secundair logo knw 1

De Watergroep in Vlaanderen zet een pilotproject op om zeewater om te zetten in drinkwater. Het drinkwaterbedrijf wil voor de ontzilting bestaande membraantechnologie gebruiken, in combinatie met nieuwe technologieën.

Hans Goossens, directeur-generaal van De Watergroep, verklaarde deze week tegenover media in Vlaanderen dat zijn bedrijf volgend jaar het proefproject start met een ontziltingsinstallatie op land. De Watergroep is het grootste drinkwaterbedrijf in Vlaanderen en levert drinkwater aan 3 miljoen klanten in 180 Vlaamse gemeenten.

Reden voor de ontziltingsproef is dat Vlaanderen beschikt over beperkte hoeveelheden zoet water. In een recent verschenen rapport van World Resources Institute staat België na San Marino en Cyprus als derde Europese land in de ranking van landen met een tekort aan drinkwater.

Alternatieve bron
Vorig jaar stelden de Vlaamse overheid en AquaFlanders, de koepelvereniging van de Vlaamse water- en rioleringsbedrijven, een actieplan en escalatieschema op om het dreigende tekort aan drinkwater aan te pakken. Het plan heeft vijf pijlers, waarvan bronnenbeheer er een is, met als mogelijk alternatieve bronnen afvalwater en zout water. 

Daar maakt de Watergroep nu werk van. Goossens: “We zetten volop in op hergebruik en slimme technologieën om drinkwater te besparen, maar ook het ontzilten van zeewater of brak water kan een oplossing bieden om onze bevoorradingszekerheid te garanderen.” 

Om te besparen op de hoge energiekosten overweegt het drinkwaterbedrijf elektriciteit te gebruiken die windmolens op zee produceren. 

Goossens noemt de kans ‘reëel’ dat er in de toekomst drinkwater uit de Noordzee komt, aldus de Vlaamse media. Vlaanderen zou daarmee de eerste regio zijn die zeewater gebruikt als bron voor drinkwater. "Maar ook de Nederlanders kijken naar die mogelijkheid", zegt Goossens.

 

MEER INFORMATIE
Droog Vlaanderen moet infiltratie en retentie herstellen, zeggen wetenschappers

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).