0
0
0
s2smodern

Waterbedrijf Vitens doet een beroep op de inwoners van Gelderland en Overijssel om zuinig aan te doen met water, omdat er een tekort aan drinkwater dreigt. Vitens ziet het watergebruik flink toenemen. In een aantal plaatsen en dorpen is sprake van lage waterdruk en komt er mogelijk al minder water uit de kraan, waarschuwt het drinkwaterbedrijf.

De oproep betekent kort douchen, niet de tuin sproeien en met name geen zwembadjes en opzetbaden vullen. Inwoners worden ook opgeroepen geen was te doen en auto’s niet te wassen. Het advies blijft in elk geval tot dinsdag van kracht.

De plaatsen waar de waterdruk afneemt, liggen veelal op de hoger gelegen zandgronden in het oosten, zoals Enschede, Hof van Twente, Luttemerberg, Lemelerveld en Dinkelland. Andere plaatsen met afnemende waterdruk zijn Varsseveld, Ulft, Nijkerk en Gendringen.

Tot 70 procent meer watergebruik
Een woordvoerder van het bedrijf laat weten dat er sprake is van 45 tot 47 procent extra watergebruik. Op sommige locaties is dat zelfs 70 procent meer.

De problemen met de drinkwatervoorziening zijn volgens het drinkwaterbedrijf toe te schrijven aan een aantal factoren, zoals de droogte en ook het Pinksterweekeinde, waarin mensen meer water gebruiken.

Door de haperende drinkwaterlevering zit Vitens nu in hetzelfde schuitje als het Vlaamse waterbedrijf De Watergroep. Dat slaagde er ruim een week geleden ook niet meer in om de drinkwatervoorziening op peil te houden als gevolg van een sterk groeiende watervraag. In Overijsse kwam er af en toe geen water meer uit de kraan.

LEES OOK
In Vlaanderen begint de drinkwatervoorziening nu ook te haperen

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Theo Claassen · 1 months ago
    Een progressieve kostenprijs per afgetapte hoeveelheid water zou een oplossing kunnen zijn. De eerste..m3 het goedkoopst en bij veel verbruik de aanvullende kub's water duurder maken.

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?
Een korte reactie op de verklaring inzake duurzaamheid in dit artikel: “Diverse onafhankelijke berekeningen hebben aangetoond dat drogen en verbranden van RWZI slibben NIET de meest duurzame oplossing is. Bewering inzake CO2-uitstoot is zeer discutabel en er wordt geen rekening gehouden met de uitstoot van stikstof”. Mladen Filipan, VSGM (MID MIX).
Mooi dat de dreiging van een landelijk watertekort voorbij is en dat er weer voldoende water Nederland binnenkomt. Waarmee evenwel helaas alleen Europees Nederland bedoeld wordt. Geen woord over Caribisch Nederland (Bonaire, Saba en Sint-Eustatius) dat nu al bijna tien jaar ook een deel van Nederland is. En mocht dit deel niet binnen de verantwoordelijkheid van RWS en LCW vallen, ook dan ware sprake te zijjn van Europees Nederland in hun berichten.
Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.
Wat we met zijn allen de afgelopen 150-200 jaar in vijf forse ontwateringsgolven/afwateringsgolven (1. kanalisaties, 2. ontginningen en bebossingen, 3. beekverbeteringen, 4. ruilverkavelingen (nooit meer honger) en 5 verstedelijking) gemaakt hebben, is helaas niet in enkele jaren te herstellen.
Toch deel ik de zorgen van Patrick, ook al zeilen we bij waterschap Aa en Maas al scherper aan de wind dan 20 jaar geleden. Van #herstelsponswerkinglandschap naar #ontwikkelsponswerkinglandschap. Zie ook de Stowa-pagina over klimaatrobuuste beekdallandschappen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.