secundair logo knw 1

In de zoektocht naar alternatieven voor grondwater kijkt Vitens ook naar de IJssel als bron voor drinkwaterproductie. Deze maand begint het drinkwaterbedrijf samen met NX Filtration een proef om het rivierwater te zuiveren met de door dit bedrijf ontwikkelde directe nanofiltratie-membraantechnologie.

De pilot vindt plaats op de locatie van de voormalige IJsselcentrale in Zwolle, een elektriciteitscentrale aan de IJssel, en duurt in principe twee jaar. "Een langere periode is nodig om de kwaliteit te kunnen borgen", zegt woordvoerder Jessica Winkelhorst van Vitens. "We moeten zeker weten dat verontreinigingen eruit gehaald worden."

Het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, dat voornamelijk grondwaterbronnen gebruikt, heeft veel moeite om aan de toenemende vraag naar drink- en industriewater te kunnen voldoen. In heel Nederland is voor 2030 meer productiecapaciteit nodig, zoals de sector onlangs liet weten, maar voor Vitens, Dunea en Waterbedrijf Groningen is de situatie nu al urgent.

Vitens wil daarom allereerst de grondwaterwinning op de locatie Hammerflier verdrievoudigen. Dat blijft hard nodig, verzekert Winkelhorst, maar daarnaast wordt gekeken naar alternatieven als de IJssel en wellicht ook het IJsselmeer. "Waar het water vandaan komt maakt niet uit, het gaat om de kwaliteit."

Kleinschalige tests
Die kwaliteit denkt het Enschedese bedrijf NX Filtration te kunnen leveren met zijn directe nanofiltratietechnologie. Daarmee worden in één stap microverontreinigingen (waaronder geneesmiddelen, medicijnen, PFAS en insecticiden), kleur- en selectieve zouten, bacteriën, virussen en nanoplastics uit het water verwijderd.

NX Filtration gebruikt de techniek al in grote projecten in landen als Indonesië, Zweden en Canada en is in Nederland momenteel bij verschillende pilots op het gebied van drinkwaterproductie en afvalwaterhergebruik betrokken. Ook Vitens heeft al enkele kleinschalige tests gedaan met de directe nanofiltratiemembranen; deze worden nu verder uitgebouwd.

Het betreft een relatief dure techniek, weet woordvoerder Winkelhorst. "Maar daar staat tegenover dat er veel minder energie en chemicaliën nodig zijn in vergelijking met alternatieve technologieën."

Proceswater
Of het IJsselwater straks vooral als drinkwater wordt benut of eerder als proceswater voor de industrie, kan ze niet zeggen. "Daarin wordt nu geen verschil gemaakt, dat is het probleem. Water is water, het moet aan dezelfde hoge standaard voldoen."

De pilot loopt naar verwachting tot het najaar van 2024. In die periode moet ook duidelijk worden of de IJssel - ook in tijden van droogte - voldoende water bevat om als drinkwaterbron te kunnen dienen. Daarover staat Vitens in nauw contact met de provincie. 

 

LEES OOK
H2O-bericht: Maatwerk nodig voor gevolgen extra grondwaterwinning Hammerflier
H2O-bericht: Vewin: drinkwatervoorziening komt in de knel 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.