secundair logo knw 1

Veel Nederlanders weten dat het bord met de drie golfjes een waterwingebied aangeeft, maar dan houdt hun kennis wel op. Daarom zijn de drinkwaterbedrijven Vitens en Oasen samen met de provincie Utrecht de publiekscampagne 'Bescherm je drinkwater' gestart.


Bijna een half miljoen mensen wonen in of bij een grondwaterbeschermingsgebied, maar beseffen dat vaak zelf niet. Ook weten veel Nederlanders niet wat zo'n gebied inhoudt. Dat blijkt uit een onderzoek dat TNS NIPO onder 1.163 mensen heeft verricht in opdracht van drinkwaterbedrijf Vitens. "Vooral onder jongeren is de onbekendheid heel groot", vertelt woordvoerster Judith Zuijderhoudt van Vitens. "Zo'n 85 procent heeft eigenlijk geen idee wat een waterwingebied betekent."

Reden voor Vitens en Oasen om een publiekscampagne in de provincie Utrecht te houden. Deze campagne duurt tot het eind van het jaar. Zuijderhoudt: "We willen mensen bewuster maken van wat wel en niet mag. Volgens onze experts wordt ongeveer 10 procent van de verontreinigingen in een waterwingebied door bewoners zelf veroorzaakt. Het gaat vooral om bestrijdingsmiddelen. We geven tips om verontreiniging te voorkomen. Zoals: gebruik liever geen bestrijdingsmiddelen en was je auto in de wasstraat."

De meest opvallende activiteit: er zijn drie rietjes van 3,5 meter hoog geplaatst in Amersfoort, Bunnik en Zeist. Dat maakt op een ludieke manier duidelijk dat hier drinkwater uit de grond wordt gehaald. Ook delen Vitens en Oasen gratis vrolijke boomerangkaartjes uit, die mensen naar elkaar kunnen sturen. De bedoeling is om de campagne ook in Gelderland te houden. "Deze provincie is net als Utrecht erg kwetsbaar voor verontreiniging van de bronnen waarvan drinkwater wordt gemaakt", zegt Zuijderhoudt. "Mogelijk volgen daarna nog andere provincies."

Meer informatie is te vinden op de site www.beschermjedrinkwater.nl. Met behulp van de postcodecheck kunnen mensen controleren of ze in een waterwingebied wonen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Het aanblijven van Woolderink in het waterschapsbestuur zal niet de rust brengen om op een verantwoorde manier besluiten te nemen, wrok zal meespelen in de besluitvorming, integriteit is een issue in politiek en bestuur.
Dus rest maar 1 ding.
Juist opstappen
De term richtlijn is hier onjuist. Het gaat om een richtsnoer (guidance document). Een richtlijn heeft de status van wetgeving, een richtsnoer niet. Verder prima initiatief. 
@A.VosZo voelt het wel soms, he?  Maar met naar elkaar wijzen en zeggen 'zolang hij niet iets doet, doe ik ook niets' komen we niet verder. We zijn helaas niet zo braaf, NL heeft zelfs de rechter nodig gehad om ons te dwingen ons afgesproken huiswerk te doen. (Urgenda)
Misschien sneller de dijken ophogen. Al stoot ons landje geen CO2 meer uit, en rijden we allemaal elekritisch, weinig vee, geen gas meer, geen hout stook, dan nog blijft de zeespiegel stijgen - niet iedereen is zo braaf als wij zijn.
In 100 jaar slechts 25cm liniair en geen 200cm dat is eindelijk goed nieuws!!