0
0
0
s2smodern

De wereldwijde CO2-emissies zijn in 2017 toegenomen na een paar jaar van stagnatie. Zelfs als alle landen ter wereld hun huidige verplichtingen nakomen, zal dat waarschijnlijk resulteren in een opwarming van de aarde van ongeveer 3° C tegen het einde van de eeuw.

Dat staat in het deze week vrijgegeven Emissions Gap Report van de Verenigde Naties. Het document zal een rol spelen op de internationale klimaattop die maandag in het Poolse Katowice begint.

Tijdens deze COP24 wordt gekeken naar de collectieve voortgang van landen bij het behalen van de doelen van het Parijse klimaatakkoord. De conferentie duurt tot 14 december.

Nederland wordt in Katowice vertegenwoordigd door vijf kabinetsleden, te weten premier Rutte, minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat, minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en minister Van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat.

Rutte zal in Katowice aandacht vragen voor het behalen van de doelen van het Parijse klimaatakkoord, zo kondigt het kabinet aan.

Inspanningen
In het Emissions Gap Report van de VN wordt op een rij gezet welke inspanningen de landen leveren, afgezet tegen de doelstellingen die in Parijs zijn afgesproken.

Weinig van de landen zijn de gedane beloftes tot dusverre nagekomen, zo blijkt uit het rapport. Op dit moment raken de doelen alleen maar verder uit beeld. Wereldwijd moeten landen hun inspanningen verdrievoudigen om de opwarming van de aarde onder de 2 graden te kunnen houden.

Dat doel is ver weg. Als de gemiddelde temperatuur stijgt met 3 graden dan zou dat fataal zijn voor veel kleine eilandstaten en kustgebieden, schrijft Joyce Msuya van de VN in het voorwoord van het rapport.

In de akkoorden van Parijs is een aanscherping van de doelen opgenomen. In Katowice wordt ook dit mechanisme tegen het licht gehouden.

 

MEER INFORMATIE
Emissions Gap Report

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.
Wat we met zijn allen de afgelopen 150-200 jaar in vijf forse ontwateringsgolven/afwateringsgolven (1. kanalisaties, 2. ontginningen en bebossingen, 3. beekverbeteringen, 4. ruilverkavelingen (nooit meer honger) en 5 verstedelijking) gemaakt hebben, is helaas niet in enkele jaren te herstellen.
Toch deel ik de zorgen van Patrick, ook al zeilen we bij waterschap Aa en Maas al scherper aan de wind dan 20 jaar geleden. Van #herstelsponswerkinglandschap naar #ontwikkelsponswerkinglandschap. Zie ook de Stowa-pagina over klimaatrobuuste beekdallandschappen.
Iedereen weet toch dat zandgrond slecht water vasthoudt. Maar als je kijkt naar de zandgronden in Drenthe, Twente, Veluwe en de Achterhoek, speelt de drooglegging en aanleg van de N.O.P. ook een rol van betekenis voor wat betreft het sneller wegstromen van het grondwater van het "Oude Land naar het Nieuwe Land" omdat er minder tegendruk is.
Het is nog erger dan Patrick schrijft: decennia geleden is meer dan de helft van het land in het kader van de ruilverkavelingen omgespit en is ten minste even zoveel biodiversiteit verdwenen. Door de ruilverkavelingen zijn de landbouwpercelen zodanig ontwaterd dat er nu in de zomer een watertekort is. Als we niet oppassen wordt het grondwater onder grote Natura 2000-gebieden, zoals de Veluwe 's-winters geïnjecteerd met systeemvreemd water uit de grote rivieren, dat daaruit in de zomer wordt onttrokken. Zodoende wordt de natuur dubbel gepakt.
Prima stuk! Nu het draagvlak nog. Zet 'm op! Als een hoger waterpeil in een stadspark (Alkmaar), eigendom van de gemeente al kan worden tegen gehouden door de CDA (met alle middelen om de 2 boeren/pachters te ontzien) ten koste van de weidevogels!!!! Dan moet er nog heel wat water....

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.