In ruim twee weken tijd heeft een recordaantal van 2.748 vrijwilligers de stranden langs de Noordzee schoongemaakt. Zij ruimden 14.929 kilo afval op, vooral plastic.

Dat gebeurde tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour, die voor de vijfde keer is gehouden. Het resultaat van 14.929 kilo is duidelijk lager dan in 2016 (19.203 kilo), maar een stuk hoger dan in 2015 (11.555 kilo). Stichting De Noordzee die de schoonmaakactie organiseert, noemt als mogelijke verklaringen onder meer de stand van de wind, het aantal stranddagen en de hoeveelheid badgasten. Deze kunnen per jaar aanzienlijk verschillen.

Op elke honderd meter strand aan de Nederlandse Noordzeekust liggen gemiddeld 375 afvalitems, aangespoeld vanuit zee of achtergelaten door strandbezoekers. De vrijwilligers hebben vooral plastic afval opgehaald, zoals doppen, stukken visnet, drankverpakkingen, ballonnen en kleine stukjes plastic. Opvallende vondsten waren een oefenbom van Defensie en een negatieve zwangerschapstest. Ook is erg veel paraffine verwijderd. Stichting De Noordzee en Rijkswaterstaat onderzoeken samen de samenstelling en afkomst van de grote hoeveelheid aangespoelde paraffine.

Tijdens de etappe tussen Scheveningen en Wassenaar was er een wedstrijd tussen twee teams, waarbij zij in twintig minuten zoveel mogelijk sigarettenfilters moesten oprapen. De teams sprokkelden 3.733 filters bijeen op vijfhonderd meter strand. Wereldwijd behoren filters van sigaretten tot de top drie van meest gevonden afvalitems op toeristische stranden. Volgens de Surfrider Foundation komen elk jaar zelfs ongeveer 4,5 triljoen sigarettenfilters ongewenst terecht in het milieu.

Er is voor het eerst ook een Caribische opruimestafette gehouden. Daarbij zijn de stranden van Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten schoongemaakt. Het initiatief ging uit van het Save Our Sharks project. Verder deden het Wereld Natuur Fonds en lokale natuurorganisaties mee.

Meer informatie over de schoonmaakactie 

.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Heerlijk paniekartikel van onze klimaatreligie. Is er ook ruimte voor feiten, logica en wetenschap?
Heel ernstig is ook dat er nog altijd meer mensen overlijden ten gevolge van koude dan ten gevolge van hitte.
Vorig juli temperaturen van - 70 en lager op de Zuidpool. Het komt wel erg dichtbij zo.
https://www.accuweather.com/nl/aq/amundsen-scott-south-pole-station/2258520/july-weather/2258520?year=2022
Bidden dat Groenland weer ijsvrij en groen wordt zodat alles weer bij het oude blijft.
Dank. Mvrgr, Henk Timme
@P.C. de RuiterU heeft gelijk. Het is aangepast.
Uit de tekst kan worden gelezen dat de Motie van afkeuring is ingediend bij Waterschap Hollandse Delta.
Dit moet zijn bij Waterschap Delfland!
(zie https://www.rodi.nl/hoekvanholland/politiek/344702/motie-van-afkeuring-voor-nieuw-college-waterschap-delfland )
Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.