secundair logo knw 1

Kortetermijnvoorspellingen met radartechnieken over te verwachten neerslag blijken in veel gevallen bijzonder nauwkeurig. Dat stellen Deltares, Wageningen University & Research (WUR) en het KNMI na onderzoek. De methode kan waterbeheerders helpen op adequate wijze te anticiperen op extreme buien als plaats en hoeveelheid neerslag preciezer worden voorspeld.

De term voor neerslagvoorspellingen met behulp van radartechnieken is 'nowcasting'. Met deze methode kan op korte termijn de locatie en intensiteit van buien beter worden voorspeld dan met weermodellen, waar nu mee wordt gewerkt, aldus de onderzoekers.

Reden is dat radargegevens in hoge frequentie beschikbaar zijn (iedere vijf minuten). Met ‘geavanceerde statistische extrapolatietechnieken’ kan op basis van deze radarobservaties direct een voorspelling worden gemaakt voor de komende drie tot zes uur.

De drie instituten onderzochten voor een nieuwe studie de kwaliteit van de nowcastingmethoden voor twaalf Nederlandse stroomgebieden en polders. Deze methoden pasten zij toe op 1.533 (hevige) neerslaggebeurtenissen verspreid over 11 jaar. Een van de uitkomsten van de analyse is dat langdurige regenval eerder kan worden voorspeld dan kortdurende buien.

Ook geldt dat in de winter, wanneer de neerslag vaak langdurig en van lage intensiteit is, de kwaliteit van de nowcasts beter is dan gedurende de zomer, wanneer er vaak korte, hevige neerslag valt.

Grotere gebieden
Het onderzoek leert tevens dat de voorspellingen beter zijn voor grotere gebieden en in benedenwindse richting. “Dat laatste betekent voor Nederland, met overwegend zuidwestenwinden, dat het noordoosten meer gebaat is bij deze methoden dan het zuidwesten van het land”, aldus de onderzoekers.

Duidelijk is ook dat de voorspelling beter wordt als bij de gebruikte methode meer gegevens worden gebruikt dan enkel de richting waarin de buien zich bewegen. “Dit zijn de recentere algoritmen, die vaak ook nog eens vrij te gebruiken zijn, iets dat de weg vrijmaakt voor gebruik in het Nederlandse waterbeheer, maar ook in andere sectoren.”

De onderzochte nowcastingmethoden bleken alle moeite te hebben om snel groeiende of ‘uitdovende’ onweersbuien te voorspellen. Reden om hier in een vervolgonderzoek de aandacht op te richten, aldus de instituten.

 

MEER INFO
Publicatie in Water Resources Research

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John