secundair logo knw 1

Vlaams sfeerbeeld in de zomer I Foto: Luk Wels via Wikimedia Commons

De grondwaterstanden zijn op meer dan helft van de meetplaatsen in Vlaanderen zeer hoog voor de tijd van het jaar. Op bijna alle andere locaties is sprake van een hoog of normaal niveau. Dat blijft uitzonderlijk, stelt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

Juli was de tiende opeenvolgende maand dat er meer neerslag in Vlaanderen viel dan gemiddeld, ondanks het warme en zonnige einde. Volgens een rapport van de VMM zorgt de lange natte periode nog altijd voor ‘uitzonderlijk hoge’ freatische grondwaterstanden.

De VMM inventariseerde op 5 augustus dat de grondwaterstand op 80 procent van de 154 meetlocaties hoog of zeer hoog is: respectievelijk 25 en 55 procent (zie kaart). Bij de rest (19 procent) is er een normaal niveau.

Natter tot veel natter dan in 2022 en 2023
Daarmee is de situatie voor begin augustus natter tot veel natter dan op hetzelfde tijdstip in de voorbije twee jaren. Alleen bij meetlocatie Millen (gemeente Riemst, niet ver van Maastricht) is opvallend genoeg sprake een zeer lage grondwaterstand. De VMM onderzoekt wat daarvoor de reden kan zijn.

De grondwaterstanden zijn wel op 86 procent van de meetplaatsen gedaald ten opzichte van een maand eerder. Op 12 procent blijven de peilen stabiel en op 2 procent is er een stijging. Dat de grondwaterstanden overwegend dalen, is volgens de VMM te verwachten tijdens het hydrologische zomerseizoen (april tot en met september).

Ook begin september nog zeer hoge standen verwacht
De Vlaamse Milieumaatschappij kijkt tevens vooruit naar begin september. Is ook augustus een relatief natte maand, dan wordt op 60 procent van de meetplaatsen zeer hoge grondwaterstanden voor de tijd van het jaar verwacht. Bij normaal weer gaat het om 45 procent en bij droog weer nog om 29 procent.

De zogeheten 14-daags gemiddelde debieten van de onbevaarbare waterlopen zijn aan het dalen naar een normaal niveau voor de tijd van het jaar, stelt de VMM vast. Recent onweer op 1 augustus met de bijbehorende verhoogde afvoeren zorgde wel voor een toename van het debiet in het IJzerbekken, de Brugse polders en het Demerbekken.

Vlaamse grondwaterstanden 5 8 2024De grondwaterstanden op 5 augustus 2024 I Bron: rapport Vlaamse Milieumaatschappij

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Phebe, heel mooi om hier weer eens expliciet de aandacht op te leggen!
Jos Peters heeft niets op met landbouw 
Jammer!
In waterschap Delfland is een initiatief om het waterspoor in te voeren dit voorjaar doodgebloed toen het college - dat er duidelijk geen zin in heeft om het waterspoor in te voeren - met de constatering kwam dat er rond de 150.000 wateraansluitingen zijn die in de computersystemen niet corresponderen met een uniek adres voor de zuiveringsheffing. En dat is wel noodzakelijk door onze eigen regels: gewoon de zuiveringsheffing innen via het betalingssysteem van de drinkwaterbedrijven is niet toegestaan. Ieder huishouden moet een aparte brief ontvangen, met daarop hoeveel drinkwater er is verbruikt en (dus) hoeveel zuiveringsheffing er moet worden betaald. 
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toch is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen. 
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de administratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet. 
Werken jullie wel samen met Drinkable Rivers Citizen Science?
Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!