In de zoektocht naar alternatieven voor grondwater kijkt Vitens ook naar de IJssel als bron voor drinkwaterproductie. Deze maand begint het drinkwaterbedrijf samen met NX Filtration een proef om het rivierwater te zuiveren met de door dit bedrijf ontwikkelde directe nanofiltratie-membraantechnologie.
De pilot vindt plaats op de locatie van de voormalige IJsselcentrale in Zwolle, een elektriciteitscentrale aan de IJssel, en duurt in principe twee jaar. "Een langere periode is nodig om de kwaliteit te kunnen borgen", zegt woordvoerder Jessica Winkelhorst van Vitens. "We moeten zeker weten dat verontreinigingen eruit gehaald worden."
Het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, dat voornamelijk grondwaterbronnen gebruikt, heeft veel moeite om aan de toenemende vraag naar drink- en industriewater te kunnen voldoen. In heel Nederland is voor 2030 meer productiecapaciteit nodig, zoals de sector onlangs liet weten, maar voor Vitens, Dunea en Waterbedrijf Groningen is de situatie nu al urgent.
Vitens wil daarom allereerst de grondwaterwinning op de locatie Hammerflier verdrievoudigen. Dat blijft hard nodig, verzekert Winkelhorst, maar daarnaast wordt gekeken naar alternatieven als de IJssel en wellicht ook het IJsselmeer. "Waar het water vandaan komt maakt niet uit, het gaat om de kwaliteit."
Kleinschalige tests
Die kwaliteit denkt het Enschedese bedrijf NX Filtration te kunnen leveren met zijn directe nanofiltratietechnologie. Daarmee worden in één stap microverontreinigingen (waaronder geneesmiddelen, medicijnen, PFAS en insecticiden), kleur- en selectieve zouten, bacteriën, virussen en nanoplastics uit het water verwijderd.
NX Filtration gebruikt de techniek al in grote projecten in landen als Indonesië, Zweden en Canada en is in Nederland momenteel bij verschillende pilots op het gebied van drinkwaterproductie en afvalwaterhergebruik betrokken. Ook Vitens heeft al enkele kleinschalige tests gedaan met de directe nanofiltratiemembranen; deze worden nu verder uitgebouwd.
Het betreft een relatief dure techniek, weet woordvoerder Winkelhorst. "Maar daar staat tegenover dat er veel minder energie en chemicaliën nodig zijn in vergelijking met alternatieve technologieën."
Proceswater
Of het IJsselwater straks vooral als drinkwater wordt benut of eerder als proceswater voor de industrie, kan ze niet zeggen. "Daarin wordt nu geen verschil gemaakt, dat is het probleem. Water is water, het moet aan dezelfde hoge standaard voldoen."
De pilot loopt naar verwachting tot het najaar van 2024. In die periode moet ook duidelijk worden of de IJssel - ook in tijden van droogte - voldoende water bevat om als drinkwaterbron te kunnen dienen. Daarover staat Vitens in nauw contact met de provincie.
LEES OOK
H2O-bericht: Maatwerk nodig voor gevolgen extra grondwaterwinning Hammerflier
H2O-bericht: Vewin: drinkwatervoorziening komt in de knel
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.