secundair logo knw 1

Veel Nederlanders weten dat het bord met de drie golfjes een waterwingebied aangeeft, maar dan houdt hun kennis wel op. Daarom zijn de drinkwaterbedrijven Vitens en Oasen samen met de provincie Utrecht de publiekscampagne 'Bescherm je drinkwater' gestart.


Bijna een half miljoen mensen wonen in of bij een grondwaterbeschermingsgebied, maar beseffen dat vaak zelf niet. Ook weten veel Nederlanders niet wat zo'n gebied inhoudt. Dat blijkt uit een onderzoek dat TNS NIPO onder 1.163 mensen heeft verricht in opdracht van drinkwaterbedrijf Vitens. "Vooral onder jongeren is de onbekendheid heel groot", vertelt woordvoerster Judith Zuijderhoudt van Vitens. "Zo'n 85 procent heeft eigenlijk geen idee wat een waterwingebied betekent."

Reden voor Vitens en Oasen om een publiekscampagne in de provincie Utrecht te houden. Deze campagne duurt tot het eind van het jaar. Zuijderhoudt: "We willen mensen bewuster maken van wat wel en niet mag. Volgens onze experts wordt ongeveer 10 procent van de verontreinigingen in een waterwingebied door bewoners zelf veroorzaakt. Het gaat vooral om bestrijdingsmiddelen. We geven tips om verontreiniging te voorkomen. Zoals: gebruik liever geen bestrijdingsmiddelen en was je auto in de wasstraat."

De meest opvallende activiteit: er zijn drie rietjes van 3,5 meter hoog geplaatst in Amersfoort, Bunnik en Zeist. Dat maakt op een ludieke manier duidelijk dat hier drinkwater uit de grond wordt gehaald. Ook delen Vitens en Oasen gratis vrolijke boomerangkaartjes uit, die mensen naar elkaar kunnen sturen. De bedoeling is om de campagne ook in Gelderland te houden. "Deze provincie is net als Utrecht erg kwetsbaar voor verontreiniging van de bronnen waarvan drinkwater wordt gemaakt", zegt Zuijderhoudt. "Mogelijk volgen daarna nog andere provincies."

Meer informatie is te vinden op de site www.beschermjedrinkwater.nl. Met behulp van de postcodecheck kunnen mensen controleren of ze in een waterwingebied wonen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John