secundair logo knw 1

Veel plastic maar ook andere vondsten (foto: Stichting De Noordzee)

In ruim twee weken tijd heeft een recordaantal van 2.748 vrijwilligers de stranden langs de Noordzee schoongemaakt. Zij ruimden 14.929 kilo afval op, vooral plastic.

Dat gebeurde tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour, die voor de vijfde keer is gehouden. Het resultaat van 14.929 kilo is duidelijk lager dan in 2016 (19.203 kilo), maar een stuk hoger dan in 2015 (11.555 kilo). Stichting De Noordzee die de schoonmaakactie organiseert, noemt als mogelijke verklaringen onder meer de stand van de wind, het aantal stranddagen en de hoeveelheid badgasten. Deze kunnen per jaar aanzienlijk verschillen.

Op elke honderd meter strand aan de Nederlandse Noordzeekust liggen gemiddeld 375 afvalitems, aangespoeld vanuit zee of achtergelaten door strandbezoekers. De vrijwilligers hebben vooral plastic afval opgehaald, zoals doppen, stukken visnet, drankverpakkingen, ballonnen en kleine stukjes plastic. Opvallende vondsten waren een oefenbom van Defensie en een negatieve zwangerschapstest. Ook is erg veel paraffine verwijderd. Stichting De Noordzee en Rijkswaterstaat onderzoeken samen de samenstelling en afkomst van de grote hoeveelheid aangespoelde paraffine.

Tijdens de etappe tussen Scheveningen en Wassenaar was er een wedstrijd tussen twee teams, waarbij zij in twintig minuten zoveel mogelijk sigarettenfilters moesten oprapen. De teams sprokkelden 3.733 filters bijeen op vijfhonderd meter strand. Wereldwijd behoren filters van sigaretten tot de top drie van meest gevonden afvalitems op toeristische stranden. Volgens de Surfrider Foundation komen elk jaar zelfs ongeveer 4,5 triljoen sigarettenfilters ongewenst terecht in het milieu.

Er is voor het eerst ook een Caribische opruimestafette gehouden. Daarbij zijn de stranden van Aruba, Bonaire, Curaçao, Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten schoongemaakt. Het initiatief ging uit van het Save Our Sharks project. Verder deden het Wereld Natuur Fonds en lokale natuurorganisaties mee.

Meer informatie over de schoonmaakactie 

.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!
Goed dat er naar de toelatingseisen voor individuele middelen wordt gekeken, maar realiseer je dat de giftigheid in het water veroorzaakt wordt door de cocktail aan middelen. Voor het waterleven zijn het naast de bestrijdingsmiddelen ook de PAK's, zware metalen en ammoniak die schade aanrichten. Gezamenlijk zijn ze er voor verantwoordelijk dat meer dan een derde van de Nederlandse oppervlaktewateren zo giftig is dat de biologische doelen niet gehaald kunnen worden. En dan zijn er nog de 'nieuwe stoffen' die vanwege persistentie en specifieke gevaren voor de mens en het milieu schadelijk zijn.
@Bertha AntonissenDat lijkt me uitgesloten. Die bufferstroken zijn Europees voorgeschreven en dienen ook ter voorkoming van afspoeling meststoffen naar het oppervlaktewater. Overschrijding van de nitraatnorm voor KRW-wateren is voor zo ver ik weet de veruit grootste / meest algemene oorzaak van het niet halen van de KRW-normen voor de KRW-wateren. 
Mooi initiatief! We hebben nog 2,5 jaar.....
Doekjes niet meer produceren. De mensen luisteren toch niet . In de Vinex- wijken was en is dit een groot probleem.