0
0
0
s2smodern

Bijna de helft van de Nederlandse tuinbezitters gebruikt chemische bestrijdingsmiddelen in de tuin. Dat blijkt uit onderzoek van Kantar Public dat in opdracht van drinkwaterbedrijf Vitens is uitgevoerd.

Vitens noemt de uitkomst van het onderzoek zorgelijk. Zeventig procent van de tuinbezitters houdt er geen rekening mee dat ze mogelijk in een grondwaterbeschermingsgebied wonen, aldus het bedrijf.

Het onderzoek van Kantar, dat eind maart werd gehouden onder ruim duizend tuinbezitters, toont regionale verschillen in het gebruik van onkruidverdelgers en bestrijdingsmiddelen. Flevoland is koploper met 58 procent en dat is, schrijft het drinkwaterbedrijf, niet geheel opmerkelijk 'aangezien uit hetzelfde onderzoek ook blijkt dat 76 procent van de inwoners van Flevoland niet weet of zij in een grondwaterbeschermingsgebied wonen'.

Maar ook in andere provincie is het gebruik van de chemische middelen aanzienlijk. In Friesland gebruikt 56 procent van de tuinbezitters chemische middelen, in Utrecht 53 procent, in Overijssel 48 procent en in Gelderland is dat percentage 44.

De meest gebruikte middelen zijn onkruidverdelgers en bestrijdingsmiddelen tegen (dieren)plagen, aldus het onderzoek. Uiteindelijk komen deze stoffen in het grondwater terecht, stelt Vitens. In zestig procent van de Gelderse grondwaterbronnen treft het drinkwaterbedrijf minieme sporen aan van bestrijdingsmiddelen. Tien procent is afkomstig van particulieren, aldus het drinkwaterbedrijf.

Om bewoners bewust te maken van de risico’s, is Vitens de campagne ‘Bescherm je drinkwater’ begonnen. Het bedrijf raadt mensen aan op de website www.beschermjedrinkwater.nl te checken of ze in een grondwaterbeschermingsgebied wonen. De site is een initiatief van de drinkwaterbedrijven Vitens en Oasen en de provincies Utrecht en Gelderland.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Dank Hans, helder!
Een progressieve kostenprijs per afgetapte hoeveelheid water zou een oplossing kunnen zijn. De eerste..m3 het goedkoopst en bij veel verbruik de aanvullende kub's water duurder maken.
Dat is toch de omgekeerde wereld? Waarom verbiedt het waterschap het gebruik van schadelijke stoffen zoals gewasbeschermingsmiddelen niet gewoon?
Zou het kunnen zijn dat de overlevingstijd van het virus in het rioolsysteem gevoelig is voor temperatuur?
Nu te temperatuur gestaag stijgt kan dat grote invloed hebben.
Mooi inzicht, complimenten!
Aangezien de behoefte naar verwachting redelijk universeel is over Nederland, zou ik een best practise verwachten qua risicomanagement vanuit de bedrijfswaarden matrix. Ik ben benieuwd in hoeverre zo'n standaardisering is ingedaald.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.