secundair logo knw 1

Wethouder Henk van Putten van Goeree-Overflakkee en heemraad Dorenda Gerts van Waterschap Hollandse Delta onthulden een informatiepaneel over de vishotels in de haven van Middelharnis | Foto WSHD/Remie Kranendonk

Vissen en kleine waterdieren kunnen op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee ‘inchecken’ in speciale hotels. Waterschap Hollandse Delta (WSHD) en de gemeente openden gisteren twee zogenaamde ‘vishotels’ in de haven van Middelharnis.

Na de vistrap, de vislift, het visbos, de viskringloop, de vismigratierivier en het visbos lijkt het vishotel de nieuwste trend in het streven de visstand te bevorderen en de waterkwaliteit te verbeteren.

Waterschap Noorderzijlvest liet Technasia-leerlingen in 2021 een ‘vissenhotel’ ontwerpen voor het Paterswoldsemeer. De twee winnende ontwerpen worden uitgevoerd, maar dat gebeurt pas in 2024, zo laat een woordvoerder weten.

Onderzoekers van Wageningen University & Research experimenteren al een paar jaar met vishotels in onder andere het Haringvliet, de Noordzee en Amsterdam. Ze kijken aan de hand van dna-sporen of de biodiversiteit rond de hotels – een soort kunstmatige riffen - toeneemt.

Informatiepaneel
De beide vishotels in de haven van Middelharnis zijn gemaakt van draadkorven gevuld met bouwmateriaal dat overbleef bij de restauratie van de kademuur Vingerling en de Wilhelminabrug. Het waterschap spreekt daarom van "een circulair project".

De restauratie werd gisteren met een plechtig moment afgesloten. Tegelijk werden daarbij de vishotels ‘geopend’. Dat gebeurde door de onthulling van een informatiepaneel bij het beeld van het Kofjekokertje in de haven, dat in tekst en beeld vertelt over de functie van de hotels.

vishotel informatiepaneel loep 1200

"Een vishotel bevat holtes waarin vissen en onderwaterdiertjes, zoals krabbetjes, kunnen schuilen voor grotere vissen en watervogels", aldus heemraad Dorenda Gerts van WSHD.

"Ook algen en mosselen kunnen groeien op het ruwe oppervlak van het hotel. Mosselen filteren het water. De vishotels zijn daarom goed voor de diversiteit van het waterleven en voor de waterkwaliteit."

Trekvissen
Behalve voor jonge vissen zijn de vishotels volgens het waterschap ook interessant voor trekvissen, zoals stekelbaarzen. Deze vissen reizen tussen zoet, zout en brak water. Nu hebben ze het hele jaar door, ook in de winter als er nauwelijks waterplanten zijn, beschutting onder water.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans A.J. MiddendorpHoi Hans, dank voor je reactie en je vraag. André en ik pleiten voor een plan B: dus niet boeren ondersteunen die met hun subsidietrekkers bulkproducten produceren in monocultuur (dat is plan A). Wij pleiten voor het ondersteunen van boeren bij welke natuur, landschap en cultuur wél in goede handen is. Dat zijn veelal de kleinere boeren. Die moeten we perspectief bieden, ondersteunen. Als we slim zijn zorgen we dat zij meer ontvangen voor hun producten. André en ik hopen dat er méér plan-B-boeren komen, niet minder. De natuur zal er wel bij varen, evenals de kwaliteit van onze bronnen voor drinkwater.
Jos
Waarom niet gelijk combineren met een algemenere inrichting van het Markermeer om het inlaatwater van het Hoogheemraadschap HHNK te verbeteren, zwevende stof te verwijderen, hiervoor werden rond 1995 al plannen gesmeed. En ook natuurlijk ook om het effect van het door het Mantel gemaal bij Schardam op het Markermeer te neutraliseren. Dan kunnen de Marker Wadden gelijk 10 maal zo groot worden.
Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat!