secundair logo knw 1

Als er niet minder water wordt gebruikt, valt in een aantal gebieden de waterdruk in de loop van de dag weg. Daarvoor waarschuwt drinkwaterbedrijf Vitens. Het bedrijf dringt aan op zuinig watergebruik, met name in de provincies Gelderland en Overijssel.

De problemen doen zich in het hele werkgebied voor, maar vooral in genoemde provincies. Sinds donderdag, de eerste warme dag, wordt er 30 tot 50 procent meer drinkwater verbruikt, zegt het waterbedrijf. Gewoonlijk is 1 miljard liter water per dag voldoende om iedereen van drinkwater te voorzien, maar zaterdag was al 1,3 tot 1,5 miljard liter nodig, aldus Vitens.

Waterreservoirs snel leeg
“Onze waterreservoirs raken daardoor te snel leeg. Dan zit er niets anders op dan de druk in de leidingen verlagen. Op sommige plekken kan het gevolg daarvan zijn dat er geen water meer uit de kraan komt”, zegt een woordvoerder tegen het persbureau ANP.

Vitens voorziet 5,8 miljoen huishoudens in vijf provincies van drinkwater. De watervraag loopt snel op door de droogte en hitte en de vele toeristen in het werkgebied. De lage grondwaterstanden op de zandgronden dragen ook bij aan de problemen. 

Het waterbedrijf roept klanten op te stoppen met sproeien, het vullen van zwembadjes en wassen van auto’s. Daarnaast wordt gevraagd kort te douchen en alleen ‘s nachts de wasmachine aan te zetten.

Voor Vitens is het de tweede keer dit jaar dat het in de problemen komt met de waterlevering. In mei kon het de watervraag ook niet meer aan en nam de waterdruk tijdelijk af in een aantal gemeenten in het oosten. Toen was er in het Pinksterweekend sprake van 45 tot 47 procent extra watergebruik. Op sommige locaties was dat zelfs 70 procent meer.


Update 10/08 08 uur:

Vitens heeft uiteindelijk na de oproep tot zuinig watergebruik de druk op het waterleidingnet niet hoeven te verlagen, zegt een woordvoerder tegen dagblad TC/Tubantia. De waarschuwing van het waterbedrijf om overdag zo weinig mogelijk water te gebruiken blijft wel van kracht zolang de temperatuur boven de dertig graden is. Met name in Overijssel en Gelderland was het watergebruik de afgelopen dagen veel hoger dan normaal, tot 50 procent meer.

'Wildwestsituatie'
In een vraaggesprek met de Volkskrant zegt directeur Jelle Hannema van Vitens dat het grondwatersysteem, gebaseerd op circulariteit, onder druk staat door de toename van het watergebruik. Dat betreft niet alleen drinkwater, ook boeren beregenen volop en zelfs particulieren slaan nu waterputten in hun eigen tuin, ziet Hannema. Hij spreekt over een 'een wildwestsituatie' bij het gebruik van grondwater.

De oplossing is regenwater vasthouden en ander beleid in het waterbeheer, aldus de Vitens-directeur. “Het beleid bij waterbeheer is nu: peil volgt functie. Maar je zou het andersom moeten doen. Dan ga je uit van een robuust watersysteem en kijk je welke functies daar bij passen. Dat betekent dat boeren moeten inschikken. Die staan al op hun achterste benen.”

Irrigatieproject
Om water vast te houden noemt Hannema als voorbeeld een irrigatieproject waarbij Vitens water uit het Apeldoorns Kanaal terugbrengt naar de Veluwe, zodat het opnieuw de bodem kan intrekken.

De directeur noemt tevens initiatieven waarmee Vitens oplossingen zoekt om het waterverdelingsvraagstuk op te lossen. “Wij hebben plannen liggen om water te winnen onder de IJssel en dat met een pijpleiding naar de Achterhoek en Twente te brengen. Planologisch is dat ingewikkeld, maar technisch kan het. Daarvoor moeten we toestemming hebben van de provincie Gelderland.”

 

LEES OOK
H2O-bericht: Vitens kan watervraag niet meer aan en roept op tot zuinig watergebruik
H2O-artikel: Vitens’ zoektocht naar de eeuwige waterbron
H2O-artikel: Grondwaterput zou het uiterste redmiddel moeten zijn

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Geheel eens met de reactie van dhr. Peters. "Natuur is leuk", maar even niet als het de landbouw in de weg zit. Dan poetsen we het weg als lastig (kleine snippers??) of ongewenst. Gemiste kans want, afgezien de intrinsieke verantwoording die de overheid en haar burgers heeft voor het behoud van onze natuur is het ook van groot belang voor drinkwater, economie (recreatie/vestigingsklimaat), wetenschap en het welbevinden van miljoenen mensen. En dat poets je niet weg tegen de marginale landbouw- en visserijbelangen. 
Ik vond het regeerakkoord een verademing na jaren waarin de werkende meerderheid de hobbies van allerlei clubs betaalde. Als kostwinner betaalde ik sowieso elke maand al een flinke boete. Er is in het hele akkoord toch ook geen enkele veroordeling te lezen voor mensen die vrijwillig kiezen "groen" te leven? Als je dat wilt, ben je toch vrij daarin?
Passende citaten: "Er wordt ingezet op: Een nieuwe, regio-specifieke derogatie van de Nitraatrichtlijn (gebaseerd op gemeten waterkwaliteit zoals in andere landen). En nog een: Daarvoor worden voor natuur, waterkwaliteit, klimaat en luchtverontreiniging waar mogelijk bedrijfsspecifieke emissiedoelen geformuleerd." Wat zijn dat voor criteria? In welke regio's moet dan worden gemeten en waar en bij welke bedrijven passen we dan welke criteria toe? Wie gaat al die gegevens verzamelen en al die metingen desgewenst opnieuw doen? Hoe lang gaat dat duren en hoeveel vervuiling moeten we dan nog toestaan?  En waar slaat 'waar mogelijk' op? We weten toch allang welke industriële vervuiling er is, waar die zich bevindt, en er is toch een kaderrichtlijn water? Dit gaat inderdaad over een ander land. Een ongewenst land.
Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.
Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!