0
0
0
s2smodern

Versneld verbeteren van de infrastructuur om weersextremen het hoofd te bieden, investeren in cybersecurity, beschermen van drinkwaterbronnen en oplopende projectkosten door de aantrekkende economie, al deze ontwikkelingen betekenen voor waterbedrijf Vitens dat het moet rekenen met structureel hogere investeringskosten. Dat blijkt uit het jaarverslag 2018. 

Het verhaal van 2018 gaat vooral over de langdurige droogte, schrijft het waterbedrijf. "Het maakte duidelijk wat we eigenlijk al jaren wisten: goed en genoeg drinkwater is niet vanzelfsprekend in Nederland."

De watervraag was in 2018 ‘ongekend hoog’ als gevolg van de extreme warme zomer en de aantrekkende economie, aldus het bedrijf. “In de zomermaanden was de drinkwatervraag op momenten 140 procent." Het waterbedrijf heeft dan ook ‘proactief’ de druk soms verlaagd om iedereen voldoende water te kunnen leveren.

Op het randje
"We merkten dat we op veel plekken door de extreme weersomstandigheden noodgedwongen op het randje opereerden. Daarom hebben we besloten om versneld te investeren in onze infrastructuur. We leggen meer reserves aan, breiden ons netwerk van winningen uit en zetten in op digitale oplossingen die ons netwerk en drinkwatervoorziening ‘slimmer’ maken. Dit maakt ons veerkrachtiger en flexibeler en beter in staat om in de toekomst met dit soort extremen om te gaan", aldus het jaarverslag.

Cybercrime
De maatschappelijke dreiging van cybercrime en terrorisme blijft toenemen, aldus het waterbedrijf. "Daarom hebben we ook dit jaar (2018, red) weer geïnvesteerd in zowel de fysieke beveiliging van onze installaties als in cybersecurity." 

De investeringen in de infrastructuur bedroegen in 2018 122 miljoen euro (2017 102 miljoen) en zullen de komende jaren stijgen. Als gevolg van de hogere investeringskosten komt het rendement voor de aandeelhouders onder druk te staan, staat in het jaarverslag. “En onze klanten krijgen de komende jaren te maken met een lichte prijsstijging.”

Resultaat lager
Het totale resultaat van 2018 bedroeg 13 miljoen euro, aanzienlijk lager dan de jaren ervoor (47,7 miljoen euro in 2017, 48,5 miljoen euro in 2016). Als verklaring geeft het drinkwaterbedrijf het verlaagde drinkwatertarief: 0,96 euro per m3 in 2018 versus 1,04 euro in 2017 en 2016. Ook waren de productiekosten hoger. 

Van de winst wordt 7,8 miljoen toegevoegd aan de reserves om de solvabiliteit op niveau te houden; deze daalde licht naar 30,2 procent (2017: 30,9 procent). Daardoor bleef er 5,2 miljoen euro over die wordt uitgekeerd als dividend aan de aandeelhouders (0,90 euro per aandeel).

Vitens stijging watervraag Bron: Jaarverslag Vitens

Op basis van strategische analyses verwacht Vitens dat de jaarlijkse drinkwatervraag in 2021 in totaal 16,4 miljoen m3 hoger ligt dan in 2017. Tot 2040 houdt Vitens rekening met een stijging van de watervraag van maximaal 30 procent.

Deze verwachting en het droge jaar zette Vitens er vorig jaar toe aan om uitvoering van de lange termijnvisie onder de naam ‘Water voor nu en later’ te versnellen. In het programma staan uitbreiding van operationele capaciteit, vergunnings- en reservecapaciteit, waterbesparing en ‘een klimaat-robuust winconcept’ centraal.

Vitens zet voorts in op procesoptimalisatie. In Friesland is het drinkwaternetwerk voorzien van sensoren en slimme meters, wat een veelheid aan data oplevert. Daarmee kunnen storingen sneller worden getraceerd en processen geoptimaliseerd, schrijft het bedrijf. In de loop van dit jaar worden de in Friesland opgedane ervaringen toegepast in de rest van het netwerk van Nederlands grootste drinkwaterbedrijf.

Waterkwaliteit
Vitens leverde vorig jaar 353 miljoen m3 water. Dat is een stijging ten opzichte van 2017 met 4,5 procent. De kwaliteit van het drinkwater was lager dan in de jaren ervoor, afgaande op de Water Kwaliteitsindex (hoe lager, hoe beter). In 2018 was de WKI-score 0,026, in 2017 was deze score 0,017, en in 2016 0,018. Vitens heeft als doelstelling een WKI van 0,020 en zat daar vorig jaar dus boven. ”De oorzaak van de hogere WKI-score dit jaar was een positieve legionella-meting in het productiebedrijf Fledite bij Zeewolde en op productiebedrijf Weerselo. Daarnaast zijn er Enterococcen aangetroffen op productiebedrijf Vlieland”, aldus het jaarverslag.

Ook het aantal overschrijdingen dat gemeld werd aan de Inspectie Leefomgeving en Transport nam toe. In 2018 waren er dat 70 (2017: 45, 2016: 50). De ILT-meldingen hadden vorig jaar vooral betrekking op de bacteriën E. coli en Enterococcen, schrijft het bedrijf, dat vorig jaar de Real-Time PCR-methode (RT-PCR-methode) testte. De snelle meetmethode die nu wettelijk is toegestaan wordt dit jaar door Vitens ingezet bij spoedmonsters. “Daarnaast wordt er in 2019 door de drinkwaterlaboratoria gewerkt aan een uitbreiding van een RT-PCR-methode voor Enterococcen.”

