Het Vlaamse drinkwaterbedrijf Watergroep gaat samen met de drinkwaterbedrijven Aquaduin en Farys in een pilotproject brak en zout water ontzilten en opwerken tot drinkwater. Het project begint na de zomer. 

De pilot, die al enige tijd in de pijplijn zit, wordt opgezet in sluizencomplex de Ganzepoot in Nieuwpoort,  een plaats aan de Belgische kust. Het ontziltingsproject maakt deel uit van het Vlaamse beleid om meerdere bronnen aan te wenden voor de productie van drinkwater. Reden is de beperkte beschikbaarheid van water in Vlaanderen

Het is een pilotproject, maar we zijn overtuigd van de mogelijkheden”, zegt directeur-generaal Hans Goossens van de Watergroep tegen Vlaamse media. “De zee is een zekere bron van water, maar wel erg duur.”

Andere vorm van diversifiëring die de Watergroep nastreeft zijn de ondergrondse opslag van drinkwater en collectieve opvang van regenwater op bijvoorbeeld bedrijfsterreinen en in circulaire wijken. Ook hergebruik van afvalwater wordt gezien als bron voor de productie van drinkwater.

“Wij moeten onze waterproductie spreiden om die zoveel mogelijk bestand te maken tegen klimaatschommelingen”, aldus Goossens. Ook andere waterbedrijven zetten in op differentiatie. Zo zet waterbedrijf Farys in Oostende al brak water uit het kanaal Oostende-Brugge om in drinkwater. Het station levert dagelijks tot 12 miljoen liter drinkwater aan klanten in Oostende en Middelkerke.

In 2018 stelden de Vlaamse overheid en AquaFlanders, de koepelvereniging van de Vlaamse water- en rioleringsbedrijven, een actieplan en escalatieschema op om het dreigende tekort aan drinkwater aan te pakken. Het plan heeft vijf pijlers, waarvan bronnenbeheer er een is, met als mogelijk alternatieve bronnen afvalwater en zout water.

Afvalwater hergebruiken, regenwater beter opvangen en zeewater ontzilten zijn oplossingen die ook in de Blue Deal staan die vorige zomer door de Vlaamse regering werd gelanceerd. Het plan richt zich op structurele aanpak van de droogte en waterschaarste in Vlaanderen

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Gezien de onvermijdelijke zeespiegelstijging als gevolg van opwarming van de aarde en smelten van landijs op Groenland en Antartica kunnen we ervan uitgaan dat het alsmaar ophogen van onze dijken geen blijvende bescherming biedt op de lange termijn. Een tweede kustlijn op 20-25 km in zee, zoals het plan van De Haakse Zeedijk beoogt, is daarom een beter alternatief dan de absurde toekomstplannen van sommige futurologen In Nederland die grote stukken van west-Nederland aan het water willen teruggeven. Op de website "haaksezeedijk.com" is hierover alle informatie te lezen.
Een belangrijk en helder artikel! Goed werk. Wie heeft dit artikel geschreven?
veel waardering, Tom Trouwborst
Het rapport 'Impact of industrial waste water treatment plants on Dutch surface waters and drinking water sources' is verplaatst naar https://www.riwa-maas.org/publicatie/impact-van-industriele-afvalwaterzuiveringsinstallaties-op-nederlands-oppervlaktewater-en-drinkwaterbronnen/
Vorig jaar dus 60 boeren weten te vinden die mogelijk iets willen gaan doen om water proberen vast te houden.
Boeren vindt je weinig in Valkenburg en andere plaatsen waar de Overstromingsramp zo duidelijk sporen achterliet. Dus dan zijn 60 geïnteresseerden nog heel wat.
Ik verbaas mij toch nogal over het feit dat wij in Nederlandje nog altijd de hoop koesteren dat we op basis van vrijwilligheid de enorme uitdagingen zoals de problematiek rond water, geluidsoverlast en woningbouw, om iets te noemen, denken te kunnen aanpakken.
Wordt het niet tijd om "transitie" af te dwingen, zodat er massaal actie kan worden ondernomen ? Ik vind een financieel lokkertje, zoals dat nu wordt aangeboden, echt passé.
Romke van Dieren
Het artikel beschrijft de mate van overschrijding van de concentratienorm voor stikstof (voor oppervlaktewater).
Belangrijk is ook wat de effecten zijn van die stikstofconcentratie op het waterleven.
Deze zijn in het kader van de Kennisimpuls Waterkwaliteit (https://www.stowa.nl/kennisimpuls) beschreven in een publicatie van Deltares, Wageningen Environmental Research, Wageningen Universiteit en B-Ware. Een link naar een nieuwsbericht hierover: https://www.stowa.nl/nieuws/hoge-stikstofbelasting-oppervlaktewateren (met link naar rapport)

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!