secundair logo knw 1

Foto Thomas Hafeneth

De wereldwijde CO2-emissies zijn in 2017 toegenomen na een paar jaar van stagnatie. Zelfs als alle landen ter wereld hun huidige verplichtingen nakomen, zal dat waarschijnlijk resulteren in een opwarming van de aarde van ongeveer 3° C tegen het einde van de eeuw.

Dat staat in het deze week vrijgegeven Emissions Gap Report van de Verenigde Naties. Het document zal een rol spelen op de internationale klimaattop die maandag in het Poolse Katowice begint.

Tijdens deze COP24 wordt gekeken naar de collectieve voortgang van landen bij het behalen van de doelen van het Parijse klimaatakkoord. De conferentie duurt tot 14 december.

Nederland wordt in Katowice vertegenwoordigd door vijf kabinetsleden, te weten premier Rutte, minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat, minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en minister Van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat.

Rutte zal in Katowice aandacht vragen voor het behalen van de doelen van het Parijse klimaatakkoord, zo kondigt het kabinet aan.

Inspanningen
In het Emissions Gap Report van de VN wordt op een rij gezet welke inspanningen de landen leveren, afgezet tegen de doelstellingen die in Parijs zijn afgesproken.

Weinig van de landen zijn de gedane beloftes tot dusverre nagekomen, zo blijkt uit het rapport. Op dit moment raken de doelen alleen maar verder uit beeld. Wereldwijd moeten landen hun inspanningen verdrievoudigen om de opwarming van de aarde onder de 2 graden te kunnen houden.

Dat doel is ver weg. Als de gemiddelde temperatuur stijgt met 3 graden dan zou dat fataal zijn voor veel kleine eilandstaten en kustgebieden, schrijft Joyce Msuya van de VN in het voorwoord van het rapport.

In de akkoorden van Parijs is een aanscherping van de doelen opgenomen. In Katowice wordt ook dit mechanisme tegen het licht gehouden.

 

MEER INFORMATIE
Emissions Gap Report

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.