secundair logo knw 1

Waterbedrijf Vitens sluit weer aan bij het Bedrijfstakonderzoek Drinkwater. Op 1 januari 2020 is de hernieuwde deelname een feit. Dat bevestigen de participanten in het gezamenlijke wateronderzoek.

“Wij zien dat de vraagsturing is verbeterd en zien dat er inmiddels ook ruimte is voor individueel ingezoomd onderzoek. Dit maakt de waarde van BTO voor ons helder, met het opnieuw aansluiten van Vitens als resultaat”, laat een woordvoerder van het waterbedrijf, de grootste drinkwaterleverancier in Nederland, desgevraagd weten. 

Vitens maakt sinds 1 januari 2018 geen deel meer uit van het BTO. Toen startte een nieuwe samenwerkingsperiode in het gezamenlijke wateronderzoek van de waterbedrijven. 

De participanten uit Nederland en België (9 Nederlandse waterbedrijven, het Vlaamse De Watergroep, de vereniging van Nederlandse waterbedrijven Vewin en onderzoeksinstituut KWR) tekenden daartoe de Samenwerkingsovereenkomst Gezamenlijk Wateronderzoek. Daarin zijn de afspraken over de samenwerking in de periode van 2018 tot en met 2023 vastgelegd. 

Verkennende gesprekken
In de lijst van ondertekenaars ontbrak Vitens. Niet wordt duidelijk gemaakt waarom. Wel laten de partijen in een korte gezamenlijke verklaring weten dat sinds augustus 2018 verkennende gesprekken worden gevoerd over hernieuwde deelname. 

Die verklaring luidt verder: “Alle betrokken organisaties zijn verheugd dat Vitens met ingang van 1 januari 2020 weer zal gaan participeren. Daarmee zal de volledige Nederlandse drinkwatersector deelnemen aan dit collectieve onderzoeksprogramma op het gebied van drinkwater. De komende periode bereiden de partijen de toetreding van Vitens voor.”

Inhoudelijke richting
De participanten in het gezamenlijke wateronderzoek werken samen bij de totstandkoming van de inhoudelijke richting van het onderzoeksprogramma. KWR coördineert het onderzoeksprogramma en onderzoekers van KWR voeren het onderzoek uit, in samenwerking met andere kennisorganisaties en de experts bij de waterbedrijven zelf, zo staat in een toelichting over het BTO op de website van KWR. 

Door hun onderzoeksbudgetten samen te voegen verzekeren de waterbedrijven zich van meer onderzoeksresultaat per euro, aldus het onderzoeksinstituut. “De intensieve samenwerking tussen waterbedrijven en KWR in het BTO is uniek in de wereld en draagt sterk bij aan de hoge kwaliteit en goede internationale reputatie van onze drinkwatervoorziening.” 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).