0
0
0
s2sdefault

Op 10 juni is voor het derde jaar op rij een nationaal onderzoek van start gegaan naar de waterkwaliteit van slootjes, vennen, beekjes en kleine plassen. Voor het onderzoek ‘Vang de Watermonsters’ wordt iedereen uitgenodigd de waterkwaliteit in zijn of haar buurt te meten.

Het onderzoek is een initiatief van Natuur & Milieu, ASN Bank en 10 waterschappen en vindt dit jaar voor de derde keer plaats. “Over de kwaliteit van grotere wateren is al veel bekend. Maar over de slootjes en plasjes in de buurt nog veel minder. Met dit project vullen we dus een lacune,” zegt Ingrid van den Berg van Natuur & Milieu. “De eerste twee onderzoeken wezen uit dat het op veel plekken nog niet goed gaat met de waterkwaliteit,” “Daarom gaan we ook door met het nationale onderzoek. Zo kunnen we de ontwikkeling van de waterkwaliteit schetsen.”

De opzet van het onderzoek is wel iets aangepast. Bij de eerdere edities waren de fysieke meetkits al snel allemaal aangevraagd. “Omdat we meer mensen de gelegenheid willen geven mee te doen, is er nu een online meetkit. Hiermee kan iedereen direct aan de slag. Wie dat heeft gedaan en nog verder onderzoek wil doen, kan een uitgebreidere meetkit aanvragen.”

De online meetkit is bedoeld om de helderheid en de diepte van het water te meten. Daarnaast wordt informatie gevraagd over de verschillende soorten planten er in het water te zien zijn en welke dieren er in en rond het water worden waargenomen. Met de uitgebreidere meetkit kan nitraat en fosfaat worden gemeten en kunnen watermonsters worden genomen. De resultaten van het onderzoek, dat tot 15 augustus loopt, verwacht Van den Berg in het najaar.

Naast het verkrijgen van wetenschappelijke inzichten, is de opzet van het onderzoek ook bedoeld om mensen te betrekken bij het onderwerp waterkwaliteit. Van den Berg: “Het project is echt bedoeld voor iedereen. We zagen de afgelopen jaren dat veel gezinnen meedoen. Dit jaar doen voor het eerst scholen mee. Dat is hartstikke leuk. Waterkwaliteit is een belangrijk onderwerp en citizen science is een manier om meer mensen ermee in contact te brengen.”MEER INFORMATIE
De website Vang de Watermonsters

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De reactie met betrekking tot beperkt zijn tot kano's en vlotten is niet correct. Ik ben met mijn boot van 10 x 3.5 meter gevaren tot aan Hardenberg, geen probleem.
Goedkoop en effectief lijkt mij "Cloud Seeding". Schiet in overleg met meteorologische dienst een raket met droogijs de wolken in boven een minder gevoelig gebied en laat het daar alvast lekker uitregenen.
Ik las ergens dat een stuwmeer vol was. Dit had voor deze regenperiode deels geleegd moeten worden. Nu moest dit stuwmeer zijn sluizen openen tijdens de regenval wat de ramp heeft verergerd.
Dit is goed nieuws dat de Tweede Kamer akkoord gaat met de afschaffing van de geborgde zetels in het bestuur van de waterschappen. De geborgde zetels waren ons - als democratisch gekozen bestuursleden - altijd een doorn in het oog.
Gisela Döll, Oud-bestuurslid HH Delfland
@Hans MiddendorpKlopt niet Hans. Zoals altijd ben je weer stigmatiserend bezig. Bedrijven worden helemaal niet ontzien in waterheffing. Er is alleen een klein probleem juist bij kleine bedrijven. En dat juist stip ik aan. Ik wil ook nog even beklemtonen als geborgd AB lid voor bedrijven, dus hoe zuiver wil je het hebben?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.