0
0
0
s2smodern

Het besluit van het kabinet om scholen en kinderdagverblijven tot en met 6 april te sluiten, betreft niet de mensen die in vitale beroepen en sectoren werken en nodig zijn om de samenleving draaiende te houden. Zij kunnen een beroep doen op kinderopvang. Tot de vitale sectoren behoren de drinkwatervoorziening en 'keren en beheren waterkwantiteit', een verantwoordelijkheid van de waterschappen en Rijkswaterstaat. 

Het kabinet heeft een aantal nieuwe vergaande besluiten genomen om de verspreiding van het coronavirus te beteugelen. Daaronder het sluiten van scholen voor de duur van drie weken. De noodopvang geldt voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Het is de bedoeling om een landelijke dekking te realiseren. De opvang is zonder extra kosten, laat de overheid weten. 

Drinkwater
De continuïteit van de drinkwatervoorziening is een randvoorwaarde voor het goed functioneren van de samenleving. Drinkwaterbedrijven zijn verplicht om zich op dreigingen en gevaren voor te bereiden. Eén van de gevaren betreft personeelsuitval als gevolg van een grieppandemie. Alle drinkwaterbedrijven hebben voor specifiek een grieppandemie continuïteitsplannen opgesteld.

Ze verwachten geen problemen met de levering en kwaliteit van het drinkwater als gevolg van het coronavirus, stelt de vereniging van drinkwaterbedrijven Vewin. De belangrijke verspreidingsroutes van coronavirus lopen niet via water, de kans dat het drinkwater besmet raakt met het coronavirus is dan ook nihil, aldus wateronderzoeksinstituut KWR.

Afvalwater
Recent is bekend geworden dat het nieuwe Coronavirus in feces van sommige geïnfecteerden kan worden aangetroffen, staat op de website van Stowa, het kenniscentrum van de waterschappen. "Dat betekent dat het virus zich in afvalwater kan bevinden afkomstig van geïnfecteerden, ook als deze niet ziek zijn." Desondanks stelt het kennsicentrum dat de kans zeer klein is dat het virus aanwezig is in Nederlands afvalwater.

Het advies over veilig werken met afvalwater en oppervlaktewater is in verband met de verspreiding van het coronavirus dan ook niet afwijkend van reguliere hygiënevoorschriften. De voornaamste manier van overdracht is via druppeltjes die in de lucht worden gebracht wanneer een geïnfecteerde persoon hoest of niest.

Als gevolg van de uitbraak en verspreiding van de het coronavirus en de overheidsmaatregelen heeft de Unie van Waterschappen de Waterschapsdag 2020 op maandag 16 maart afgelast. Het is niet bekend of de dag later wordt ingehaald. Om dezelfde reden zijn de Aqua Nederland Vakbeurs en de Rioleringsvakdagen uitgesteld tot 16, 17 en 18 juni.

 

MEER INFORMATIE
Overzicht van cruciale beroepen tijdens de COVID-19 uitbraak (en vitale processen)
Stowa: Het Coronavirus & afvalwater
'Drinkwater goed beschermd tegen Coronavirus'

 

-advertentie-

 

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Goed dat dit onderzoek gedaan wordt. Eerlijk gezegd valt de concentratie van 1 deeltje per liter mij alleszins mee. (Eerdere berichten spraken soms over duizenden deeltjes per liter.)
Wat natuurlijk geen reden is om dit probleem te relativeren. Zelf ben ik nog steeds regelmatig verbijsterd over de hoeveelheden zwerfplastic, (maar ook blikjes en ander verpakkingsmateriaal) die ik in allerlei wateren aantref.
Daarnaast ben ik erg benieuwd wat dit onderzoek oplevert in relatie tot kleine rubberdeeltjes van autobanden.
@Michael BentvelsenZoals Leo aangeeft is het onwaarschijnlijk om een “kapot/niet actief” virus aan te tonen met de test aangezien het RNA zeer onstabiel is en in afvalwater snel zal worden afgebroken. Dat het virus nog aangetoond wordt suggereert dus dat de envelop nog intact is en het virus mogelijk nog actief.
Meten en testen is prima, is ook gewenst. Inmiddels bewezen dat Ozon een goede oplossing is. Zie RWZI Houten, RWZI De Groote Lucht, RWZI Aarle-Rixtel, alle hadden goede resultaten met gedateerde Ozontechnieken.
De berichtgeving moet zuiver. Als het effluent getest is met een PCR-laboratorium bepaling wordt er getest op de aanwezigheid van (een deel van) het RNA. Dat kan positief zijn terwijl het virus al lang dood is. Dan zijn er virusresten gevonden, dat is echt wat anders dan het Horus. Dit is van belang om paniek te voorkomen!!
@Leo Heijnen (KWR)De methode meet verschillende 'delen van het RNA' zeg je, en daarmee niet het intacte RNA, en ook niet de virusdeeltjes. Het resultaat bevestigt daarmee dat er SARS-CoV-2 in het monster aanwezig WAS! Niet IS! N.B. Na opwerking van het monster voor detectie kun je niet meer spreken van IS!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.