Reststromen
Voor het tweede achtereenvolgende jaar wist het drinkwaterbedrijf een positief resultaat te boeken met de verwaarding van grondstoffen (ijzerslib, humusstoffen en kalkkorrels). Vorig jaar leverde de productie van de grondstoffen een winst op van 73.000 euro, iets meer dan in 2017 (52.000 euro). In dat jaar werd voor het eerst winst gemaakt met de productie van grondstoffen die worden gebruikt voor bemesting en in veevoer.

 

MEER INFORMATIE:
Jaarverslag 2018 Vitens 
Bouw afvalwaterzuivering en innamestation tilt investeringsniveau Evides naar €120 miljoen
Oasen vernieuwt twee zuiveringsstations met innovatieve membraanfiltratie

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste waterschappers, als jullie de waterpeilen pas per 1 april opzetten, dan beginnen we het groeiseizoen dus met een nagenoeg leeg watersysteem. Het opzetten van de peilen moet minstens een maand eerder. En ja, dat kan plaatselijk enige natschade geven. Accepteren we dat niet, dan moeten we in mei en juni niet 'huilie-huilie' doen over droogte. Dan hebben we dat deels zelf veroorzaakt.
@RogerHallo Roger, dank voor je reactie. Ik help je graag verder en kan je voorzien van alle informatie waar je om vraagt. We hebben een aantal mooie referenties, artikelen in diverse vakbladen en uiteraard onze eigen website. Ik denk echter dat dit platform daar niet de aangewezen plaats voor is. Ik kom dan ook graag verder met je in contact. Zou je een mail kunnen sturen naar marketing@pathema.nl?
De recente berichtgeving rondom het watergebruik van datacenters is gebaseerd op onjuiste cijfers en aannames. Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het waterleidingbedrijf PWN geven een heel ander beeld. Daarnaast is het in Nederland reeds wettelijk geregeld dat de levering van water voor drinkwater altijd voor de levering aan de industrie gaat. Door onjuiste berichtgeving wordt er onterecht een panieksituatie gecreëerd, met verstrekkende gevolgen.
Allereerst is er regelgeving die waterlevering regelt bij tekorten. Wettelijk is geregeld dat drinkwater altijd voor gaat middels de verdringings categorien. Dit is na te lezen op de Rijkswaterstaat, Infomil en wordt ook aangegeven door het waterleidingsbedrijf PWN die in Noord Holland levert.
PWN : https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
Daarnaast is er bij het watergebruik capaciteit van de aansluiting en verbruik door elkaar gehaald. Het werkelijke verbruik voor de alle industrie in Noord Holland wbt koelwater is volgens het waterbedrijf 0,6% van hun totale levering. Dit komt neer op 672 duizend m3 aan totaal industrie koelwater gezien PWN 112 miljoen m3 in totaal levert. Daarvan nemen die 2 datacenters maar een gedeelte van op. Iets geheel anders dan de 4,6 miljoen m3 die werd gesuggereerd in het artikel. Volgens het CBS gebruikt de hele IT sector in Nederland 1 miljoen m3 water, de 0,88% in het artikel hierboven. Dit is open data die volledig in het artikel is genegeerd.
Naar de toekomst toe streven we ernaar het waterverbruik naar nul te brengen. Nieuwe datacenters gebruiken al veel minder water en het ook in de media bekende project in Zeewolde gebruikt oppervlaktewater ipv drinkwater. Dus ook de extrapolaties naar de toekomst toe gaan mank.
De links naar het CBS en PWN kunt u hier vinden:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82883NED/table?dl=1A42C
https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
https://www.pwn.nl/over-pwn
Het rapport was trouwens zo klein qua onderzochte datacenters en zo divers dat er geen enkel duidelijk beeld uit te halen was. Daarom heeft de provincie het niet gepubliceerd. Dat geven ze ook aan in hun reactie aan de NOS.
Wat betreft chemicaliën, die gaat om kleine hoeveelheden zout om het water zachter te maken om apparatuur te sparen. Het water wordt meerdere malen gebruikt. De toevoegingen vallen binnen de normen en milieu wetgeving en vergunning van het bedrijf gaf ook Microsoft aan.
Op onze website hebben we nog meer links staan naar openbare bronnen over water, energieverbruik, bebouwing, etc.
Zie: https://www.dutchdatacenters.nl/cijfers-1/

Indien er verder vragen zijn we als branche organisatie dit altijd bereid dit verder toe te lichten.
Er is onderzocht wat het effect is van een watertemperatuur voor zoetwater vissen. Een zeer relevant onderzoek. Is er ook onderzocht wat het effect is voor de zalmen en forellen die kuit schieten in de rivier waar hun ouders kuit hebben geschoten?
Als het zeewater warmer wordt kunnen deze vissen denk ik geen andere rivier (een meer noordelijke rivier) uitzoeken om die op te zwemmen en kuit te schieten.
Laten we uitkijken dat de Japanse bladvlo die nu ingezet is tegen de duizendknoop niet later een probleem gaat vormen wat we nu nog niet overzien. Soms is het middel erger dan de kwaal.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.