secundair logo knw 1

Deze week gaat een proef van start om de sterkte van de gras- en kleibekleding van de Waddenzeedijken te testen. In totaal zullen er op 4 verschillende dijkvakken golfoploopproeven worden uitgevoerd.

Tijdens de proef worden twee golven tot wel twee meter hoogte nagebootst om de grasmat van de zeedijk in de Groningse Carel Coenraadpolder te testen. Later dit najaar volgen nog twee testen in de provincie Groningen (bij Chemiepark Delfzijl en bij de Emmapolderdijk), en een in de provincie Friesland (bij de Slachtedijk). De proef wordt betaald vanuit het Hoogwaterbeschermingsprogramma. De regie is in handen van POV-Waddenzeedijken, een samenwerkingsverband van de noordelijke waterschappen Noorderzijlvest, Wetterskip Fryslan en Hunze en Aa’s.

Met de proef onderzoeken de waterschappen de sterkte van de grasmat op de Waddenzeedijk. Ook willen ze ontdekken welke sterkteverschillen er bestaan tussen verschillende grasmengsels. Het nieuwe inzicht in de mengsels kan leiden tot nieuwe rekenregels, omdat de sterkte van de grasmat medebepalend is voor de sterkte van de dijk.

De stormsimulaties maken deel uit van een langer lopend onderzoek. In 2017 is geïnventariseerd welke grassoorten voorkwamen op de dijk en hoe sterk deze grassoorten zijn. Vervolgens ontwikkelden onderzoekers van de Universiteit Nijmegen verschillende nieuwe grasmengsels, die dieper in de dijk zouden moeten wortelen en de grasmat erosiebestendiger zouden moeten maken. De afgelopen zomer zijn de nieuwe grassoorten ingezaaid in de vier proefvakken. De komende jaren wordt bekeken welke grassoort het sterkst is en het meeste bijdraagt aan de stevigheid van de dijk.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Waterniveau in rivieren stijgt niet over de volle lengte. Pas in het deltagebied wordt er overlast ondervonden. 
Hoe denk je dat een rivier met een waterval over de volle lente evenveel stijgt??


Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.