0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

Bijna de helft van de Nederlandse tuinbezitters gebruikt chemische bestrijdingsmiddelen in de tuin. Dat blijkt uit onderzoek van Kantar Public dat in opdracht van drinkwaterbedrijf Vitens is uitgevoerd.

Vitens noemt de uitkomst van het onderzoek zorgelijk. Zeventig procent van de tuinbezitters houdt er geen rekening mee dat ze mogelijk in een grondwaterbeschermingsgebied wonen, aldus het bedrijf.

Het onderzoek van Kantar, dat eind maart werd gehouden onder ruim duizend tuinbezitters, toont regionale verschillen in het gebruik van onkruidverdelgers en bestrijdingsmiddelen. Flevoland is koploper met 58 procent en dat is, schrijft het drinkwaterbedrijf, niet geheel opmerkelijk 'aangezien uit hetzelfde onderzoek ook blijkt dat 76 procent van de inwoners van Flevoland niet weet of zij in een grondwaterbeschermingsgebied wonen'.

Maar ook in andere provincie is het gebruik van de chemische middelen aanzienlijk. In Friesland gebruikt 56 procent van de tuinbezitters chemische middelen, in Utrecht 53 procent, in Overijssel 48 procent en in Gelderland is dat percentage 44.

De meest gebruikte middelen zijn onkruidverdelgers en bestrijdingsmiddelen tegen (dieren)plagen, aldus het onderzoek. Uiteindelijk komen deze stoffen in het grondwater terecht, stelt Vitens. In zestig procent van de Gelderse grondwaterbronnen treft het drinkwaterbedrijf minieme sporen aan van bestrijdingsmiddelen. Tien procent is afkomstig van particulieren, aldus het drinkwaterbedrijf.

Om bewoners bewust te maken van de risico’s, is Vitens de campagne ‘Bescherm je drinkwater’ begonnen. Het bedrijf raadt mensen aan op de website www.beschermjedrinkwater.nl te checken of ze in een grondwaterbeschermingsgebied wonen. De site is een initiatief van de drinkwaterbedrijven Vitens en Oasen en de provincies Utrecht en Gelderland.

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Jammer dat alleen de zomerperiode is bekeken, want in de winter kan het effect juist omgekeerd zijn. In groenstroken of elementen zakt het neerslagoverschot naar grondwater. Op verhard oppervlakte wordt hemelwater veelal afgevoerd. De hydrologische effecten kunnen van gebied tot gebied nogal verschillen (hoge zandgrond is anders dan veenpolder).
De combinatie van vergroenen, alsmede vasthouden en infiltreren van regenwater kan zorgen voor een stijging van gemiddelde zomergrondwaterstanden in een woonwijk.
Dit probleem is ontstaan door het baggeren van vaarwegen voor zandaanvoer wat een nieuw recreatiestrand moet worden. HHNK heeft recent schade van €1miljoen op zich genomen toen de provincie opdracht had gegeven om bij Zijpersluis het Noordhollandas kanaal te baggeren. De watersnoodramp van Anna Paulowna wordt ook aan vaarwegverdieping toe geschreven. Dijkverhoging en baggeren geeft meer kans op dijkfalen.
Als er met maaionderhoud zoveel fauna weg wordt gemaaid, hoe komt het dan dat elk jaar weer de beek/ sloot weer is aangevuld met fauna?
De conclusie dat mobiliteit van fauna niet werkt, zou suggereren dat je de beek/sloot leegmaakt en ondanks dat het nooit eerder is onderzocht, toch nog steeds fauna in sloot aanwezig is. We maaien al jaren.
Met het afzetten van het team van Linus Pauling, is waarschijnlijk de weg vrij gemaakt voor malafide water organisaties, waar we er al genoeg van hebben in Europa. Het is mij in elk geval helder, dat niemand hier ook maar een fractie van de kennis bezit van 1 van de mensen uit het team van Linus.
Het spijt me te moeten lezen met wat voor gekonkel jullie proberen ons drinkwater op peil te brengen. Het doet me niet alleen walgen van de wijze waarop er gesjoemeld wordt met cijfers, waarden en giftige stofjes in ons drinkwater. Het doet me ook twijfelen aan het gezonde verstand van waterdeskundigen, die blijkbaar eerder voor het behoud van hun salaris willen gaan, dan voor de gezondheid van de bevolking.
Het is helder, dat hier geen enkele chemicus met enig hart de verantwoording draagt.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het