0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

In de warme en droge junimaand heeft Vitens de maandvergunningen voor vier grondwaterwingebieden in Twente overschreden. Dat hoeft volgens het waterbedrijf nog niet te betekenen dat de jaarhoeveelheid wordt overschreden, maar er worden wel maatregelen genomen.

Het gaat om de grondwaterwingebieden Mander, Weerselo, Herikerberg en Wierden. De provincie Overijssel geeft de vergunningen af, die voorschrijven hoeveel liters grondwater er bij bepaalde grondwaterwingebieden mogen worden opgepompt om te worden verwerkt tot drinkwater.

Daarbij wordt vooral gekeken naar de effecten van het structureel gemiddelde verbruik in een jaar. Er wordt rekening gehouden met ‘pieken’ van bijvoorbeeld een dag, week en maand. Deze pieken zijn gebaseerd op historische gegevens. Vorig jaar zomer was er ook al sprake van overschrijdingen.

Mede als gevolg van de klimaatverandering worden de pieken groter, stelt Vitens. Dat hoeft volgens het bedrijf nog niet te betekenen dat dit ook zal leiden tot overschrijding van de voor een heel jaar vergunde hoeveelheid grondwater.

Nieuwe winlocaties
Wel hebben de provincie, Vitens en de waterschappen de afgelopen jaren al gezocht naar nieuwe winlocaties. Aangewezen is het gebied tussen Daarle en Vriezenveen, waar straks maximaal 5 miljoen kubieke meter water per jaar mag worden gewonnen.

Daarnaast zijn de instanties met elkaar in gesprek om te onderzoeken wat er nodig is voor een ‘robuuste drinkwatervoorziening’ op de lange termijn. Eind dit jaar worden daarvoor stappen gezet, zo is de bedoeling.

Ook heeft Vitens in april de campagne ‘Zuinig op ons water’ gelanceerd, waarin bewoners wordt gevraagd bewust met drinkwater om te gaan.

Betalen
De gemeenteraad van Wierden pikt het niet langer dat Vitens daar jaarlijks gratis ruim 10 miljoen kubieke meter grondwater wint. Vorige week is een motie van het CDA, waarin wordt opgeroepen het drinkwaterbedrijf hiervoor ‘een significant bedrag’ te laten betalen, vrijwel unaniem aangenomen.

''Wij moeten zelf ook rekening houden met het grondwaterpeil’’, verklaarde initiatiefnemer en agrariër Bram Egberts tegen RTV Oost. ''Ik vroeg me af of wij hier alleen in staan. Of mag Vitens ook een deel van die verantwoordelijkheid dragen?’’

Bij Vitens kon vandaag niemand reageren.

 

MEER INFORMATIE:
Nieuwsbericht Vitens
Vitens start met campagne ‘Zuinig op ons water’

 

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

KNW Lidmaatschap

"KNW Waternetwerk verbindt waterprofessionals in een uniek platform"

Word ook lid

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk... goed voorbeeld doet goed volgen hopelijk. Kom op waterbeheerders van Nederland!
In BN DeStem hebben twee gezaghebbende mensen van Natuurmonumenten ook een verhaal geschreven wat de situatie in Brabant goed belicht. We hebben nog lang niet genoeg voor de natuur gedaan, zo blijkt.
Anonieme inzamelingsacties van bestrijdingsmiddelen zijn er al sinds de jaren 90.
Toch komen er bij elke nieuwe actie weer tonnen middelen tevoorschijn. Ra ra hoe kan dat?
Waarom zijn er steeds weer financiële regelingen beschikbaar?
Gebruikers krijgen zo subsidie op kosten van de gemeenschap om van hun “afval” af te komen.
En weer betaalt de vervuiler niet.
Hi Sander, Dyvar zit zeker tussen die 50 innovatieve oplossingen. Maar er is veel meer daarbuiten. En bovendien is Dyvar niet per se de beste oplossing voor iedere toepassing, zoals eigenlijk geen enkele technologie de beste is voor alle toepassingen. Elke technologie heeft zijn eigen toepassings 'sweetspot'...door deze allemaal naast elkaar te zetten en objectief te vergelijken op zaken zoals energie verbruik, TRL, reststromen, voetprint, CapEx, OpEx, robuustheid, referenties (etc etc) kunnen bedrijven de meest geschikte innovatieve oplossing vinden voor elke specifieke case.
Gewoon naar de oplossingen van Salttech kijken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het