geld uit eigen omzet, die we realiseren met de verkoop aan derden van onze membraan stacks. Ook de zoektocht naar nieuwe aandelhouders gaat door. Dat gaat nu waarschijnlijk een stuk gemakkelijker."

Het doel is om te laten zien dat het mogelijk is in de buurt van een kwetsbaar natuurgebied als de Waddenzee grootschalig energie op te wekken. De gebeurt door zoet en zout water te scheiden met een membraan, waarna op basis van ionenuitwisseling tussen zoet en zout water duurzame elektriciteit wordt opgewekt.

De ‘afvalstroom’ van de installatie, een mengsel van zoet IJsselmeerwater en zout water uit de Waddenzee, wordt in de Waddenzee geloosd. De aanname daarbij is dat de stroom brak water goed is voor de onderwaternatuur en ook de migratie van vissen. Er wordt onderzoek gedaan om te kijken of dat echt zo is.

“Verder doet REDstack onderzoek naar toepassing van nieuwe technieken voor de waterinname en de waterteruggave. De nieuwe technieken moeten de ecologische schade aan zoöplankton, vislarven, schelpdieren en viseieren die nu optreedt bij waterinname door industrieën in de Waddenhavens zoveel mogelijk gaan verminderen”, schrijft het Waddenfonds.

“De onderneming werkt hierbij samen met diverse bedrijven gevestigd in de Waddenhavens die gezamenlijk 188,6 m3 water per seconde innemen uit de Waddenzee. Het is de bedoeling dat die bedrijven na succesvolle afronding van de pilot de nieuwe technieken ook gaan toepassen.” Deze toepassing moet ook bijdragen aan verbetering van de onderwaternatuur van de Waddenzee.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!