secundair logo knw 1

Om de Nederlandse watersector ook in de toekomst te laten bijdragen aan oplossingen van mondiale watervraagstukken, moet de sector toegang krijgen tot meer financieringsmogelijkheden. Ook moet ‘water’ meer geïntegreerd worden in andere beleidsterreinen zoals klimaat, migratie en economische ontwikkeling. Dat hebben vertegenwoordigers van de watersector ingebracht in een overleg met minister Reinette Klever voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp.

Het overleg had plaats op initiatief van de minister, schrijft het Netherlands Water Partnership (NWP) dat met onder andere de Topsector Water & Maritiem deelnam aan het waterberaad in Den Haag. Aan de zijde van Klever zaten Steven Collet, plaatsvervangend directeur-generaal Internationale Samenwerking bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en andere interdepartementale beleidsmakers.

Er werd gepraat over de toekomst van waterbeheer in het kader van het bredere buitenlandbeleid van Nederland. En meer specifiek: hoe de Nederlandse watersector ook in de toekomst kan blijven bijdragen aan oplossingen voor mondiale wateruitdagingen.

De watersector had vier ‘kernboodschappen’ voor de minister: houd de goed geoliede machine draaiende; integreer water in andere beleidsterreinen; stem beleid en instrumenten op elkaar en maak gebruik van bestaande netwerken. Uit de toelichting van NWP op de thema’s blijkt dat de watersector aandringt op samenwerking tussen de publieke en private sector, integratie van ‘water’ met andere beleidsterreinen en meer financieringsmogelijkheden om ‘het verdienpotentieel en de innovatiecapaciteit te stimuleren’.

Bij de handelsbevordering moet de nadruk liggen op ‘de kennisintensieve en innovatieve expertise van Nederland’, zoals systemen voor vroegtijdige waarschuwing voor overstromingen, natuur gebaseerde oplossingen en unieke producten van het midden- en kleinbedrijf, schijft NWP.

In het overleg met de minister bracht de watersector in dat ze toegang moet krijgen tot alternatieve financieringsmechanismen, zoals EU-gelden, Invest International en internationale financiële instellingen (IFI’s). “Daarnaast moet het bestaande subsidiekader, zoals, Partners for Water, worden afgestemd en verbeterd om de impact van Nederlandse bijdragen te vergroten, met een focus op prioritaire landen en het gebruik van gevestigde netwerken zoals Blue Deal, YEP, IHE en WaterWorX.”

De boodschap aan de minister was voorts dat ambassades, die ‘een cruciale rol hebben in het ondersteunen van Nederlandse bedrijven’, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de private sector hun beleid op elkaar moeten afstemmen. “De rol van ambassades en hun themadeskundigen is cruciaal om de focus en coördinatie te waarborgen bij beleidsbeslissingen en het aanwijzen van prioritaire landen.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie