secundair logo knw 1

Het hoofdkantoor van Vitens in Zwolle. Foto Vitens

In de warme en droge junimaand heeft Vitens de maandvergunningen voor vier grondwaterwingebieden in Twente overschreden. Dat hoeft volgens het waterbedrijf nog niet te betekenen dat de jaarhoeveelheid wordt overschreden, maar er worden wel maatregelen genomen.

Het gaat om de grondwaterwingebieden Mander, Weerselo, Herikerberg en Wierden. De provincie Overijssel geeft de vergunningen af, die voorschrijven hoeveel liters grondwater er bij bepaalde grondwaterwingebieden mogen worden opgepompt om te worden verwerkt tot drinkwater.

Daarbij wordt vooral gekeken naar de effecten van het structureel gemiddelde verbruik in een jaar. Er wordt rekening gehouden met ‘pieken’ van bijvoorbeeld een dag, week en maand. Deze pieken zijn gebaseerd op historische gegevens. Vorig jaar zomer was er ook al sprake van overschrijdingen.

Mede als gevolg van de klimaatverandering worden de pieken groter, stelt Vitens. Dat hoeft volgens het bedrijf nog niet te betekenen dat dit ook zal leiden tot overschrijding van de voor een heel jaar vergunde hoeveelheid grondwater.

Nieuwe winlocaties
Wel hebben de provincie, Vitens en de waterschappen de afgelopen jaren al gezocht naar nieuwe winlocaties. Aangewezen is het gebied tussen Daarle en Vriezenveen, waar straks maximaal 5 miljoen kubieke meter water per jaar mag worden gewonnen.

Daarnaast zijn de instanties met elkaar in gesprek om te onderzoeken wat er nodig is voor een ‘robuuste drinkwatervoorziening’ op de lange termijn. Eind dit jaar worden daarvoor stappen gezet, zo is de bedoeling.

Ook heeft Vitens in april de campagne ‘Zuinig op ons water’ gelanceerd, waarin bewoners wordt gevraagd bewust met drinkwater om te gaan.

Betalen
De gemeenteraad van Wierden pikt het niet langer dat Vitens daar jaarlijks gratis ruim 10 miljoen kubieke meter grondwater wint. Vorige week is een motie van het CDA, waarin wordt opgeroepen het drinkwaterbedrijf hiervoor ‘een significant bedrag’ te laten betalen, vrijwel unaniem aangenomen.

''Wij moeten zelf ook rekening houden met het grondwaterpeil’’, verklaarde initiatiefnemer en agrariër Bram Egberts tegen RTV Oost. ''Ik vroeg me af of wij hier alleen in staan. Of mag Vitens ook een deel van die verantwoordelijkheid dragen?’’

Bij Vitens kon vandaag niemand reageren.

 

MEER INFORMATIE:
Nieuwsbericht Vitens
Vitens start met campagne ‘Zuinig op ons water’

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).