secundair logo knw 1

Het hoofdkantoor van Vitens in Zwolle. Foto Vitens

In de warme en droge junimaand heeft Vitens de maandvergunningen voor vier grondwaterwingebieden in Twente overschreden. Dat hoeft volgens het waterbedrijf nog niet te betekenen dat de jaarhoeveelheid wordt overschreden, maar er worden wel maatregelen genomen.

Het gaat om de grondwaterwingebieden Mander, Weerselo, Herikerberg en Wierden. De provincie Overijssel geeft de vergunningen af, die voorschrijven hoeveel liters grondwater er bij bepaalde grondwaterwingebieden mogen worden opgepompt om te worden verwerkt tot drinkwater.

Daarbij wordt vooral gekeken naar de effecten van het structureel gemiddelde verbruik in een jaar. Er wordt rekening gehouden met ‘pieken’ van bijvoorbeeld een dag, week en maand. Deze pieken zijn gebaseerd op historische gegevens. Vorig jaar zomer was er ook al sprake van overschrijdingen.

Mede als gevolg van de klimaatverandering worden de pieken groter, stelt Vitens. Dat hoeft volgens het bedrijf nog niet te betekenen dat dit ook zal leiden tot overschrijding van de voor een heel jaar vergunde hoeveelheid grondwater.

Nieuwe winlocaties
Wel hebben de provincie, Vitens en de waterschappen de afgelopen jaren al gezocht naar nieuwe winlocaties. Aangewezen is het gebied tussen Daarle en Vriezenveen, waar straks maximaal 5 miljoen kubieke meter water per jaar mag worden gewonnen.

Daarnaast zijn de instanties met elkaar in gesprek om te onderzoeken wat er nodig is voor een ‘robuuste drinkwatervoorziening’ op de lange termijn. Eind dit jaar worden daarvoor stappen gezet, zo is de bedoeling.

Ook heeft Vitens in april de campagne ‘Zuinig op ons water’ gelanceerd, waarin bewoners wordt gevraagd bewust met drinkwater om te gaan.

Betalen
De gemeenteraad van Wierden pikt het niet langer dat Vitens daar jaarlijks gratis ruim 10 miljoen kubieke meter grondwater wint. Vorige week is een motie van het CDA, waarin wordt opgeroepen het drinkwaterbedrijf hiervoor ‘een significant bedrag’ te laten betalen, vrijwel unaniem aangenomen.

''Wij moeten zelf ook rekening houden met het grondwaterpeil’’, verklaarde initiatiefnemer en agrariër Bram Egberts tegen RTV Oost. ''Ik vroeg me af of wij hier alleen in staan. Of mag Vitens ook een deel van die verantwoordelijkheid dragen?’’

Bij Vitens kon vandaag niemand reageren.

 

MEER INFORMATIE:
Nieuwsbericht Vitens
Vitens start met campagne ‘Zuinig op ons water’

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.