0
0
0
s2smodern

In de warme en droge junimaand heeft Vitens de maandvergunningen voor vier grondwaterwingebieden in Twente overschreden. Dat hoeft volgens het waterbedrijf nog niet te betekenen dat de jaarhoeveelheid wordt overschreden, maar er worden wel maatregelen genomen.

Het gaat om de grondwaterwingebieden Mander, Weerselo, Herikerberg en Wierden. De provincie Overijssel geeft de vergunningen af, die voorschrijven hoeveel liters grondwater er bij bepaalde grondwaterwingebieden mogen worden opgepompt om te worden verwerkt tot drinkwater.

Daarbij wordt vooral gekeken naar de effecten van het structureel gemiddelde verbruik in een jaar. Er wordt rekening gehouden met ‘pieken’ van bijvoorbeeld een dag, week en maand. Deze pieken zijn gebaseerd op historische gegevens. Vorig jaar zomer was er ook al sprake van overschrijdingen.

Mede als gevolg van de klimaatverandering worden de pieken groter, stelt Vitens. Dat hoeft volgens het bedrijf nog niet te betekenen dat dit ook zal leiden tot overschrijding van de voor een heel jaar vergunde hoeveelheid grondwater.

Nieuwe winlocaties
Wel hebben de provincie, Vitens en de waterschappen de afgelopen jaren al gezocht naar nieuwe winlocaties. Aangewezen is het gebied tussen Daarle en Vriezenveen, waar straks maximaal 5 miljoen kubieke meter water per jaar mag worden gewonnen.

Daarnaast zijn de instanties met elkaar in gesprek om te onderzoeken wat er nodig is voor een ‘robuuste drinkwatervoorziening’ op de lange termijn. Eind dit jaar worden daarvoor stappen gezet, zo is de bedoeling.

Ook heeft Vitens in april de campagne ‘Zuinig op ons water’ gelanceerd, waarin bewoners wordt gevraagd bewust met drinkwater om te gaan.

Betalen
De gemeenteraad van Wierden pikt het niet langer dat Vitens daar jaarlijks gratis ruim 10 miljoen kubieke meter grondwater wint. Vorige week is een motie van het CDA, waarin wordt opgeroepen het drinkwaterbedrijf hiervoor ‘een significant bedrag’ te laten betalen, vrijwel unaniem aangenomen.

''Wij moeten zelf ook rekening houden met het grondwaterpeil’’, verklaarde initiatiefnemer en agrariër Bram Egberts tegen RTV Oost. ''Ik vroeg me af of wij hier alleen in staan. Of mag Vitens ook een deel van die verantwoordelijkheid dragen?’’

Bij Vitens kon vandaag niemand reageren.

 

MEER INFORMATIE:
Nieuwsbericht Vitens
Vitens start met campagne ‘Zuinig op ons water’

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De Golfstroom is ook de transportband waarmee jonge palinkjes (glasaal), geboren ergens in de Srgassozee (ten noorden van de Bermuda-driehoek) richting de kusten van West-Europa worden gebracht, van Portugal tot Denemarken en Zuid-Zweden. De glasaaltjes zijn twee jaar onderweg. Als de Golfstroom minder sterk wordt of minder ver reikt, heeft dat wellicht ook voor de paling grote gevolgen.
Mensen kunnen niet snel genoeg geiinformeerd worden. Tot op heden kent de Belg de klimaatwijziging als iets exotisch op de televisie. De fruitteelt, de landbouw zou zoveel mogelijk moeten aangepast worden aan de nieuwe verwachting. Weer "een nieuw normaal" houdt de bevolking passief.
Ik geef lezingen in landbouw-dorpen. Vlaanderen kennen ze "en daar zal niet gebeuren, wij kennen wel ons klimaat. Onze grootouders hebben het allemaal gekend. Wat ze aan de Noordpool doen kan mij nie schelen". Ik heb het over een 12 tal positive sel-re-enforcing feedbackloops met uitleg uiteraard. En het feit dat dit een spin-off heeft voor de ganse planeet. Het is moeilijk. De laatste keer kwam een man af met een vraag voor gans de zaal. "Als u wil stuur ik naar een psychiatrische instelling. Een.(globale) opwarming met meer dan 2 :. Ideaal voor de barbecue en familiefeesten.. slecht voor de landbouw, droger, hoe kan u dat weten? En u zegt: dit leidt tot conflicten. De mensen gaan meer buitenkomen en elkaar ontmoeten."
Het afschaffen van de Watertoets met de invoering van de Omgevingswet is gewoon géén goed idee. Maak water leidend in de afwegingen over ruimtelijke ontwikkelingen tussen rijk, provincies, gemeenten en waterschappen.. Functie volgt peil! Wat nodig is, is meer realisme en minder 'maakbaarheidsdenken' van stedenbouwkundigen en politici. De Algemene Waterschapspartij wil de rol van de waterschappen juist verstreken. "Want ook na lang overleg stroomt het water nog steeds naar het laagste punt".

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.