secundair logo knw 1

De Watergroep in Vlaanderen zet een pilotproject op om zeewater om te zetten in drinkwater. Het drinkwaterbedrijf wil voor de ontzilting bestaande membraantechnologie gebruiken, in combinatie met nieuwe technologieën.

Hans Goossens, directeur-generaal van De Watergroep, verklaarde deze week tegenover media in Vlaanderen dat zijn bedrijf volgend jaar het proefproject start met een ontziltingsinstallatie op land. De Watergroep is het grootste drinkwaterbedrijf in Vlaanderen en levert drinkwater aan 3 miljoen klanten in 180 Vlaamse gemeenten.

Reden voor de ontziltingsproef is dat Vlaanderen beschikt over beperkte hoeveelheden zoet water. In een recent verschenen rapport van World Resources Institute staat België na San Marino en Cyprus als derde Europese land in de ranking van landen met een tekort aan drinkwater.

Alternatieve bron
Vorig jaar stelden de Vlaamse overheid en AquaFlanders, de koepelvereniging van de Vlaamse water- en rioleringsbedrijven, een actieplan en escalatieschema op om het dreigende tekort aan drinkwater aan te pakken. Het plan heeft vijf pijlers, waarvan bronnenbeheer er een is, met als mogelijk alternatieve bronnen afvalwater en zout water. 

Daar maakt de Watergroep nu werk van. Goossens: “We zetten volop in op hergebruik en slimme technologieën om drinkwater te besparen, maar ook het ontzilten van zeewater of brak water kan een oplossing bieden om onze bevoorradingszekerheid te garanderen.” 

Om te besparen op de hoge energiekosten overweegt het drinkwaterbedrijf elektriciteit te gebruiken die windmolens op zee produceren. 

Goossens noemt de kans ‘reëel’ dat er in de toekomst drinkwater uit de Noordzee komt, aldus de Vlaamse media. Vlaanderen zou daarmee de eerste regio zijn die zeewater gebruikt als bron voor drinkwater. "Maar ook de Nederlanders kijken naar die mogelijkheid", zegt Goossens.

 

MEER INFORMATIE
Droog Vlaanderen moet infiltratie en retentie herstellen, zeggen wetenschappers

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John