In ruim twee weken tijd heeft een recordaantal van 2.748 vrijwilligers de stranden langs de Noordzee schoongemaakt. Zij ruimden 14.929 kilo afval op, vooral plastic.

Dat gebeurde tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour, die voor de vijfde keer is gehouden. Het resultaat van 14.929 kilo is duidelijk lager dan in 2016 (19.203 kilo), maar een stuk hoger dan in 2015 (11.555 kilo). Stichting De Noordzee die de schoonmaakactie organiseert, noemt als mogelijke verklaringen onder meer de stand van de wind, het aantal stranddagen en de hoeveelheid badgasten. Deze kunnen per jaar aanzienlijk verschillen.

Op elke honderd meter strand aan de Nederlandse Noordzeekust liggen gemiddeld 375 afvalitems, aangespoeld vanuit zee of achtergelaten door strandbezoekers. De vrijwilligers hebben vooral plastic afval opgehaald, zoals doppen, stukken visnet, drankverpakkingen, ballonnen en kleine stukjes plastic. Opvallende vondsten waren een oefenbom van Defensie en een negatieve zwangerschapstest. Ook is erg veel paraffine verwijderd. Stichting De Noordzee en Rijkswaterstaat onderzoeken samen de samenstelling en afkomst van de grote hoeveelheid aangespoelde paraffine.

Tijdens de etappe tussen Scheveningen en Wassenaar was er een wedstrijd tussen twee teams, waarbij zij in twintig minuten zoveel mogelijk sigarettenfilters moesten oprapen. De teams sprokkelden 3.733 filters bijeen op vijfhonderd meter strand. Wereldwijd behoren filters van sigaretten tot de top drie van meest gevonden afvalitems op toeristische stranden. Volgens de Surfrider Foundation komen elk jaar zelfs ongeveer 4,5 triljoen sigarettenfilters ongewenst terecht in het milieu.

Er is voor het eerst ook een Caribische opruimestafette gehouden. Daarbij zijn de stranden van Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten schoongemaakt. Het initiatief ging uit van het Save Our Sharks project. Verder deden het Wereld Natuur Fonds en lokale natuurorganisaties mee.

Meer informatie over de schoonmaakactie 

.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hetty AdamsHetty, ik ben het niet met je oneens dat de voorgestelde ingrepen waarschijnlijk zinvol zijn, en waarschijnlijk "no regret". En een fijn klusje voor vrijwilligers om sleuven door het bos te trekken met aan de zijkant een mini-dijkje. Mijn vraag betreft vooral de opzet van het onderzoek. Want als er "bijna nooit" een hoosbui valt, dan voegt zo'n minidijkje ook bijna nooit iets toe. Bij goed onderzoek hoort ook een discussie over de conclusies en aanbevelingen. Anders gaan allerlei clubjes straks "sleuven trekken". Een kans op een hoosbui op een perceel kleiner dan bijv. 5% betekent een kans van 1x in de twintig jaar. Met een spreiding tussen 1 jaar en 80 jaar. Of zoiets. En daarvoor ga je het oude oppervlak van de Veluwe over een grote oppervlakte verstoren?
@Hans Middendorp AWPHans, het water van kleinere buien wordt dan ook vast gehouden. Ik vind dit een mooie ingreep, die meteen ook mogelijkheden biedt om de kleine waterkringloop te herstellen. Mits dat er naast de slootjes meerjarig oogstbaar/eetbaar groen wordt geplaatst, dat helpt dan weer met verdamping waardoor de temperatuur daalt juist door de verdamping. De regentrigger bij herstel van de kleine waterkringloop, waardoor die buien zich niet meer samenpakken maar gelijkmatig verdeelt uitregenen ook achter de veluwe op de hoge zandgronden. Oogstbaar is b.v. voederbomen als veevoer.
Mooie studie en uitkomsten die goed passen met wat je zou verwachten. Maar... er is gerekend met hoosbuien van 60 mm in één uur. Dan snap ik dat afstroming over het oppervlak plaats vindt. Maar negentig procent van de buien is minder dan 10 of 20 mm en dan is er gewoon inzijging van hemelwater in de bodem en helemaal geen oppervlakkige afstroming. Hoosbuien komen weliswaar steeds vaker voor, maar zijn toch vooral zeer plaatselijk. Het kan dus jaren duren voor een bepaald perceel door een hoosbui wordt getroffen. Toch?
Bedankt voor deze aanvullende opinie op ons artikel. Wij hebben als auteurs vanuit TAUW en HDSR uw opinie met interesse gelezen en willen graag een reactie geven.
De aanleiding van het onderzoek waren klachten die HDSR ontving van omwonenden over overstortlocaties. Naast een feitelijke weergave van de situatie van de watergang en de ecologische toestand, was de beleefwaarde van omwonenden een belangrijke component in het onderzoek. We hebben er voor gekozen het onderzoek en artikel verder neutraal te houden en onze mening als onderzoekers en initiator van het onderzoek buiten beschouwing te laten.
Natuurlijk zijn wij het met u eens dat doekjes en vuil in het water onwenselijk zijn. In het uitgebreidere online artikel gaan we wel in op de nodige verbeterpunten om effecten die nu buiten het onderzoek zijn gevallen, beter in beeld te krijgen. Daaronder benoemen wij ook een manier om de hoeveelheid doekjes en vuil in het water beter te monitoren.
Uw grootste zorg over dat we geen heftige zomerse onweersbui in het onderzoek meenemen, erkennen wij. De zomer van 2021 was niet extreem warm, waardoor de zuurstofloosheid na een overstort niet direct heeft geleid tot vissterfte. Hierdoor lijkt het alsof het effect beperkt is. Maar we zien wel dat overstorten gedurende de zomer tot zuurstofarme condities leiden. Dit is ecologisch gezien zeer onwenselijk.
Dat dit niet direct naar voren komt in de titel, is een keuze. Daarin is de aanleiding van het onderzoek als uitgangspunt genomen, wat heeft geleid tot een onverwacht inzicht: namelijk dat omwonenden van de onderzochte locaties over het algemeen beperkt hinder ondervinden van overstorten. Dit betekent dus niet dat er geen effect is.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!