secundair logo knw 1

Bij Vechterweerd wordt de winning van water verdubbeld I foto: Vitens

De provincie Overijssel stelt Vitens in de gelegenheid om jaarlijks 3 miljoen kubieke meter water extra te winnen in Dalfsen en Ommen. Dit is volgens het waterbedrijf de eerste stap om de continuïteit van de drinkwatervoorziening in Overijssel voor de korte termijn wat te verbeteren.

Hiermee geeft Gedeputeerde Staten gehoor aan de noodkreet van Vitens uit eind december. Het drinkwaterbedrijf liet toen in een brief weten dat de druk op de drinkwatervoorziening erg groot is geworden. Daardoor is het niet meer altijd vanzelfsprekend dat inwoners en bedrijven in Overijssel drinkwater krijgen. Zo vroeg een grootzakelijke klant onlangs om uitbreiding van de waterlevering, maar dat werd afgewezen.

Vitens is met de neus op de feiten gedrukt in de droge jaren 2018, 2019 en 2020. Toen is er meer drinkwater geleverd dan ooit tevoren en zijn in Overijssel regelmatig vergunningen overschreden. Als het warm was, steeg het drinkwatergebruik met 30 tot 50 procent.

Uitbreiding op twee locaties
Op twee plekken in Overijssel komt er nu meer water beschikbaar door nog aanwezige ruimte in vergunningen te benutten. Bij de Archemerberg in Ommen mag Vitens voortaan jaarlijks 4 miljoen kubieke meter water oppompen uit de grond. Dat is 1 miljoen kubieke meter meer dan eerder gebeurde. Voorheen was deze hoeveelheid aangemerkt als reservecapaciteit.

Ook is Vitens momenteel bezig om de capaciteit van de winning Vechterweerd tussen Zwolle en Dalfsen te verdubbelen van 2 naar 4 miljoen kubieke meter water per jaar. Onderzoek moet uitwijzen of hier nog meer mogelijk is. De maximale hoeveelheid volgens de vergunning is 8 miljoen kubieke meter, maar de waterkwaliteit en -kwantiteit van de Overijsselse Vecht zijn daarvoor niet goed genoeg.

Krappe buffers
De in totaal 3 miljoen kubieke meter water extra biedt verlichting, zegt woordvoerder René Loman van Vitens in het regionale dagblad Tubantia. ,,Maar we zijn er nog niet. De buffers blijven krap. Voor de langere termijn zijn andere oplossingen nodig.’’

Dat erkent Gedeputeerde Staten van Overijssel in antwoord op vragen van GroenLinks. Er zijn wel verschillende plannen om de drinkwatervoorziening uit te breiden, maar die zijn niet gemakkelijk te realiseren. De drukte in de ruimte en de ondergrond vormt daarvoor de grootste belemmering. Invulling geven met de gebruikers aan het gemeenschappelijk belang van de drinkwatervoorziening blijkt lastig en tijdrovend te zijn, aldus GS.

De uitbreiding bij de Archemerberg en Vechterweerd wordt morgen behandeld in de Provinciale Staten. GroenLinks heeft zich al kritisch uitgelaten over het feit dat Vitens zelf de haalbaarheid van de extra waterwinning onderzocht. De partij pleit voor een onafhankelijk onderzoek naar de gevolgen voor de landbouw en de natuur in de omgeving.

Aanpassing 17 februari,18.00 uur
Volgens woordvoerder René Loman van Vitens werd in het bericht door enkele onjuistheden de indruk gewekt dat het drinkwaterprobleem in Overijssel voor de korte termijn is opgelost. Dit is echter niet het geval. We hebben daarom zijn voorstel overgenomen om twee zinnen te corrigeren: de laatste zin in het intro en de eerste zin (nu 'biedt verlichting') in de alinea onder de tussenkop 'Krappe buffers'.
 

MEER INFORMATIE
GS Overijssel over de noodkreet
H2O Actueel: brandbrief Vitens
 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.