0
0
0
s2sdefault

Het Vlaamse drinkwaterbedrijf Watergroep gaat samen met de drinkwaterbedrijven Aquaduin en Farys in een pilotproject brak en zout water ontzilten en opwerken tot drinkwater. Het project begint na de zomer. 

De pilot, die al enige tijd in de pijplijn zit, wordt opgezet in sluizencomplex de Ganzepoot in Nieuwpoort,  een plaats aan de Belgische kust. Het ontziltingsproject maakt deel uit van het Vlaamse beleid om meerdere bronnen aan te wenden voor de productie van drinkwater. Reden is de beperkte beschikbaarheid van water in Vlaanderen

Het is een pilotproject, maar we zijn overtuigd van de mogelijkheden”, zegt directeur-generaal Hans Goossens van de Watergroep tegen Vlaamse media. “De zee is een zekere bron van water, maar wel erg duur.”

Andere vorm van diversifiëring die de Watergroep nastreeft zijn de ondergrondse opslag van drinkwater en collectieve opvang van regenwater op bijvoorbeeld bedrijfsterreinen en in circulaire wijken. Ook hergebruik van afvalwater wordt gezien als bron voor de productie van drinkwater.

“Wij moeten onze waterproductie spreiden om die zoveel mogelijk bestand te maken tegen klimaatschommelingen”, aldus Goossens. Ook andere waterbedrijven zetten in op differentiatie. Zo zet waterbedrijf Farys in Oostende al brak water uit het kanaal Oostende-Brugge om in drinkwater. Het station levert dagelijks tot 12 miljoen liter drinkwater aan klanten in Oostende en Middelkerke.

In 2018 stelden de Vlaamse overheid en AquaFlanders, de koepelvereniging van de Vlaamse water- en rioleringsbedrijven, een actieplan en escalatieschema op om het dreigende tekort aan drinkwater aan te pakken. Het plan heeft vijf pijlers, waarvan bronnenbeheer er een is, met als mogelijk alternatieve bronnen afvalwater en zout water.

Afvalwater hergebruiken, regenwater beter opvangen en zeewater ontzilten zijn oplossingen die ook in de Blue Deal staan die vorige zomer door de Vlaamse regering werd gelanceerd. Het plan richt zich op structurele aanpak van de droogte en waterschaarste in Vlaanderen

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De reactie met betrekking tot beperkt zijn tot kano's en vlotten is niet correct. Ik ben met mijn boot van 10 x 3.5 meter gevaren tot aan Hardenberg, geen probleem.
Goedkoop en effectief lijkt mij "Cloud Seeding". Schiet in overleg met meteorologische dienst een raket met droogijs de wolken in boven een minder gevoelig gebied en laat het daar alvast lekker uitregenen.
Ik las ergens dat een stuwmeer vol was. Dit had voor deze regenperiode deels geleegd moeten worden. Nu moest dit stuwmeer zijn sluizen openen tijdens de regenval wat de ramp heeft verergerd.
Dit is goed nieuws dat de Tweede Kamer akkoord gaat met de afschaffing van de geborgde zetels in het bestuur van de waterschappen. De geborgde zetels waren ons - als democratisch gekozen bestuursleden - altijd een doorn in het oog.
Gisela Döll, Oud-bestuurslid HH Delfland
@Hans MiddendorpKlopt niet Hans. Zoals altijd ben je weer stigmatiserend bezig. Bedrijven worden helemaal niet ontzien in waterheffing. Er is alleen een klein probleem juist bij kleine bedrijven. En dat juist stip ik aan. Ik wil ook nog even beklemtonen als geborgd AB lid voor bedrijven, dus hoe zuiver wil je het hebben?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.