Veel Nederlanders weten dat het bord met de drie golfjes een waterwingebied aangeeft, maar dan houdt hun kennis wel op. Daarom zijn de drinkwaterbedrijven Vitens en Oasen samen met de provincie Utrecht de publiekscampagne 'Bescherm je drinkwater' gestart.


Bijna een half miljoen mensen wonen in of bij een grondwaterbeschermingsgebied, maar beseffen dat vaak zelf niet. Ook weten veel Nederlanders niet wat zo'n gebied inhoudt. Dat blijkt uit een onderzoek dat TNS NIPO onder 1.163 mensen heeft verricht in opdracht van drinkwaterbedrijf Vitens. "Vooral onder jongeren is de onbekendheid heel groot", vertelt woordvoerster Judith Zuijderhoudt van Vitens. "Zo'n 85 procent heeft eigenlijk geen idee wat een waterwingebied betekent."

Reden voor Vitens en Oasen om een publiekscampagne in de provincie Utrecht te houden. Deze campagne duurt tot het eind van het jaar. Zuijderhoudt: "We willen mensen bewuster maken van wat wel en niet mag. Volgens onze experts wordt ongeveer 10 procent van de verontreinigingen in een waterwingebied door bewoners zelf veroorzaakt. Het gaat vooral om bestrijdingsmiddelen. We geven tips om verontreiniging te voorkomen. Zoals: gebruik liever geen bestrijdingsmiddelen en was je auto in de wasstraat."

De meest opvallende activiteit: er zijn drie rietjes van 3,5 meter hoog geplaatst in Amersfoort, Bunnik en Zeist. Dat maakt op een ludieke manier duidelijk dat hier drinkwater uit de grond wordt gehaald. Ook delen Vitens en Oasen gratis vrolijke boomerangkaartjes uit, die mensen naar elkaar kunnen sturen. De bedoeling is om de campagne ook in Gelderland te houden. "Deze provincie is net als Utrecht erg kwetsbaar voor verontreiniging van de bronnen waarvan drinkwater wordt gemaakt", zegt Zuijderhoudt. "Mogelijk volgen daarna nog andere provincies."

Meer informatie is te vinden op de site www.beschermjedrinkwater.nl. Met behulp van de postcodecheck kunnen mensen controleren of ze in een waterwingebied wonen

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eens met insteek van Hans Middendorp. Droge voeten is geen vanzelfsprekendheid meer en verhogen van de waterschapslasten ligt voor de hand. Ook al gaat het om wateroverlast op straat; het watersysteem is immers een geheel. Waterschappen moeten m.i. wel veel vroeger betrokken worden bij strategische planvorming rond woningbouw e.d. zodat problemen met wateroverlast (en ook verdroging) vooraf beter voorkomen kunnen worden.
Heel bijzonder dat de Unie van Waterschappen om extra geld vraagt aan het Rijk voor klimaatadaptatie, terwijl de waterschappen juist hun onafhankelijkheid koesteren en ook hun eigen belasting heffen. Klimaatadaptatie is vooral waterbeheer, waarin ook hemelwateroverlast en verdroging structureel een plek moeten krijgen. Financiële dekking voor klimaatadaptieve maatregelen komt dan logischerwijs uit een opslag op de bestaande watersysteemheffing, of uit een nieuwe klimaatheffing door de waterschappen.
Hulde! We zijn op weg naar een waterbewuste samenleving daar ben ik van overtuigd. Het zal op alle schalen en niveaus moeten. Maar ik maak me zorgen, maak me druk maar vegeet niet te spelen. Ook Leonardo da Vinci raakte zo geinteresseerd in water omdat de problemen in zijn tijd met water heel groot waren en economieen (gemeenschappen in vrede) er aan ten over konden gaan. Maar toch speels volhouden. Ik ga sneeuw verzamelen met de kleinkinderen, misschien wel sneeuw maken. De mens moet blijven geloven dat hij inventief is en optimistisch mag zijn.
Er kan toch ook kanalen gegraven worden naar de Dode zee en of Sahara.
Ik zou videocamera's plaatsen in het zicht en verdekt opgesteld.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.