secundair logo knw 1

Continu meting mogelijk met vislift | Foto: Vislift bv

Waterschap Rivierenland heeft bij een stuw in de buurt van Almkerk een slimme vislift aangelegd. Bijzonder is de variabele stroomsnelheid van het water, waarbij rekening wordt gehouden met langzame en snelle vissoorten. Zowel hun zwembewegingen als de kwaliteit en het peil van het water worden continu met behulp van sensoren in de gaten gehouden.

De Smart Vislift zoals de innovatieve vispassage heet, is op 22 november officieel onthuld door Waterschap Rivierenland en Vislift bv. Het bouwwerk is geplaatst bij een stuw nabij de Brabantse plaats Almkerk. Deze stuw bevindt zich op het hoogste punt van een polder op de grens van twee grote peilgebieden. In de ronde passage gaan de vissen via een soort wenteltrap naar boven en komen er dan weer uit. De vislift is gemaakt van gerecycled kunststof materiaal.

Ronde vorm vertrekpunt
Bedenker van het concept is John van Boxel van Vislift bv. De sportvisser heeft van zijn passie zijn werk gemaakt. "Ik houd me nu beroepsmatig bezig met vissenwelzijn en dat geeft een goed gevoel. Mijn bedrijf is als enige volledig gespecialiseerd in vispassages. Bij het ontwikkelen van de nieuwe vispassage heb ik goed geluisterd naar de behoeften en wensen van de diverse betrokkenen bij het waterbeheer, zoals peilbeheerders, onderhoudsmedewerkers en ecologen.”

Het vertrekpunt is een ronde vorm. Daarmee wijkt de Smart Vislift af van de standaard vispassage die bestaat uit een vierkante bak met harde wanden. Het nadeel daarvan is volgens Van Boxel dat de impulsen die een vis uitzendt om zijn omgeving te herkennen, keihard terugkomen. “Bij een ronde vorm voelt de vis zich minder opgesloten en is dus minder gestrest. De vis komt fitter uit de passage en is daardoor ook minder kwetsbaar voor predatoren. Vergelijk het met een goudvis in een vissenkom. Die wordt veel ouder dan een goudvis in een aquarium.”

Grote rol voor data science
Bij de vislift is een grote rol weggelegd voor data science. Het is hierdoor mogelijk om de stroomsnelheid waarmee de vissen de lift in zwemmen, te variëren. Van Boxel: “Een glasaaltje verplaatst zich bijvoorbeeld met 0,1 centimeter per seconde en een snoek met 0,6 centimeter per seconde. Er wordt rekening gehouden met deze snelheidsverschillen, waarbij de voorkeur uitgaat naar beschermde vissoorten en zwakzwemmers. Door de variabele flow heeft de vislift de juiste stroomsnelheid voor zowel langzame als snelle zwemmers. Bijkomend voordeel is dat er zuinig wordt omgesprongen met kostbaar zoetwater, waardoor het waterschap minder hoeft te pompen.”

Met behulp van ingebouwde sensoren worden de kwaliteit en het peil van het water en de zwembewegingen van vissen voortdurend in de gaten houden. Aan de hand van gegevens van onder meer de Wageningen University Research en Visadvies is een standaardinstelling vastgesteld. “We kunnen daarmee echt alles meten”, zegt Van Boxel. “De continumeting leidt tot exacte waarden. Door de digitale visteller is straks precies bekend onder welke omstandigheden vissen migreren en om welke hoeveelheden het gaat. De Smart Vislift helpt zo mee om te voldoen aan de verplichting van de Kaderrichtlijn Water om de visstand te monitoren.”

Weinig plek nodig
Is de 'zelfdenkende' vislift niet duur, vergeleken met een traditionele vispassage? Volgens Van Boxel niet. “Door de ronde vorm is de vispassage van zichzelf enorm sterk. Verstevigingen zijn niet nodig en ook neemt de vislift veel minder plek in. Daarom is de vislift met alle technieken die erin zitten, niet duurder dan een normale vispassage. Een voordeel is ook dat je de vislift in het water, de grond of het talud kunt neerzetten. Dat plaatsen kan snel. Er hoeven geen maatregelen te worden genomen zoals het droogzetten van de watergang.”

De focus ligt de komende maanden op de optimalisatie van de huidige vislift, besluit Van Boxel. “Wij kijken daarna naar de verdere toepassing in het rivierenland. Ook andere waterschappen tonen veel belangstelling. We verwachten dat door de Smart Vislift vismigratie eenvoudiger, voordeliger en slimmer wordt in het digitale tijdperk.”

 

MEER INFORMATIE
Bericht Waterschap Rivierenland over onthulling
Informatie over werking van Smart Vislift

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.