secundair logo knw 1

Er wordt tot 90 procent minder water verbruikt (foto: Groasis)

Het Brabantse bedrijf Groasis start met steun van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties een pilot in Colombia. Hier wordt de Growboxx toegepast. Met deze waterdichte emmer kan een boer in een droge, geërodeerde bodem goedkoop bomen en groenten planten.

Groasis behoort tot de eerste groep van startups die wordt gesteund vanuit het Innovation Accelerator programma van het Wereldvoedselprogramma. De VN heeft als doel om de honger in de wereld in 2030 te elimineren. In het kader daarvan wordt om de paar maanden een Innovator Accelerator Bootcamp gehouden. Groasis deed in het voorjaar mee aan deze competitie voor nieuwe ideeën, vertelt Celine van Haaften. “Wij wonnen met onze waterbesparende technologie en mogen dat nu bekend maken. Om de waarde van deze technologie te laten zien, starten we volgende maand een pilot in Colombia.”

'Intelligente' emmer
In het project wordt de door Groasis ontwikkelde en geregistreerde ‘Growboxx plant cocoon’ ingezet. Het gaat om een ‘intelligente’ emmer waarmee een boom met heel weinig waterverbruik kan worden geplant. Vanwege deze vinding is het bedrijf uit Steenbergen een jaar geleden uitgeroepen tot een van de drie Nationale Iconen 2016. De Growboxx is volgens Van Haaften een uitkomst voor fruittelers in gebieden die te kampen hebben met droogte, hitte en erosie. “Het is gebruikelijk om voor het planten van bomen en groenten druppelbevloeiing toe te passen. Dat kost echter veel water en geld. Door de Growboxx wordt tot wel 90 procent minder water verbruikt, terwijl meer dan 90 procent van de beplanting overleeft.”

Voor de Growboxx is eenmalig 60 liter water nodig. “Dat is genoeg voor de hele levensduur”, zegt Van Haaften. “Na plaatsing van de bak wordt in het deksel het weinige regenwater opgevangen. Eigenlijk krijgt de boom te veel water om dood te gaan en te weinig om te overleven. Daarom moeten de wortels in de grond hard zoeken naar water. Ze groeien binnen een jaar tot drie meter diep. Bij druppelirrigatie worden wortels juist lui.”

Biologisch afbreekbaar
Een boomstek groeit in jaar of vijf uit tot een volwaardige boom. Door een recente innovatie is het mogelijk om in het begin groenten te laten groeien in het deksel van de Growboxx. Met de opbrengst van de groenten zijn de aanschafkosten er al uit. Een ander voordeel is volgens Van Haaften dat de Growboxx biologisch afbreekbaar is. “De bak is gemaakt van papierpulp. De boer heeft er geen omkijken naar wanneer de boom volgroeid is.”

Groasis heeft al veel ervaring opgedaan met de waterbesparende technologie, vertelt Van Haaften. “Oprichter Pieter Hoff is er veertien jaar geleden mee begonnen en inmiddels wordt de technologie in meer dan veertig landen toegepast. De erkenning door de VN is een mooie nieuwe stap. Wanneer het project in Colombia goed verloopt, gaan we samen kijken naar meer projecten. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van de Growboxx in vluchtelingenkampen, waar mensen soms twintig of nog meer jaar moeten verblijven. Zij kunnen zo goed hun eigen fruit en groente kweken.”

 

MEER INFORMATIE
Lees meer op site van Groasis
Bericht over Nationale Iconen 2016

 
 
Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.