0
0
0
s2sdefault

Wereldwijd wordt veel water verspild en verkeerd gebruikt. Een belangrijke oorzaak is dat regeringen de werkelijke waarde van water niet erkennen, volgens het rapport Valuing Water van de Verenigde Naties. Het is nodig om deze waarde breed te omschrijven.

De titel van het rapport was ook het thema van Wereld Waterdag (22 maart). De publicatie is op deze dag gepresenteerd door UNESCO namens UN-Water. Hierin wordt getoond dat nog vaak alleen in termen van kosten en prijs aan water wordt gedacht. Maar eigenlijk ontbreekt er een duidelijke relatie tussen prijs en waarde.

“Veel van onze problemen ontstaan doordat we water niet hoog genoeg waarderen”, zegt Gilbert F. Houngbo die voorzitter is van zowel UN-Water als het International Fund for Agricultural Development. “Maar al te vaak wordt water helemaal niet gewaardeerd.”

Kostbaarste hulpbron
Directeur-generaal Audrey Azoulay van UNESCO noemt water de kostbaarste hulpbron. “Tot dit ‘blauwe goud’ hebben meer dan twee miljard mensen geen directe toegang. Water is niet alleen essentieel om te overleven, maar speelt ook een grote hygiënische, sociale en culturele rol in menselijke samenlevingen.”

Het is volgens het rapport lastig maar wel noodzakelijk om een objectieve en onomstreden waarde toe te kennen aan water. Prijs en kosten zijn te kwantificeren, maar de waarde is veel breder. De vraag is bijvoorbeeld: hoe kan de betekenis van de 443 miljoen schooldagen worden gekwantificeerd, die kinderen en jongeren jaarlijks missen als gevolg van ziekten die met water verband houden?

Geïntegreerde benadering
Het is daarom nodig niet alleen naar de economische waardering te kijken. Het gaat er ook om de sociale, ecologische en culturele dimensies van water te onderzoeken en mee te nemen, bijvoorbeeld bij grote infrastructuurprojecten.

In de huidige instrumenten en methodieken voor de bepaling van de waarde van water staat het economische aspect nog voorop. Er wordt aanbevolen om een geïntegreerde benadering te ontwikkelen, zodat geschikte beleidskeuzes beter kunnen worden geïdentificeerd. Belangrijk is dat alle belanghebbenden meedoen bij evaluaties en besluitvorming. Dit geldt vooral voor mensen die er rechtstreeks bij betrokken zijn. In Valuing Water staan voorbeelden met zo’n aanpak uit diverse delen van de wereld.


MEER INFORMATIE
VN-rapport Valuing Water
Valuing Water Initiative
UN-Water: wat mensen zeggen
Multimedia-verhaal door IUCN

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Frank Agterberg H2O/Waternetwerk
@Paul GootjesBeste Paul, het was destijds onmogelijk om een milieuhygiënische verklaring te verkrijgen (voor dat 'grout') omdat testprocedures en -mogelijkheden nog niet bestonden terwijl ILT wél aandrong op het volledig afvullen van boorgaten met precies dat materiaal. Er is met vereende krachten door leveranciers, CI's en eindgebruikers gewerkt aan een goede testmethode en daarmee de vereiste verklaringen. Dat heeft al met al tot medio 2020 geduurd. Inmiddels is dat dus opgelost en is de discussie verschoven naar de thermische geleidbaarheid en mengverhoudingen van het grout met het oog op de energetische en milieutechnische prestaties.
Paul Gootjes H2O/Waternetwerk
Ook is het opvallend dat er niet gesproken wordt over de toepassing van ongekeurde HDPE bodemlussen.
Lekkage en veel weerstand, wat de hele levensduur voor extra energiegebruik zorgt wordt niet genoemd.
Paul Gootjes H2O/Waternetwerk
Wel vreemd dat ILT in 2019 de overtreding toeliet dat er stoffen zonder geldige milieu hygiënische verklaring werden gebruikt. Dit werd medegedeeld in een brief van ILT op 28 februari waarbij de tijd werd gegeven tot 31 december 2019 om "de overtreding zo spoedig mogelijk ongedaan te maken"
Nog steeds actueel...

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.