0
0
0
s2smodern

Het Rijk, waterschap Aa en Maas en andere partijen hebben een overeenkomst gesloten over het project Meanderende Maas. Zij trekken 235 miljoen euro uit voor de versterking van de dijk tussen de Brabantse plaatsen Ravenstein en Lith, in combinatie met rivierverruiming, uitbreiding van de riviernatuur en stimulering van de economie.

De reden voor het project is dat het 26 kilometer lange dijktracé aan de Brabantse zijde van de Maas niet voldoet aan de nieuwe wettelijke veiligheidsnormen die sinds 2017 gelden. Een overstroming zou grote gevolgen hebben voor de bewoners in onder meer de steden Oss en Den Bosch. In 2019 is een voorkeursalternatief gepresenteerd waarin is gekozen voor een integrale aanpak: dijkversterking, rivierverruiming en gebiedsontwikkeling.

Dat heeft geleid tot de bestuursovereenkomst, die gisteren is ondertekend. Rijk en regio gaan in totaal 235 miljoen euro investeren in het project. Daarvan is ruim 135 miljoen euro bestemd voor dijkversterking. Het project valt onder het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP), het Deltaprogramma Maas en het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport.

Beperkte verhoging van dijk
Met het project Meanderende Maas worden meerdere vliegen in een klap geslagen: versterking van de dijk van Ravenstein tot Lith (beide plaatsen behoren tot de gemeente Oss), meer ruimte voor de rivier aan zowel Brabantse als Gelderse kant, vijfhonderd hectare extra riviernatuur en economische versterking van het gebied.

De rivierverruiming zorgt voor een verlaging van de waterstand, waardoor de verhoging van de dijk beperkt kan blijven en huizen en karakteristieke bomen worden behouden. De projectnaam is niet zomaar gekozen: de Maas krijgt zijn oude, meanderende loop terug. Dat is goed voor waterkwaliteit, flora en fauna en sluit zo aan bij de doelen van de Kaderrichtlijn Water.

De komende jaren worden de maatregelen voorbereid, waarna naar verwachting de werkzaamheden in 2023 van start gaan. In 2025 moet dan de dijk versterkt zijn. Het streven is dat in 2028 ook alle andere maatregelen zijn afgerond.

Impuls voor regio
Onder de samenwerkingsovereenkomst staan de handtekeningen van onder anderen minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en dijkgraaf Lambert Verheijen van Aa en Maas (voorzitter van de stuurgroep Meanderende Maas).Van Nieuwenhuizen noemt het project een voorbeeld voor de rest van het land. “De plannen voor de Maas zijn goed voor de waterveiligheid en de natuur. Ook het belang van de binnenvaart moet niet onderschat worden.”

Volgens Verheijen is door de maatregelen voor dijk, rivier en landschap sprake van een hernieuwde belangstelling voor het riviergebied van de Maas. “Dat geeft een impuls vanwege de versterking van veiligheid en natuur.”

 

MEER INFORMATIE
Toelichting op site HWBP
Projectsite Meanderende Maas
H2O-bericht over voorkeursalternatief

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Drie droge zomers op een rij doet het percentage stijgen, er is veel minder verdunning! weten de onderzoekers dat niet?
De stikstofconcentratie in het oppervlaktewater daalt. Het kan zijn dat we in de buurt komen van de (KRW-)normen voor stikstof. Dat betekent echter nog niet dat de gewenste biologische toestand ontstaat. De normen zijn volgens een recente studie in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit voor een aantal watertypen te soepel.
Zie: https://www.kennisimpulswaterkwaliteit.nl/nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-van-nederlandse-oppervlaktewateren
Ben van mening dat drinkwater niet gebruikt moet worden voor grootschalig koelwater. Grondwater is ook prima geschikt als koelwater. Het toevoegen van zout of chemicaliën aan koelwater en vervolgens het water willen lozen is een slechte zaak. Miljarden verdienen deze bedrijven en betalen nauwelijks belasting en gaan ook nog eens voor de goedkoopste methode om te koelen. Het zout al bij lozing ook zorgen voor verzilting van het omliggende water (sloten en kanalen) en de daar aanliggende gronden.
Stop de idioterie om dit soort bedrijven van alles toe te zeggen, tegen de laagste lasten, maar laat ze gewoon de normale prijs betalen voor het oplossen van hun probleem (koelen) en laat ze gewoon zo schoon mogelijk koelwater lozen i.p.v. zout water.
Precieze bemesting gaat deze problemen in de toekomst oplossen oplossen..... Dat is de richting waar de sector de oplossingen gaat vinden voor vele van deze mest gerelateerde problemen incl. stikstof probleem.
@S GroveDe datacenters van microsoft, google en facebook hebben een veel lager PUE (power usage efficiency) en WUE (water usage efficiency) dan andere commerciele datacenters. Hier wordt ook gewoon openlijk over gecommuniceerd door de partijen. Ze gebruiken allen vergelijkbare hardware die zeer energie efficient is (open compute hardware) en publiceren openlijk over hun cijfers (die buitengewoon goed zijn, en elk nog jaar beter worden)
Google (https://www.google.com/about/datacenters/efficiency/)
Facebook https://engineering.fb.com/2014/03/14/data-center-engineering/open-sourcing-pue-wue-dashboards).
Sommige van Google en Microsoft data centers opereren zonder water koeling, slechts lucht gekoeld. Alleen bij warme temperaturen (26,7 graden +) wordt er beruikt gemaakt van waterkoeling. (https://www.datacenterknowledge.com/archives/2009/07/15/googles-chiller-less-data-center). Ik weet niet hoeveel dagen (of uren) per jaar het kwik boven de 26,7 graden komt in Groningen en Wieringermeer. Maar het zal niet meer dan 5-6 dagen zijn per jaar (60-70 uur per jaar?). En dat is alleen als de work load niet verplaatst wordt naar een ander datacenter van Google (wat ook gebeurt).
Hyperscalers zoals Google en Microsoft zijn weliswaar energie grootverbruikers, maar lopen ook ver voorop als het gaat om efficiënt omgaan met energie en water. Wat dat betreft snap ik niet heel goed waarom juist deze datacenters het nieuws halen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.