0
0
0
s2sdefault

De wereldwijde CO2-emissies zijn in 2017 toegenomen na een paar jaar van stagnatie. Zelfs als alle landen ter wereld hun huidige verplichtingen nakomen, zal dat waarschijnlijk resulteren in een opwarming van de aarde van ongeveer 3° C tegen het einde van de eeuw.

Dat staat in het deze week vrijgegeven Emissions Gap Report van de Verenigde Naties. Het document zal een rol spelen op de internationale klimaattop die maandag in het Poolse Katowice begint.

Tijdens deze COP24 wordt gekeken naar de collectieve voortgang van landen bij het behalen van de doelen van het Parijse klimaatakkoord. De conferentie duurt tot 14 december.

Nederland wordt in Katowice vertegenwoordigd door vijf kabinetsleden, te weten premier Rutte, minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat, minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en minister Van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat.

Rutte zal in Katowice aandacht vragen voor het behalen van de doelen van het Parijse klimaatakkoord, zo kondigt het kabinet aan.

Inspanningen
In het Emissions Gap Report van de VN wordt op een rij gezet welke inspanningen de landen leveren, afgezet tegen de doelstellingen die in Parijs zijn afgesproken.

Weinig van de landen zijn de gedane beloftes tot dusverre nagekomen, zo blijkt uit het rapport. Op dit moment raken de doelen alleen maar verder uit beeld. Wereldwijd moeten landen hun inspanningen verdrievoudigen om de opwarming van de aarde onder de 2 graden te kunnen houden.

Dat doel is ver weg. Als de gemiddelde temperatuur stijgt met 3 graden dan zou dat fataal zijn voor veel kleine eilandstaten en kustgebieden, schrijft Joyce Msuya van de VN in het voorwoord van het rapport.

In de akkoorden van Parijs is een aanscherping van de doelen opgenomen. In Katowice wordt ook dit mechanisme tegen het licht gehouden.

 

MEER INFORMATIE
Emissions Gap Report

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De reactie met betrekking tot beperkt zijn tot kano's en vlotten is niet correct. Ik ben met mijn boot van 10 x 3.5 meter gevaren tot aan Hardenberg, geen probleem.
Goedkoop en effectief lijkt mij "Cloud Seeding". Schiet in overleg met meteorologische dienst een raket met droogijs de wolken in boven een minder gevoelig gebied en laat het daar alvast lekker uitregenen.
Ik las ergens dat een stuwmeer vol was. Dit had voor deze regenperiode deels geleegd moeten worden. Nu moest dit stuwmeer zijn sluizen openen tijdens de regenval wat de ramp heeft verergerd.
Dit is goed nieuws dat de Tweede Kamer akkoord gaat met de afschaffing van de geborgde zetels in het bestuur van de waterschappen. De geborgde zetels waren ons - als democratisch gekozen bestuursleden - altijd een doorn in het oog.
Gisela Döll, Oud-bestuurslid HH Delfland
@Hans MiddendorpKlopt niet Hans. Zoals altijd ben je weer stigmatiserend bezig. Bedrijven worden helemaal niet ontzien in waterheffing. Er is alleen een klein probleem juist bij kleine bedrijven. En dat juist stip ik aan. Ik wil ook nog even beklemtonen als geborgd AB lid voor bedrijven, dus hoe zuiver wil je het hebben?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.