secundair logo knw 1

De nieuwe vispassage in de monding van de Oude IJssel bij Doesburg is vandaag geopend. De vistrap geldt als van één van de meest innovatieve vispassages van Nederland en is cruciaal voor de instandhouding van vissoorten.

Door het grote hoogteverschil oplopend tot vijf meter bij de stuw in Doesburg moest een technisch complexe vispassage worden ontwikkeld, die uniek is in Nederland. Het bouwteam kwam uit op een goot met schotten, waarin vissen bij de passages steeds 9 centimeter aan hoogte winnen.

Met de visstrap kunnen vissen van de Oude IJssel naar de Gelderse IJssel tot de paaigebieden in Duitsland zwemmen. Die vismigratie is cruciaal voor een duurzame instandhouding van vissoorten, aldus waterschap Rijn en IJssel.

Vissen die de stuw bij Doesburg niet konden passeren worden nu weer in de Oude IJssel verwacht, zoals palingen, meervallen en windes.

Plaatsen van de vispassage was nodig om aan de voorwaarden van de Kaderrichtlijn Water (KRW) te kunnen voldoen. Rijn en IJssel werkt samen met Rijkswaterstaat Oost-Nederland aan de verbetering van vismigratie, in combinatie met ecologisch herstel van rivier- en beekmondingen.

De locatie is opengesteld voor het publiek. In een kijkruimte is te zien hoe de vissen omhoog zwemmen. De vispassage heeft 4 miljoen euro gekost.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):