secundair logo knw 1

De nieuwe vispassage in de monding van de Oude IJssel bij Doesburg is vandaag geopend. De vistrap geldt als van één van de meest innovatieve vispassages van Nederland en is cruciaal voor de instandhouding van vissoorten.

Door het grote hoogteverschil oplopend tot vijf meter bij de stuw in Doesburg moest een technisch complexe vispassage worden ontwikkeld, die uniek is in Nederland. Het bouwteam kwam uit op een goot met schotten, waarin vissen bij de passages steeds 9 centimeter aan hoogte winnen.

Met de visstrap kunnen vissen van de Oude IJssel naar de Gelderse IJssel tot de paaigebieden in Duitsland zwemmen. Die vismigratie is cruciaal voor een duurzame instandhouding van vissoorten, aldus waterschap Rijn en IJssel.

Vissen die de stuw bij Doesburg niet konden passeren worden nu weer in de Oude IJssel verwacht, zoals palingen, meervallen en windes.

Plaatsen van de vispassage was nodig om aan de voorwaarden van de Kaderrichtlijn Water (KRW) te kunnen voldoen. Rijn en IJssel werkt samen met Rijkswaterstaat Oost-Nederland aan de verbetering van vismigratie, in combinatie met ecologisch herstel van rivier- en beekmondingen.

De locatie is opengesteld voor het publiek. In een kijkruimte is te zien hoe de vissen omhoog zwemmen. De vispassage heeft 4 miljoen euro gekost.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.
Geweldig resultaat. Draagt mijn handelen bij aan een Drinkbare Rivier of niet? Dat is de simpele vraag.
Goed artikel. Maar waar het om gaat is de instandhouding, verbetering of vergroting van natuur. Niet om perspectief voor de boer. Uiteraard: als boeren kunnen en willen veranderen, dan is het prima als ze ook natuur gaan beheren. Maar dat moet niet het uitgangspunt zijn: de natuur staat voorop.