0
0
0
s2smodern

Waterbedrijf Vitens sluit weer aan bij het Bedrijfstakonderzoek Drinkwater. Op 1 januari 2020 is de hernieuwde deelname een feit. Dat bevestigen de participanten in het gezamenlijke wateronderzoek.

“Wij zien dat de vraagsturing is verbeterd en zien dat er inmiddels ook ruimte is voor individueel ingezoomd onderzoek. Dit maakt de waarde van BTO voor ons helder, met het opnieuw aansluiten van Vitens als resultaat”, laat een woordvoerder van het waterbedrijf, de grootste drinkwaterleverancier in Nederland, desgevraagd weten. 

Vitens maakt sinds 1 januari 2018 geen deel meer uit van het BTO. Toen startte een nieuwe samenwerkingsperiode in het gezamenlijke wateronderzoek van de waterbedrijven. 

De participanten uit Nederland en België (9 Nederlandse waterbedrijven, het Vlaamse De Watergroep, de vereniging van Nederlandse waterbedrijven Vewin en onderzoeksinstituut KWR) tekenden daartoe de Samenwerkingsovereenkomst Gezamenlijk Wateronderzoek. Daarin zijn de afspraken over de samenwerking in de periode van 2018 tot en met 2023 vastgelegd. 

Verkennende gesprekken
In de lijst van ondertekenaars ontbrak Vitens. Niet wordt duidelijk gemaakt waarom. Wel laten de partijen in een korte gezamenlijke verklaring weten dat sinds augustus 2018 verkennende gesprekken worden gevoerd over hernieuwde deelname. 

Die verklaring luidt verder: “Alle betrokken organisaties zijn verheugd dat Vitens met ingang van 1 januari 2020 weer zal gaan participeren. Daarmee zal de volledige Nederlandse drinkwatersector deelnemen aan dit collectieve onderzoeksprogramma op het gebied van drinkwater. De komende periode bereiden de partijen de toetreding van Vitens voor.”

Inhoudelijke richting
De participanten in het gezamenlijke wateronderzoek werken samen bij de totstandkoming van de inhoudelijke richting van het onderzoeksprogramma. KWR coördineert het onderzoeksprogramma en onderzoekers van KWR voeren het onderzoek uit, in samenwerking met andere kennisorganisaties en de experts bij de waterbedrijven zelf, zo staat in een toelichting over het BTO op de website van KWR. 

Door hun onderzoeksbudgetten samen te voegen verzekeren de waterbedrijven zich van meer onderzoeksresultaat per euro, aldus het onderzoeksinstituut. “De intensieve samenwerking tussen waterbedrijven en KWR in het BTO is uniek in de wereld en draagt sterk bij aan de hoge kwaliteit en goede internationale reputatie van onze drinkwatervoorziening.” 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De Golfstroom is ook de transportband waarmee jonge palinkjes (glasaal), geboren ergens in de Srgassozee (ten noorden van de Bermuda-driehoek) richting de kusten van West-Europa worden gebracht, van Portugal tot Denemarken en Zuid-Zweden. De glasaaltjes zijn twee jaar onderweg. Als de Golfstroom minder sterk wordt of minder ver reikt, heeft dat wellicht ook voor de paling grote gevolgen.
Mensen kunnen niet snel genoeg geiinformeerd worden. Tot op heden kent de Belg de klimaatwijziging als iets exotisch op de televisie. De fruitteelt, de landbouw zou zoveel mogelijk moeten aangepast worden aan de nieuwe verwachting. Weer "een nieuw normaal" houdt de bevolking passief.
Ik geef lezingen in landbouw-dorpen. Vlaanderen kennen ze "en daar zal niet gebeuren, wij kennen wel ons klimaat. Onze grootouders hebben het allemaal gekend. Wat ze aan de Noordpool doen kan mij nie schelen". Ik heb het over een 12 tal positive sel-re-enforcing feedbackloops met uitleg uiteraard. En het feit dat dit een spin-off heeft voor de ganse planeet. Het is moeilijk. De laatste keer kwam een man af met een vraag voor gans de zaal. "Als u wil stuur ik naar een psychiatrische instelling. Een.(globale) opwarming met meer dan 2 :. Ideaal voor de barbecue en familiefeesten.. slecht voor de landbouw, droger, hoe kan u dat weten? En u zegt: dit leidt tot conflicten. De mensen gaan meer buitenkomen en elkaar ontmoeten."
Het afschaffen van de Watertoets met de invoering van de Omgevingswet is gewoon géén goed idee. Maak water leidend in de afwegingen over ruimtelijke ontwikkelingen tussen rijk, provincies, gemeenten en waterschappen.. Functie volgt peil! Wat nodig is, is meer realisme en minder 'maakbaarheidsdenken' van stedenbouwkundigen en politici. De Algemene Waterschapspartij wil de rol van de waterschappen juist verstreken. "Want ook na lang overleg stroomt het water nog steeds naar het laagste punt".

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.