0
0
0
s2sdefault

Het Brabantse bedrijf Groasis start met steun van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties een pilot in Colombia. Hier wordt de Growboxx toegepast. Met deze waterdichte emmer kan een boer in een droge, geërodeerde bodem goedkoop bomen en groenten planten.

Groasis behoort tot de eerste groep van startups die wordt gesteund vanuit het Innovation Accelerator programma van het Wereldvoedselprogramma. De VN heeft als doel om de honger in de wereld in 2030 te elimineren. In het kader daarvan wordt om de paar maanden een Innovator Accelerator Bootcamp gehouden. Groasis deed in het voorjaar mee aan deze competitie voor nieuwe ideeën, vertelt Celine van Haaften. “Wij wonnen met onze waterbesparende technologie en mogen dat nu bekend maken. Om de waarde van deze technologie te laten zien, starten we volgende maand een pilot in Colombia.”

'Intelligente' emmer
In het project wordt de door Groasis ontwikkelde en geregistreerde ‘Growboxx plant cocoon’ ingezet. Het gaat om een ‘intelligente’ emmer waarmee een boom met heel weinig waterverbruik kan worden geplant. Vanwege deze vinding is het bedrijf uit Steenbergen een jaar geleden uitgeroepen tot een van de drie Nationale Iconen 2016. De Growboxx is volgens Van Haaften een uitkomst voor fruittelers in gebieden die te kampen hebben met droogte, hitte en erosie. “Het is gebruikelijk om voor het planten van bomen en groenten druppelbevloeiing toe te passen. Dat kost echter veel water en geld. Door de Growboxx wordt tot wel 90 procent minder water verbruikt, terwijl meer dan 90 procent van de beplanting overleeft.”

Voor de Growboxx is eenmalig 60 liter water nodig. “Dat is genoeg voor de hele levensduur”, zegt Van Haaften. “Na plaatsing van de bak wordt in het deksel het weinige regenwater opgevangen. Eigenlijk krijgt de boom te veel water om dood te gaan en te weinig om te overleven. Daarom moeten de wortels in de grond hard zoeken naar water. Ze groeien binnen een jaar tot drie meter diep. Bij druppelirrigatie worden wortels juist lui.”

Biologisch afbreekbaar
Een boomstek groeit in jaar of vijf uit tot een volwaardige boom. Door een recente innovatie is het mogelijk om in het begin groenten te laten groeien in het deksel van de Growboxx. Met de opbrengst van de groenten zijn de aanschafkosten er al uit. Een ander voordeel is volgens Van Haaften dat de Growboxx biologisch afbreekbaar is. “De bak is gemaakt van papierpulp. De boer heeft er geen omkijken naar wanneer de boom volgroeid is.”

Groasis heeft al veel ervaring opgedaan met de waterbesparende technologie, vertelt Van Haaften. “Oprichter Pieter Hoff is er veertien jaar geleden mee begonnen en inmiddels wordt de technologie in meer dan veertig landen toegepast. De erkenning door de VN is een mooie nieuwe stap. Wanneer het project in Colombia goed verloopt, gaan we samen kijken naar meer projecten. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van de Growboxx in vluchtelingenkampen, waar mensen soms twintig of nog meer jaar moeten verblijven. Zij kunnen zo goed hun eigen fruit en groente kweken.”

 

MEER INFORMATIE
Lees meer op site van Groasis
Bericht over Nationale Iconen 2016

 
 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Nog steeds actueel...
@Wil Holnatuurlijk!
Inderdaad bierviltjes rekenwerk. Het vasthouden van het overschot aan nuttige neerslag, zou alleen al een enorm verschil maken. Dus winters en in het natte najaar en voorjaar minder water afvoeren ( hoger peil , was toch al de bedoeling). En zomers geen tot zeer weinig water afvoeren. Daarnaast kun je doorspoelwater ook nog dubbel benutten voor ondergrondse infiltratie en bergening. En ik mis de opslag in lokale meertjes en watergangen die ook een hoger peil hebben en dus meer water bevatten. Een waterschijf van 10 centimeter, in een hele polder bevat veel water.
Het grootste probleem rond het oogsten van eendenkroos uit oppervlaktewater - waar het overlast en ergernis geeft - is dat het is vervuild met heel veel kleine stukjes plastic en piepschuim. Of wordt het eendenkroos apart gekweekt? Dan ben ik benieuwd naar het buisnessmodel.
Deze conclusie is echt kort-door-de-bocht! Rekenwerk op de achterkant van een bierviltje. Want ja, via de zogenoemde Klimaataanvoer door het Amsterdam-Rijnkanaal met - in de toekomst! - 21 m3 per seconde komt er natuurlijk nooit genoeg zoetwater naar het Groene Hart. Maar... er stroomt mééér dan genoeg zoetwater bij Hoek van Holland zinloos de Noordzee in, in de orde van 800 m3 per seconde bij extreem lage afvoer van de Waal en de Maas. Dus hoe kunnen we dat water beter benutten? Google maar eens op "Klimaatbestendige aanvoer zoetwater in Zuid-Holland".

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.