0
0
0
s2smodern

Het besluit van het kabinet om scholen en kinderdagverblijven tot en met 6 april te sluiten, betreft niet de mensen die in vitale beroepen en sectoren werken en nodig zijn om de samenleving draaiende te houden. Zij kunnen een beroep doen op kinderopvang. Tot de vitale sectoren behoren de drinkwatervoorziening en 'keren en beheren waterkwantiteit', een verantwoordelijkheid van de waterschappen en Rijkswaterstaat. 

Het kabinet heeft een aantal nieuwe vergaande besluiten genomen om de verspreiding van het coronavirus te beteugelen. Daaronder het sluiten van scholen voor de duur van drie weken. De noodopvang geldt voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Het is de bedoeling om een landelijke dekking te realiseren. De opvang is zonder extra kosten, laat de overheid weten. 

Drinkwater
De continuïteit van de drinkwatervoorziening is een randvoorwaarde voor het goed functioneren van de samenleving. Drinkwaterbedrijven zijn verplicht om zich op dreigingen en gevaren voor te bereiden. Eén van de gevaren betreft personeelsuitval als gevolg van een grieppandemie. Alle drinkwaterbedrijven hebben voor specifiek een grieppandemie continuïteitsplannen opgesteld.

Ze verwachten geen problemen met de levering en kwaliteit van het drinkwater als gevolg van het coronavirus, stelt de vereniging van drinkwaterbedrijven Vewin. De belangrijke verspreidingsroutes van coronavirus lopen niet via water, de kans dat het drinkwater besmet raakt met het coronavirus is dan ook nihil, aldus wateronderzoeksinstituut KWR.

Afvalwater
Recent is bekend geworden dat het nieuwe Coronavirus in feces van sommige geïnfecteerden kan worden aangetroffen, staat op de website van Stowa, het kenniscentrum van de waterschappen. "Dat betekent dat het virus zich in afvalwater kan bevinden afkomstig van geïnfecteerden, ook als deze niet ziek zijn." Desondanks stelt het kennsicentrum dat de kans zeer klein is dat het virus aanwezig is in Nederlands afvalwater.

Het advies over veilig werken met afvalwater en oppervlaktewater is in verband met de verspreiding van het coronavirus dan ook niet afwijkend van reguliere hygiënevoorschriften. De voornaamste manier van overdracht is via druppeltjes die in de lucht worden gebracht wanneer een geïnfecteerde persoon hoest of niest.

Als gevolg van de uitbraak en verspreiding van de het coronavirus en de overheidsmaatregelen heeft de Unie van Waterschappen de Waterschapsdag 2020 op maandag 16 maart afgelast. Het is niet bekend of de dag later wordt ingehaald. Om dezelfde reden zijn de Aqua Nederland Vakbeurs en de Rioleringsvakdagen uitgesteld tot 16, 17 en 18 juni.

 

MEER INFORMATIE
Overzicht van cruciale beroepen tijdens de COVID-19 uitbraak (en vitale processen)
Stowa: Het Coronavirus & afvalwater
'Drinkwater goed beschermd tegen Coronavirus'

 

-advertentie-

 

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik snap er niks meer van: Klimaatopwarming hoeft niet meer gestopt te worden dus gaan we het maar adapteren??
Ha Floor - wat een inspirerend verhaal! Leuk om tot mij te nemen… .én als voorbeeld te nemen voor de Bollenstreek.
Erg leuk om te lezen dat de omslag van 'samenwerken omdat het moet' naar 'samenwerken omdat het loont' is gemaakt!
Ik ben bestuurlid van een VvE vakantiepark (Resort Duynzicht, Julianadorp aan Zee) met 36 individuele losstaande huizen, eigen watermeter, geen complex watersysteem, verhuurd grotendeels door commerciële verhuurorganisatie (Roompot).
Na heel veel onduidelijkheid zou deze wijze van verhuren het park 'prioritair' maken.
Wij hanteren een Legionella-beheersplan, geprotocolleerd en gedocumenteerd.
Als de recreatiewoningen 'zorghuizen' zouden zijn, of de verhuur door een eigenaar verzorgd zou worden waren ze NIET prioritair. Nu zijn wij verplicht OOK nog een peperduur geregistreerd bedrijf in de arm te nemen.
Hoe volstrekt onlogisch en belachelijk overdreven kunnen de voorschriften zijn?
Wat is het verschil met een particulier bewoond huisje, of een enkele recreatiewoning (beide NIET prioritair)?
Dat zal wel een massale oproep zijn geweest van al die AVV leden!
Wellicht een volgende keer ook de andere bonden eens raadplegen voor een evenwichtig artikel?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.