secundair logo knw 1

De waterschappen Vechtstromen en Drents Overijsselse Delta starten het project Veilige Vecht. De komende drie jaar onderzoeken ze welke maatregelen kunnen bijdragen aan de waterveiligheid in het Vechtdal. Aansluitend daarop zal, vanaf 2027, 30 kilometer dijk tussen Dalfsen en Zwolle worden versterkt.

De noordelijke en zuidelijke Vechtdijken tussen Dalfsen en Zwolle voldoen niet meer aan de wettelijke normen. Er moet 30 kilometer dijk worden versterkt om het gebied tegen hoogwater te beschermen. Met de publicatie van een Startdocument en meerdere startbijeenkomsten voor bewoners, bedrijven, lokale overheden en andere belanghebbenden, is de verkenningsfase van het project Veilige Vecht van start gegaan.

Dijkversterking in combinatie met maatregelen
De waterschappen Drents Overijsselse Delta en Vechtstromen zoeken een passende oplossing voor het versterken van de dijk. Het project Veilige Vecht richt zich niet enkel op dijkversterking. De komende jaren worden ook andere mogelijke maatregelen in het Vechtdal onderzocht, die bij kunnen dragen aan minder hoge waterstanden in de rivier. Lagere waterstanden leiden mogelijk tot een minder omvangrijke dijkversterking van de Vechtdijken.

De waterschappen nemen tot 2023 de tijd om met de belanghebbenden te komen tot een plan van aanpak. Dat zou alleen dijkversterking kunnen zijn, maar ook een combinatie van dijkversterking en andere maatregelen in het Vechtdal. Het is de bedoeling dat de werkzaamheden vanaf 2027 zullen beginnen

LEES OOK
Het startdocument van het project Veilige Vecht

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.