Drinkwaterbedrijf Vitens lanceerde vandaag zijn strategie om in 2030 100 procent duurzaam te zijn en bij te dragen aan een drinkwatersysteem met een positieve impact op mens en natuur. Volgens Vitens is er snel actie nodig omdat het drinkwatergebruik groeit terwijl de effecten van de klimaatverandering voelbaar worden in Nederland. De afgelopen zes jaar is het drinkwaterverbruik in het voorzieningsgebied van Vitens met 7,5 procent gestegen.

Om het waterverbruik terug te dringen, wil Vitens het waterbewustzijn van haar klanten gaan verhogen. Het drinkwaterbedrijf wil dat het waterverbruik bij particuliere klanten in 2030 met 5 procent is gedaald.

Daar zal volgens Cornelis Vlot, woordvoerder van Vitens, een combinatie van activiteiten voor nodig zijn. “Enerzijds is er educatie en voorlichting. Dat houdt in dat we het hele jaar door aandacht besteden aan waterbewust wonen en leven. Afhankelijk van het seizoen kan dat gaan over regentonnen, waterbesparing door de WC-bespaarknop of de watervriendelijke inrichting van je tuin. Maar ook op scholen zetten we flink in op educatieprogramma’s en de nationale kraanwaterdag.”

Naast het geven van voorlichting wil Vitens haar klanten ook op andere manieren verleiden om waterbewuster te zijn. Vlot: “Watervriendelijk wonen is een belangrijk onderwerp. En we gaan 250.000 slimme meters installeren. Dat is een instrument waarmee we klanten inzicht kunnen geven in verbruik. Dat inzicht is nodig om je te realiseren hoe je eigen gedrag eruit ziet. Het wordt daarmee makkelijker om gemotiveerd te raken om duurzamere keuzes te maken in waterverbruik.”

Een ander bedrijf
Om de doelstellingen te behalen, zal ook van Vitens zelf een verandering worden gevraagd. Het bedrijf wil investeren in de vernieuwing en een upgrade van waterzuiveringsinstallaties, reservoirs en pompstations, en ook distributienetwerken en watermeters. Daarnaast spreekt Vitens de ambitie uit om een geheel ander bedrijf te worden, met duurzaamheid als kernwoord.

Om klanten beter en frequenter te kunnen adviseren zijn nieuwe activiteiten nodig, denkt Vlot. “We zijn dan niet alleen drinkwaterleverancier meer, maar willen klanten ook helpen watervriendelijk te wonen en leven. Daar moeten we binnen Vitens mee oefenen en op nieuwe manieren leren werken. Onderdeel van de ambitie is in de eerste plaats dat we onszelf gaan veranderen,” stelt Vlot. “Doel is om de veranderingen die op ons af komen, bijvoorbeeld weersextremen, demografische groei, vervuiling en economische groei, zo op te vangen dat we over tien jaar kunnen zeggen dat we de juiste keuzes hebben gemaakt en de juiste acties hebben ondernomen.”

Drinkwatersysteem
Vitens wil dat het eigen beheersgebied in 2030 een 100 procent duurzaam drinkwatersysteem kent. Voor het toekomstbestendig en duurzaam maken van het watersysteem is het drinkwaterbedrijf samen met bijvoorbeeld provincies, gemeenten, natuurorganisaties en boeren aan zet. We willen een bijdrage leveren door onze kennis en ervaring nog beter beschikbaar maken voor andere partijen en samen zoeken naar interessante oplossingen voor fundamenteel ander grondgebruik, ruimtelijke ordening en een gezond watersysteem.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.
In Flevoland, en specifiek in het gebied Almere Oosterwold heeft het Waterschap Zuiderzeeland al een verordening gemaakt waarbij alle putten, ook kleiner dan 1 m3 per uur een meldingsplicht hebben, terwijl er geen waterbeheerplan voor de regio is. Het risico is meer onzekerheid en bureaucratie, zonder dat er waarborgen voor (stads)landbouw worden besproken.
... wie in haar beheersgebied grondwater gebruikt en grondwateronttrekkingen in zijn gebied ?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.