0
0
0
s2smodern

De Watergroep in Vlaanderen zet een pilotproject op om zeewater om te zetten in drinkwater. Het drinkwaterbedrijf wil voor de ontzilting bestaande membraantechnologie gebruiken, in combinatie met nieuwe technologieën.

Hans Goossens, directeur-generaal van De Watergroep, verklaarde deze week tegenover media in Vlaanderen dat zijn bedrijf volgend jaar het proefproject start met een ontziltingsinstallatie op land. De Watergroep is het grootste drinkwaterbedrijf in Vlaanderen en levert drinkwater aan 3 miljoen klanten in 180 Vlaamse gemeenten.

Reden voor de ontziltingsproef is dat Vlaanderen beschikt over beperkte hoeveelheden zoet water. In een recent verschenen rapport van World Resources Institute staat België na San Marino en Cyprus als derde Europese land in de ranking van landen met een tekort aan drinkwater.

Alternatieve bron
Vorig jaar stelden de Vlaamse overheid en AquaFlanders, de koepelvereniging van de Vlaamse water- en rioleringsbedrijven, een actieplan en escalatieschema op om het dreigende tekort aan drinkwater aan te pakken. Het plan heeft vijf pijlers, waarvan bronnenbeheer er een is, met als mogelijk alternatieve bronnen afvalwater en zout water. 

Daar maakt de Watergroep nu werk van. Goossens: “We zetten volop in op hergebruik en slimme technologieën om drinkwater te besparen, maar ook het ontzilten van zeewater of brak water kan een oplossing bieden om onze bevoorradingszekerheid te garanderen.” 

Om te besparen op de hoge energiekosten overweegt het drinkwaterbedrijf elektriciteit te gebruiken die windmolens op zee produceren. 

Goossens noemt de kans ‘reëel’ dat er in de toekomst drinkwater uit de Noordzee komt, aldus de Vlaamse media. Vlaanderen zou daarmee de eerste regio zijn die zeewater gebruikt als bron voor drinkwater. "Maar ook de Nederlanders kijken naar die mogelijkheid", zegt Goossens.

 

MEER INFORMATIE
Droog Vlaanderen moet infiltratie en retentie herstellen, zeggen wetenschappers

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een helder verhaal en een goed plan voor de eerste langere termijn. Het schept de tijd om de werkelijke ontwikkelingen te kunnen volgen en daarop de echte lange termijn beleidsmatig voor te bereiden.
Wat is de extra verzilting van ons water door deze energievorm? Het zoete(re) water is zeer schaars.
Waardevolle bijdrage aan het water-debat. Hoop dat deze aanpak veel navolging vindt.
Een bedrijfsbackup behoort dagelijks of beter elke paar uur gemaakt te worden, hopelijk heeft Wetsus dat nu ook geleerd. En de verantwoordelijke die een wekelijkse back-up heeft ingesteld moet zich niet meer met IT veiligheid bemoeien. Waarom is er wel tijd om een week te onderhandelen, maar geen tijd de back-ups terug te zetten, duurt dat echt een week? Ik vermoed dat nooit geprobeerd is of de back-ups ook werken. Kortom het statement 'dit kan dus iedereen gebeuren', zou aangevuld moeten worden met 'maar zou bij ons geen effect hebben omdat onze back-ups frequent gemaakt worden en erg goed werken'. Wel heel erg goed dat deze gebeurtenis gepubliceerd wordt.
Goed dat met religieuze leiders over belang van waterbeheer wordt gesproken. In de laatste bijeenkomst van het Water Governance Initiative van de OECD is nadrukkelijk gesproken over de bijdrage van indigenous people ten aanzien van waterbeheer. Ook deze groepen zouden kunnen worden betrokken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.