Om de Nederlandse watersector ook in de toekomst te laten bijdragen aan oplossingen van mondiale watervraagstukken, moet de sector toegang krijgen tot meer financieringsmogelijkheden. Ook moet ‘water’ meer geïntegreerd worden in andere beleidsterreinen zoals klimaat, migratie en economische ontwikkeling. Dat hebben vertegenwoordigers van de watersector ingebracht in een overleg met minister Reinette Klever voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp.
Het overleg had plaats op initiatief van de minister, schrijft het Netherlands Water Partnership (NWP) dat met onder andere de Topsector Water & Maritiem deelnam aan het waterberaad in Den Haag. Aan de zijde van Klever zaten Steven Collet, plaatsvervangend directeur-generaal Internationale Samenwerking bij het ministerie van Buitenlandse Zaken en andere interdepartementale beleidsmakers.
Er werd gepraat over de toekomst van waterbeheer in het kader van het bredere buitenlandbeleid van Nederland. En meer specifiek: hoe de Nederlandse watersector ook in de toekomst kan blijven bijdragen aan oplossingen voor mondiale wateruitdagingen.
De watersector had vier ‘kernboodschappen’ voor de minister: houd de goed geoliede machine draaiende; integreer water in andere beleidsterreinen; stem beleid en instrumenten op elkaar en maak gebruik van bestaande netwerken. Uit de toelichting van NWP op de thema’s blijkt dat de watersector aandringt op samenwerking tussen de publieke en private sector, integratie van ‘water’ met andere beleidsterreinen en meer financieringsmogelijkheden om ‘het verdienpotentieel en de innovatiecapaciteit te stimuleren’.
Bij de handelsbevordering moet de nadruk liggen op ‘de kennisintensieve en innovatieve expertise van Nederland’, zoals systemen voor vroegtijdige waarschuwing voor overstromingen, natuur gebaseerde oplossingen en unieke producten van het midden- en kleinbedrijf, schijft NWP.
In het overleg met de minister bracht de watersector in dat ze toegang moet krijgen tot alternatieve financieringsmechanismen, zoals EU-gelden, Invest International en internationale financiële instellingen (IFI’s). “Daarnaast moet het bestaande subsidiekader, zoals, Partners for Water, worden afgestemd en verbeterd om de impact van Nederlandse bijdragen te vergroten, met een focus op prioritaire landen en het gebruik van gevestigde netwerken zoals Blue Deal, YEP, IHE en WaterWorX.”
De boodschap aan de minister was voorts dat ambassades, die ‘een cruciale rol hebben in het ondersteunen van Nederlandse bedrijven’, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de private sector hun beleid op elkaar moeten afstemmen. “De rol van ambassades en hun themadeskundigen is cruciaal om de focus en coördinatie te waarborgen bij beleidsbeslissingen en het aanwijzen van prioritaire landen.”