0
0
0
s2smodern

Waterschap Rivierenland heeft bij een stuw in de buurt van Almkerk een slimme vislift aangelegd. Bijzonder is de variabele stroomsnelheid van het water, waarbij rekening wordt gehouden met langzame en snelle vissoorten. Zowel hun zwembewegingen als de kwaliteit en het peil van het water worden continu met behulp van sensoren in de gaten gehouden.

De Smart Vislift zoals de innovatieve vispassage heet, is op 22 november officieel onthuld door Waterschap Rivierenland en Vislift bv. Het bouwwerk is geplaatst bij een stuw nabij de Brabantse plaats Almkerk. Deze stuw bevindt zich op het hoogste punt van een polder op de grens van twee grote peilgebieden. In de ronde passage gaan de vissen via een soort wenteltrap naar boven en komen er dan weer uit. De vislift is gemaakt van gerecycled kunststof materiaal.

Ronde vorm vertrekpunt
Bedenker van het concept is John van Boxel van Vislift bv. De sportvisser heeft van zijn passie zijn werk gemaakt. "Ik houd me nu beroepsmatig bezig met vissenwelzijn en dat geeft een goed gevoel. Mijn bedrijf is als enige volledig gespecialiseerd in vispassages. Bij het ontwikkelen van de nieuwe vispassage heb ik goed geluisterd naar de behoeften en wensen van de diverse betrokkenen bij het waterbeheer, zoals peilbeheerders, onderhoudsmedewerkers en ecologen.”

Het vertrekpunt is een ronde vorm. Daarmee wijkt de Smart Vislift af van de standaard vispassage die bestaat uit een vierkante bak met harde wanden. Het nadeel daarvan is volgens Van Boxel dat de impulsen die een vis uitzendt om zijn omgeving te herkennen, keihard terugkomen. “Bij een ronde vorm voelt de vis zich minder opgesloten en is dus minder gestrest. De vis komt fitter uit de passage en is daardoor ook minder kwetsbaar voor predatoren. Vergelijk het met een goudvis in een vissenkom. Die wordt veel ouder dan een goudvis in een aquarium.”

Grote rol voor data science
Bij de vislift is een grote rol weggelegd voor data science. Het is hierdoor mogelijk om de stroomsnelheid waarmee de vissen de lift in zwemmen, te variëren. Van Boxel: “Een glasaaltje verplaatst zich bijvoorbeeld met 0,1 centimeter per seconde en een snoek met 0,6 centimeter per seconde. Er wordt rekening gehouden met deze snelheidsverschillen, waarbij de voorkeur uitgaat naar beschermde vissoorten en zwakzwemmers. Door de variabele flow heeft de vislift de juiste stroomsnelheid voor zowel langzame als snelle zwemmers. Bijkomend voordeel is dat er zuinig wordt omgesprongen met kostbaar zoetwater, waardoor het waterschap minder hoeft te pompen.”

Met behulp van ingebouwde sensoren worden de kwaliteit en het peil van het water en de zwembewegingen van vissen voortdurend in de gaten houden. Aan de hand van gegevens van onder meer de Wageningen University Research en Visadvies is een standaardinstelling vastgesteld. “We kunnen daarmee echt alles meten”, zegt Van Boxel. “De continumeting leidt tot exacte waarden. Door de digitale visteller is straks precies bekend onder welke omstandigheden vissen migreren en om welke hoeveelheden het gaat. De Smart Vislift helpt zo mee om te voldoen aan de verplichting van de Kaderrichtlijn Water om de visstand te monitoren.”

Weinig plek nodig
Is de 'zelfdenkende' vislift niet duur, vergeleken met een traditionele vispassage? Volgens Van Boxel niet. “Door de ronde vorm is de vispassage van zichzelf enorm sterk. Verstevigingen zijn niet nodig en ook neemt de vislift veel minder plek in. Daarom is de vislift met alle technieken die erin zitten, niet duurder dan een normale vispassage. Een voordeel is ook dat je de vislift in het water, de grond of het talud kunt neerzetten. Dat plaatsen kan snel. Er hoeven geen maatregelen te worden genomen zoals het droogzetten van de watergang.”

De focus ligt de komende maanden op de optimalisatie van de huidige vislift, besluit Van Boxel. “Wij kijken daarna naar de verdere toepassing in het rivierenland. Ook andere waterschappen tonen veel belangstelling. We verwachten dat door de Smart Vislift vismigratie eenvoudiger, voordeliger en slimmer wordt in het digitale tijdperk.”

 

MEER INFORMATIE
Bericht Waterschap Rivierenland over onthulling
Informatie over werking van Smart Vislift

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laatste reacties op onze artikelen

Op welke manier wordt dan fosfaat teruggewonnen?
Hoe bepaal je virusdeeltjes in een millimeter rioolwater?
Zou een milliliter niet handiger zijn?
Een korte reactie op de verklaring inzake duurzaamheid in dit artikel: “Diverse onafhankelijke berekeningen hebben aangetoond dat drogen en verbranden van RWZI slibben NIET de meest duurzame oplossing is. Bewering inzake CO2-uitstoot is zeer discutabel en er wordt geen rekening gehouden met de uitstoot van stikstof”. Mladen Filipan, VSGM (MID MIX).
Mooi dat de dreiging van een landelijk watertekort voorbij is en dat er weer voldoende water Nederland binnenkomt. Waarmee evenwel helaas alleen Europees Nederland bedoeld wordt. Geen woord over Caribisch Nederland (Bonaire, Saba en Sint-Eustatius) dat nu al bijna tien jaar ook een deel van Nederland is. En mocht dit deel niet binnen de verantwoordelijkheid van RWS en LCW vallen, ook dan ware sprake te zijjn van Europees Nederland in hun berichten.
Goede dag, ik heb uw verslag gelezen over het afvalwater op de Oude Rijn bij Katwijk. Ik woon zelf aan de Zandsloot te Katwijk een aftakking van de Oude Rijn. Hoe kom ik te weten of deze Zandsloot geschikt is om te zwemmen? Ik zwem regelmatig. Is dit mogelijk met gebruik maken van een swimsuit en oog bescherming.
De Zandsloot is ongeveer 8 meter breed en ongeveer 400 meter lang, met aan de uitlopen de Oude Rijn.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.