secundair logo knw 1

Kortetermijnvoorspellingen met radartechnieken over te verwachten neerslag blijken in veel gevallen bijzonder nauwkeurig. Dat stellen Deltares, Wageningen University & Research (WUR) en het KNMI na onderzoek. De methode kan waterbeheerders helpen op adequate wijze te anticiperen op extreme buien als plaats en hoeveelheid neerslag preciezer worden voorspeld.

De term voor neerslagvoorspellingen met behulp van radartechnieken is 'nowcasting'. Met deze methode kan op korte termijn de locatie en intensiteit van buien beter worden voorspeld dan met weermodellen, waar nu mee wordt gewerkt, aldus de onderzoekers.

Reden is dat radargegevens in hoge frequentie beschikbaar zijn (iedere vijf minuten). Met ‘geavanceerde statistische extrapolatietechnieken’ kan op basis van deze radarobservaties direct een voorspelling worden gemaakt voor de komende drie tot zes uur.

De drie instituten onderzochten voor een nieuwe studie de kwaliteit van de nowcastingmethoden voor twaalf Nederlandse stroomgebieden en polders. Deze methoden pasten zij toe op 1.533 (hevige) neerslaggebeurtenissen verspreid over 11 jaar. Een van de uitkomsten van de analyse is dat langdurige regenval eerder kan worden voorspeld dan kortdurende buien.

Ook geldt dat in de winter, wanneer de neerslag vaak langdurig en van lage intensiteit is, de kwaliteit van de nowcasts beter is dan gedurende de zomer, wanneer er vaak korte, hevige neerslag valt.

Grotere gebieden
Het onderzoek leert tevens dat de voorspellingen beter zijn voor grotere gebieden en in benedenwindse richting. “Dat laatste betekent voor Nederland, met overwegend zuidwestenwinden, dat het noordoosten meer gebaat is bij deze methoden dan het zuidwesten van het land”, aldus de onderzoekers.

Duidelijk is ook dat de voorspelling beter wordt als bij de gebruikte methode meer gegevens worden gebruikt dan enkel de richting waarin de buien zich bewegen. “Dit zijn de recentere algoritmen, die vaak ook nog eens vrij te gebruiken zijn, iets dat de weg vrijmaakt voor gebruik in het Nederlandse waterbeheer, maar ook in andere sectoren.”

De onderzochte nowcastingmethoden bleken alle moeite te hebben om snel groeiende of ‘uitdovende’ onweersbuien te voorspellen. Reden om hier in een vervolgonderzoek de aandacht op te richten, aldus de instituten.

 

MEER INFO
Publicatie in Water Resources Research

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!