0
0
0
s2sdefault

Wereldwijd wordt veel water verspild en verkeerd gebruikt. Een belangrijke oorzaak is dat regeringen de werkelijke waarde van water niet erkennen, volgens het rapport Valuing Water van de Verenigde Naties. Het is nodig om deze waarde breed te omschrijven.

De titel van het rapport was ook het thema van Wereld Waterdag (22 maart). De publicatie is op deze dag gepresenteerd door UNESCO namens UN-Water. Hierin wordt getoond dat nog vaak alleen in termen van kosten en prijs aan water wordt gedacht. Maar eigenlijk ontbreekt er een duidelijke relatie tussen prijs en waarde.

“Veel van onze problemen ontstaan doordat we water niet hoog genoeg waarderen”, zegt Gilbert F. Houngbo die voorzitter is van zowel UN-Water als het International Fund for Agricultural Development. “Maar al te vaak wordt water helemaal niet gewaardeerd.”

Kostbaarste hulpbron
Directeur-generaal Audrey Azoulay van UNESCO noemt water de kostbaarste hulpbron. “Tot dit ‘blauwe goud’ hebben meer dan twee miljard mensen geen directe toegang. Water is niet alleen essentieel om te overleven, maar speelt ook een grote hygiënische, sociale en culturele rol in menselijke samenlevingen.”

Het is volgens het rapport lastig maar wel noodzakelijk om een objectieve en onomstreden waarde toe te kennen aan water. Prijs en kosten zijn te kwantificeren, maar de waarde is veel breder. De vraag is bijvoorbeeld: hoe kan de betekenis van de 443 miljoen schooldagen worden gekwantificeerd, die kinderen en jongeren jaarlijks missen als gevolg van ziekten die met water verband houden?

Geïntegreerde benadering
Het is daarom nodig niet alleen naar de economische waardering te kijken. Het gaat er ook om de sociale, ecologische en culturele dimensies van water te onderzoeken en mee te nemen, bijvoorbeeld bij grote infrastructuurprojecten.

In de huidige instrumenten en methodieken voor de bepaling van de waarde van water staat het economische aspect nog voorop. Er wordt aanbevolen om een geïntegreerde benadering te ontwikkelen, zodat geschikte beleidskeuzes beter kunnen worden geïdentificeerd. Belangrijk is dat alle belanghebbenden meedoen bij evaluaties en besluitvorming. Dit geldt vooral voor mensen die er rechtstreeks bij betrokken zijn. In Valuing Water staan voorbeelden met zo’n aanpak uit diverse delen van de wereld.


MEER INFORMATIE
VN-rapport Valuing Water
Valuing Water Initiative
UN-Water: wat mensen zeggen
Multimedia-verhaal door IUCN

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De reactie met betrekking tot beperkt zijn tot kano's en vlotten is niet correct. Ik ben met mijn boot van 10 x 3.5 meter gevaren tot aan Hardenberg, geen probleem.
Goedkoop en effectief lijkt mij "Cloud Seeding". Schiet in overleg met meteorologische dienst een raket met droogijs de wolken in boven een minder gevoelig gebied en laat het daar alvast lekker uitregenen.
Ik las ergens dat een stuwmeer vol was. Dit had voor deze regenperiode deels geleegd moeten worden. Nu moest dit stuwmeer zijn sluizen openen tijdens de regenval wat de ramp heeft verergerd.
Dit is goed nieuws dat de Tweede Kamer akkoord gaat met de afschaffing van de geborgde zetels in het bestuur van de waterschappen. De geborgde zetels waren ons - als democratisch gekozen bestuursleden - altijd een doorn in het oog.
Gisela Döll, Oud-bestuurslid HH Delfland
@Hans MiddendorpKlopt niet Hans. Zoals altijd ben je weer stigmatiserend bezig. Bedrijven worden helemaal niet ontzien in waterheffing. Er is alleen een klein probleem juist bij kleine bedrijven. En dat juist stip ik aan. Ik wil ook nog even beklemtonen als geborgd AB lid voor bedrijven, dus hoe zuiver wil je het hebben?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.